• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте! Имам въпрос по точенето на вериги. Имам Хускварна 135. Купих пила, вкарана в шаблон за точене. На шаблона има градуси за да точиш под точен ъгъл и направление. Точя по еднакъв брой ходове с пилата в една посока само. Взех и шаблон за пилене на чистачите. И тях изпилих колкото трябва. Обаче не реже тая верига, както новата. Имам нова, сложих я и просто е друга бира, реже сякаш сирене. Въпросът ми е дали греша нещо при точенето или просто вече захабена и заточвана веригата не е като новата. Споделете мнения и съвети. Дори да я дам да я точат на машинка пак сякаш не е като новата...
LazarGanev - "Велик майстор"
Като за начало си изтрий дублираните теми
PIP - майстор
Първо пилата трябва да е правилния диаметър съобазен с размера на зъбите/веригата/резачката. Аз точа само с избутване напред обикновено 5-6 повторения, но това е при лека загуба на резеца, ако е сериозно захабена е според зависи и не трябва да се стига до там. Тия "чистачи" (не знаех, че така се наричат) ги запилвам ня няколко точенета веднъж. Не съм майстор, но от 20г никой друг не ми е точил верига.
krasi92 - майстор
Този шаблон явно не е подходящ за начинаещи. Има едни шаблони с две ролки на тях. С тях става лесно и качественно
kr1100 - майстор
Към питащия - има ли промяна в цвета на зъбците на веригата / пожълтяване/ ? Има ли добро смазване веригата ?
Чираче - майстор
пон яну 23, 2023 7:53 pmkr1100 написа:
Към питащия - има ли промяна в цвета на зъбците на веригата / пожълтяване/ ? Има ли добро смазване веригата ?
Аз давах една верига за машинно заточване в сервиза на Ташев - Галвинг в Ямбол. Когато взех заточената верига, зъбите бяха посинели. Според мен от прекалено силно натискане на абразива. На въпроса ми защо е така, човека ми каза, че зъбите се самозакалявали, и това не пречело. Да, ама не. Много бързо се затъпиха след това заточване - може би 5 ПЪТИ по-бързо.

Аз ли греша, или не трябва да се заточва по тоя начин?
емовлаха - специалист
Сигорно е била голяма корекцията на зъбите и е трябвало да се отнеме повечко, ако ти е тъничка веригата със хард заточването дето е приложено това е резултата. Хич не е добре това
kr1100 - майстор
вт яну 24, 2023 9:18 amЧираче написа:
......000FF]посинели.[/color] Според мен от прекалено силно натискане на абразива. На въпроса ми защо е така, човека ми каза, че зъбите се самозакалявали, и това не пречело. Да, ама не. Много бързо се затъпиха след това заточване - може би 5 ПЪТИ по-бързо.
Аз ли греша, или не трябва да се заточва по тоя начин?
Бързали са да ти вземат парите. :mrgreen: Голямо подаване ,липса на охлаждане и посиняване.
Преди доста време носих за точене вериги в Коледжиков. Когато видях искрите / забравиха да затворят вратата/ и спрях да ходя за заточване. Искри все едно режеш яко и продължително метал с ъглошлайф.

П.П. Да искри хвърчат , но се точи с малко подаване, охлаждане и пак подаване. Играчка е .
Последна промяна от kr1100 на ср яну 25, 2023 11:25 am, променено общо 2 пъти.
Чираче - майстор
Съгласен съм, че може и искри да има, но не трябва да се прегряват зъбите. Ако се прегряват над допустимата температура за отгряване съгласно нормите за термообработка, то зъбите вече не са с нужната твърдост.
  • 1
  • 2

Тема "Точене на верига на бензинов трион" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: