Здравейте.Искам да разбера възможно ли е да се направи така,че помпата да се изключва сама след определен период от време.Контактора с който се включва и изключва помпата е от едно времешните,в едни метални сиви кутии....предполагам се досещате за какво говоря.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dsmt
- специалист
53 мнения в "Изключване на трифазна водна помпа с реле за време."
Може!
Но има някои въпросителни.
От колко места се пуска тая помпа?
Сама ли трябва да се пуска и спира?
В определени часове ако се пуска спира, върши ли работа?
Всеки ден ли ще е еднакво пускане спиране?
Или ще я пускаш ръчно и тя да спре сама след време?
Но има някои въпросителни.
От колко места се пуска тая помпа?
Сама ли трябва да се пуска и спира?
В определени часове ако се пуска спира, върши ли работа?
Всеки ден ли ще е еднакво пускане спиране?
kuger
- майстор
Възможно е. Нужно е реле-време със задържане при изключване /с нужното време/ и нормално затворен контакт /отваря след изтичане на времето/. Този контакт се свързва последователно на "стоп" бутона.
Вижте бобината на контактора в пускателя на какво напрежение е. Ако е на 230V се търси реле-време с такова захранване и релето се свързва паралелно на бобината. Ако бобината е на 400V тогава се свързва с "нула" и фаза, която идва след кнопка "пуск".
Релето трябва да е с автономни контакти, несвързани с управлението му.
Ако не е ясно, по-добре потърси правоспособен електротехник.
пп: Това, което писах е при условие, че помпата се пуска ръчно и изключва по време от релето. Като това не пречи да се спре помпата от"стоп" бутона по всяко време.
Вижте бобината на контактора в пускателя на какво напрежение е. Ако е на 230V се търси реле-време с такова захранване и релето се свързва паралелно на бобината. Ако бобината е на 400V тогава се свързва с "нула" и фаза, която идва след кнопка "пуск".
Релето трябва да е с автономни контакти, несвързани с управлението му.
Ако не е ясно, по-добре потърси правоспособен електротехник.
пп: Това, което писах е при условие, че помпата се пуска ръчно и изключва по време от релето. Като това не пречи да се спре помпата от"стоп" бутона по всяко време.
dsmt
- специалист
нед юни 07, 2020 10:19 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Може!Това е идеята.
.........
kozl
- майстор
нед юни 07, 2020 9:29 pmdsmt написа: Здравейте.Искам да разбера възможно ли е да се направи така,че помпата да се изключва сама след определен период от време.Контактора с който се включва и изключва помпата е от едно времешните,в едни метални сиви кутии....предполагам се досещате за какво говоря.До тук много работи не се досещам за целта на въпроса
dsmt написа:То идеята се предполагаше още с първия ти въпрос, но по-добре е да отговориш на зададените ти въпроси, а не избирателно на кво ти кефне и да получиш такъв отговор:нед юни 07, 2020 10:19 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Може!Това е идеята.
.........
preslav написа: Като се каже реле време звучи страшновато, стълбищните автомати са такива релета, въпросът е колко време трябва да е задръжката.Който може и да може да ти е в полза, но ако съдя по зададения ти въпрос и на недостатъчното пояснение за целта на мероприятието, поради което е възникнал въпроса ти, нема да се справиш със стълб.автомат.
dsmt
- специалист
Това е контактора на помпата.

Мисля си,че "стълбищните релета " няма да ми свършат работа,защото едва ли има модели които изключват след два или три или пет часа.
Относно идеята ми-явно не я обясних добре,за това ще опитам отново.
Водна помпа.Натискам бутона за включване и започвам да си поливам.Натискам бутона за изключване и спирам да поливам. До тук нищо особенно.Но понякога се налага поливането да продъжи по- дълго време ,от времето в което мога да съм до помпата и да я изключа.И поради тази прична желая помпата да може да работи определен период от време.Този период да не е фиксиран.Да мога да си го избирам.
Пускам я ръчно,натискайки бутона на контактора,а тя да спира автоматично след определен брой часове работа,които съм и задал.

Мисля си,че "стълбищните релета " няма да ми свършат работа,защото едва ли има модели които изключват след два или три или пет часа.
Относно идеята ми-явно не я обясних добре,за това ще опитам отново.
Водна помпа.Натискам бутона за включване и започвам да си поливам.Натискам бутона за изключване и спирам да поливам. До тук нищо особенно.Но понякога се налага поливането да продъжи по- дълго време ,от времето в което мога да съм до помпата и да я изключа.И поради тази прична желая помпата да може да работи определен период от време.Този период да не е фиксиран.Да мога да си го избирам.
Пускам я ръчно,натискайки бутона на контактора,а тя да спира автоматично след определен брой часове работа,които съм и задал.
Последователно искаш да кажеш!
Има механични релета до 2ч.
Има и електронни до повечр но са по-скъпи и трябва да се търси тая фунция.
Има механични релета до 2ч.
Има и електронни до повечр но са по-скъпи и трябва да се търси тая фунция.
Тема "Изключване на трифазна водна помпа с реле за време." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература