Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nеwage - специалист
Рекох да покажа как реших въпроса с водата, защото това е много важен фактор за а самодостатъчност. Няма ли вода, няма градина, няма живот.
Преди 20 години, когато избрах това място кладенците даваха вода преизобилно - източваш до дъно, на сутринта пълен догоре. Обаче през последните 6 години ситуацията се промени. През лятото дебита започна да спада, докато се стигна до критична ситуация с пълна липса на вода и то през зимата, когато вали. А ние живеем тук целогодишно, 3-ма човека с дете.

Трябваше спешно да се търсят решения. Сонда е скъпо решение и не гарантира, че ще имаш вода целогодишно. Затова се спрях на варианта цистерна за събиране на дъждовна вода. Покривът е около 100 квадрата. Ето накратко със снимки как го сторих. Към всяка снимка съм сложил коментар.

Тръбата от цистерната с дъждовна вода отива към хидрофора на къщата и през два филтъра (механичен и активен въглен) захранва домакинството.
Това лято цистерната буквално ни спаси за 3 месеца - нямаше достатъчно вода в кладенците и нямаше да успеем с градината, ако нямахме тази резерва от 10 кубика.
По моя преценка, от миналата зима, при една средно-добра зима 10 кубика вода се пълнят без проблем, че и за още 5 може да има. Напорът от 10 тона вода е много силен, поливаш без никаква помпа - не ти трябва електричество.
hidrazin - майстор
Охххх...Наистина ти съчувствам.
Какъв друг източник на вода използваш?
:partyman:
ESPACE - майстор
съб дек 10, 2022 10:51 pmnеwage написа:
Преди 20 години, когато избрах това място кладенците даваха вода преизобилно - източваш до дъно, на сутринта пълен догоре.
Е, не човек. Това не е преизобилно. Още тогава си бил на ръба. Иначе евала за построеното.
kr1100 - майстор
съб дек 10, 2022 10:51 pmnеwage написа:
....Това лято цистерната буквално ни спаси за 3 месеца - нямаше достатъчно вода в кладенците и нямаше да успеем с градината, ако нямахме тази резерва от 10 кубика.
По моя преценка, от миналата зима, при една средно-добра зима 10 кубика вода се пълнят без проблем, че и за още 5 може да има. Напорът от 10 тона вода е много силен, поливаш без никаква помпа - не ти трябва електричество.
10 м3 за градина и сезон за поливане са нищо . Не си спомням точно, но утре мога да погледна тефтера - от около 20.04 до около 20.10 - над 120 м3 това само за капковото / за инфо сложих водомер :?
и ми се изправи косата. :-D .Отделно към 15.7 и 15.8 яко поливане на дръвцата с 1 цол маркуи в издълбаните чашипо 15-20-30 мин според гоелмината на дръвцето.
Имам въпрос защо не закопа цистерната в земята ?
Гледам в Орекс а / наблизо ми е/ има цистерни за закопаване в земята.Нямаше да я има хамалогията с изолация, нагревателни маркучи . Е една помпа само.
Имай в предвид,че тия китайски терморегулатори не са много стока. За 2 отворих диспут 2021 г., но ми върнаха частично парите / полуработещи индикации/. А иначе има 2 работещи от 2017 г за управление на вентилатори в оранжерията.
Проблема с водата ще се задълбочава така, че още 1 цистерна няма да е излишна - имам 1 бетонна 3 м3, но се замислям за една като твоята но закопана .Сравнително наблизо съседи биха сонди на по 25 и 30 м. :?
juvesan - специалист
А има ли шанс все пак, макар че си покрил хубаво цистерната водата все пак да жабуняса? Аз имам нещо подобно на твоето - събирам вода в междинен 200 литра бидон и с помпа го преливам в бидони от 1 тон , облицовани заводски с поцинкована ламарина, че били от някаква запалителна гадост. уж е тъмно .. накрая все имам един слой тиня отгоре да плува и я махам ръчно... Относно обработката филтри добре, но дали има идея да хвърляш все пак някоя таблетка с "бавен" хлор в цистерната...аз хвърлям, уж помага , водата мирише на "чист" басейн и все пак не се престрашавам да я пусна директно в водопровода, а и в "обратната ми осмоза" с 6 фитъра и мембрана... някак си ми изглежда не-научно. Нагоре попитаха - някакъв алтернативен източник, че 10 кубика за постоянно ..хм...
kr1100 - майстор
Ба мен зимата в поликарбонова оранжерия покрит/ зачохлен / бидон с вода пак зеленясва .

Тема "Как реших въпроса с водата за къщата с цистерна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: