Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
Имам сериозен проблем със съседските абсорбатори, за който не намирам постаното решение. А именно:
Когато съседите пуснат техните абсорбатори, особено тези под мен, :
1) Се чува страшно бучене от отдушника, все едно работи при мен
2) И влиза миризма от това което готвят (особено тези под мен)
Поставих 2 клапи във въздуховода, от най-простите, но няма особен ефект.

Четох за разни електрически клапи - може би те ще помогнат за миризмата. НО - бихте ли дали съвет - защо е този зверски шум от съседските абсорбатори - отдушникът ли е сторен калпаво (сградата е "ново" строителство), запушен ли е, т.н. И най-вече какво може да се направи - може ли ремонт някак на отдушника? Всякакви идеи и препоръки за майстори, които биха се ангажирали с този проблем, са добре дошли (за София).

Благодаря предварително.
djogobg - специалист
Под отдушник имаш предвид наистина отдушник, който е предвиден за абсорбатори или просто комин, в който съседите са се включили?
По принцип клапите би трябвало да ти решат проблема. Ти имаш ли абсорбатор закачен за тези отдушници? Ако да - да не би някъде тръбите на твоя да не са съвсем плътно прилепнали и оттам да влиза? Друг вариант е, ако си с гипсокартон и телата на отдушника са зад него и не са добре измазани, така да влиза.
Варианта със запушването също трябва да се провери. Ако е наистина МНОГО силен шума, може това да е причината.
miroki - майстор
До сега не съм виждал клапа за аспиратор която затваря добре. При силен аспиратор от съседа, няма начин да не влезе нищо.
Пък като паднат няколко гълъба отгоре и нещата стават ....
А лошото е, че сега с тези всекидневни. Дремеш си на дивана и понамирисва...

...
Проверете и вертикалната тръба в какво състояние е. Преди 5г. сменяха вертикалните щрангове за водата при нас и малко след това тръбата за вентилацията провисна с 50 см надолу. Наложи се да се включвам отново. Но вече е ясно че горният край е някъде свободно в куфара.
dimitrovs - напреднал
Много ли е силен шумът?
Или абсорбаторът е ужасно мощен и се получават някакви вибрации и се чува ужасно силно при вас, или другият вариант камшията да е поставил вентилатор (за скрит, вътрешен монтаж) на изхода на въздухопровода и този вентилатор така яко да шуми.
Шумът откъде идва - откъм въздухопровода или е през стената?
Май за шума като че ли няма "лечение", а за миризмата.....също....пробвал съм в нас какви ли не клапи - пластмасови с пружина, "т.н. целофанови" и т.н. - нищо не спасява от миризмата - една миниатюрна дупчица на има и мирише "та се не трае".....

Дай боже някой тук да каже някакво решение.....работещо решение имам предвид, а не теоретично!

пет яну 06, 2023 8:25 amDarow написа:
Здравейте,
Имам сериозен проблем със съседските абсорбатори, за който не намирам постаното решение. А именно:
Когато съседите пуснат техните абсорбатори, особено тези под мен, :
1) Се чува страшно бучене от отдушника, все едно работи при мен
2) И влиза миризма от това което готвят (особено тези под мен)
Поставих 2 клапи във въздуховода, от най-простите, но няма особен ефект.

Четох за разни електрически клапи - може би те ще помогнат за миризмата. НО - бихте ли дали съвет - защо е този зверски шум от съседските абсорбатори - отдушникът ли е сторен калпаво (сградата е "ново" строителство), запушен ли е, т.н. И най-вече какво може да се направи - може ли ремонт някак на отдушника? Всякакви идеи и препоръки за майстори, които биха се ангажирали с този проблем, са добре дошли (за София).

Благодаря предварително.
chapara - майстор
Разгледай ,,филтри с активен въглен за абсорбатори". Такива трябва да си домонтирате всички, за да има мир и спокойствие. За шума е друга работа, тампони и др. А апартамента на дъщеря ми го изиграха тоя филм. Допълнителен разход е, но нещата на 90% се случиха. Дано и комшиите са разбрани :?
brum - майстор
Има електрически клапани дето са си направо херметични. Вземаш си един такъв, монтираш го, свързваш го към двигателят на абсорбатора (за да може като пуснеш абсорбатора да се отваря клапана) и с миризмите приключваш.

За шума - като е затворен клапана ще е по-малко. Някаква шумоизолация около тръбата и клапана ще решат проблема още повече.

Това е като съвети какво можеш да направиш у вас. Ако имате проблем със самите тръби не мога да дам съвети.
Здравейте,

Тук явно продават такива клапи с уплътнение: https://www.ivent.bg/?page_id=2910

Ще ги потърся за съвет и евентуално дали може да се уплътни и тръбата, илзизаща от моя абсорбатор. Дано има добър ефект.

Благодаря на отзовалите се.
brum - майстор
https://www.aliexpress.com/item/4001241690773.html

Доста по-евтини са от тукашните. Със силиконови уплътнения са. От Германия до България за седмица и малко. 65лв срещу 400лв (с доставката) :) .

Тема "Силен шум и мирис от съседските абсорбатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: