Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
wdas - помощник
Здравейте, тъй като ще сменяме матрака видях абсурдни цени на подматрачните рамки и се зачудих дали няма да ми е доста по -изгодно и лесно да си направя 1 сам. Въпроса ми е може ли да ми дадете насоки за размерите и цялата идея и съвети като цяло?
Аз мисля нещо от типа на обща рамка 120х190,вътре се колебая дали да сложа примерно 8 летви х 120см или да сложа също така една 190см в средата или дори повече? Също така ако може съвет - какъв тип дърво и дебелината на летвата? За момента си мисля стандартна летва 5х10см.
lyubohar - майстор
По въпроса за подматрачна рамка-спялнята ми е широка и има 2 подматрачни рамки.
Налагаше се да ги поправям,защото някои летви бяха поддали.Просто им размених местата на някои.
Първо-летвите са специални шпертплатови.
Второ-в краищата на всяка летва има пласмасови ограничители,които държат летвата огъната нагоре под напрежение.
Ако ще се купуват частите ще излезе по скъпо отколкото да си купите,или поръчате от производител.
Да не говоря за качеството на изпълнението.
wdas - помощник
съб окт 22, 2022 2:25 pmlyubohar написа:
По въпроса за подматрачна рамка-спялнята ми е широка и има 2 подматрачни рамки.
Налагаше се да ги поправям,защото някои летви бяха поддали.Просто им размених местата на някои.
Първо-летвите са специални шпертплатови.
Второ-в краищата на всяка летва има пласмасови ограничители,които държат летвата огъната нагоре под напрежение.
Ако ще се купуват частите ще излезе по скъпо отколкото да си купите,или поръчате от производител.
Да не говоря за качеството на изпълнението.
Не съм наясно много, и за това питам тук. Да разбирам ли че не мога да използвам нормални летви вместо лампели от шперплат? Ако самия матрак е със достатъчно гъвкавост, дали има значение?
Lutchezar - майстор
Има едностранни матраци с вградена рамка. Другите матраци са измислени да се ползват с подматрачна рамка. И матрака и рамката са проектирани за определено тегло на лежащия и осигуряват система с определена еластичност. Ролята на ламелите е да пружинират, същата като на ресорите при автомобилите, най-близка аналогия.
В краен случай в лидъл имаше рамки по 40 лева.
krasi92 - майстор
То зависи къде ги гледаш рамките. С този размер има и за 200 и за 800.С обикновенни летви не става но съм виждал рамка за двулицев матрак без повдигащ механизъм скроена от шперплат. Няма пружиниращ ефект няма ламелки и други. С разкроя ще ти излезе под 100 кинта
miliad - майстор
Вие като чуете подматрачна рамка и веднага се сещате само за "ламелната" такава. Може и от летви да се направи скара, може от лист ПДЧ. Кой каквото го кефи.
Автора взимаш какъвто материал ти е кеф. За рамката поне 4/6 , 4/8сечение. За летвите 2/6,7,8 На 120 ширина е добре да има средна царга. Може и без, но тогава подматрачните летви да са с по-голямо сечение.
Трябва две летви да могат да издържат теглото ти.
Рамката я събираш, както можеш да я събереш. Според уменията. Класиката е на шлиц и чеп в ъглите, и длаб и чеп за средния елемент.
Летвите хващаш от горе през десетина см.
Успех.
шоп - майстор
Ето ти снимков материял аз как съм направил подматрачната рамка.

Даже направих и матрака, спалнята и цялата мебелировка.
viewtopic.php?f=35&t=25421&hilit=%D0%BF ... 2&start=60

Тема "Направа на подматрачна рамка 120х190" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: