Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
karatista - напреднал
Здравейте!
Имам кладенец дълбок 13-14 метра, в него съм сложил потомяема помпа. Имам и хидрофор, нов, който искам да свържа към водопровода на къщата..
Въпросът ми е- какъв модул се монтира и как, за да може при нужда помпата да подава вода на хидрофорът, за да може да нагнетява към къщата?
По ред на номерата от помпата до хидрофорът как се подреждат филтрите и възвратните клапани, и евентуално някаква защита за сух старт на помпата?
:prost:
MamaMy - майстор
Така както задаваш въпроси за по 3000 лв. , едва ли ще се намери кой да ти отговори. Не съм виждал така изградена система от помпи която да се ползва за хидрофор и не съм убеден, че ще стане. Зависи и каква точно е потопяемата помпа.
torbalan - Дървен философ
чет юли 21, 2022 7:36 pmMamaMy написа:
... Не съм виждал така изградена система от помпи която да се ползва за хидрофор ...
Потопяема помпа, разширителен съд и електронен пресостат (може да съм пропуснал разни дреболии) осигуряват постоянно водоснабдяване. Участвал съм в пускането на две такива системи, и двете работят години наред.
MamaMy - майстор
Прочети пак въпроса! Каква му е помпата и позволява ли редукция или затапване на изхода? Той иска последователно на нея да сложи втора помпа на готов хидрофор. Това не прилича май на описаната от теб система която сме виждали всички. Хайде моля четете хубаво!
шоп - майстор
чет юли 21, 2022 8:58 pmtorbalan написа:

Потопяема помпа, разширителен съд и електронен пресостат (може да съм пропуснал разни дреболии) осигуряват постоянно водоснабдяване.
+1 към мнението.

Проста и надежна система, разбира се ако не се пести от качесвени елементи.
torbalan - Дървен философ
чет юли 21, 2022 9:04 pmMamaMy написа:
Прочети пак въпроса! Каква му е помпата и позволява ли редукция или затапване на изхода? Той иска последователно на нея да сложи втора помпа на готов хидрофор. Това не прилича май на описаната от теб система която сме виждали всички. Хайде моля четете хубаво!
Споделих, какво съм видял да работи качествено и дълго.

Иначе един приятел е направил аналогична дивотия.
Първата помпа пълни резервоар около 1 тон, а втората е хидрофора. И така работи вече десетина години, но за чии?
шоп - майстор
чет юли 21, 2022 9:22 pmtorbalan написа:

Първата помпа пълни резервоар около 1 тон, а втората е хидрофора.
То и при мен е подобна дивотия, с малката разлика, че междинният резервоар е 500литра.

Обаче дивотията си има детайли. Обикновенно в детайлите се крие разковничето:-)))

Сондажната помпа почти 9 месеца в годината захранва ТП вода вода. През другите месеци с нея се полива трева и зеленчукова градина с капково.

Водата от сондажната помпа преди да захранят ТП или поливната система са напълнили 500 литровият резервоар за битово водоснабдяване.

Та така!
MamaMy - майстор
чет юли 21, 2022 9:22 pmtorbalan написа:
чет юли 21, 2022 9:04 pmMamaMy написа:
Споделих, какво съм видял да работи качествено и дълго.

Първата помпа пълни резервоар около 1 тон, а втората е хидрофора. И така работи вече десетина години, но за чии?
Като не разбираш не се включвай. Резервоар се слага по няколко причини. Или малък дебит или спирална помпа която не позволява редукция. В случая колегата karatista не включва в описанието междинен буферен съд, но не пише и каква е помпата. Явно има и двамата още какво да понаучите за хидрофорните системи. Така може и другите да разберем какво точно искате.
karatista - напреднал
Така, вероятно не съм споменал всичко нужно, защото нямам опит точно в тези системи,но познавам човек, който по този начин си захранва : къщата..
Помпата е---"""" дълбочинна Moller /медна намотка, 500 W, 1", 55 m """"
хидрофорът е- Metabo HWW 3300/25 G, макс. дълбочина 8 м, 900 W,
Не е проблем, ако трябва и разширителен съд да се купи, въпросът е чрез какво и по какъв начин да се навържат за да тръгва помпата с хидрофорът, защото той не може да изтегли от 13-14метра вода и да захрани къщата..
:)
krasi92 - майстор
За да стане без междинен съд трябва да свържеш дълбочинната в клемната кутия на двигателя на хидрофора. Връзва се с кабел. Връзването на водното трасе е с маркуч или тръба. В случая че дълбочинната е с напор 55 метра хидрофора е излишен. Един електронен пресостат към дълбочинната и маркуча в къщата. За да щадиш помпата се слага разширителен съд. Връзването на разширителния съд е с тръба или маркуч.

Тема "Свързване на потопяема помпа с хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: