Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
melani2020 - помощник
Здравейте,ще бъда безкрайно благодарна за съвет за следния проблем.Налага се поставяне на циментов кол и опъване на нова оградна мрежа от 10 метра на мястото на старата.Моля за съвети и идеи може ли да бъде изпълнено от сама жена,тоест имам нужда от идеи за алтернативни олекотени материали и инструменти.Благодаря предварително!
MamaMy - майстор
За съжаление това е мъжка работа за двама, а има и чалъми. Дирека е проблем. Хубаво е да се разполага със свредел. Пробива се дупка с желаната дълбочина. Ако няма свредел се изкопава дупка с права лопата, но тогава дупката става по голяма и има нужда от повече бетон. Сипват се няколко лопати бетон вътре, цопва се кóла и докато някой го държи вертикален друг насипва бетон около него. Хубаво е с една летва бетона да се "трамбова" за да не останат кухини. След една седмица е готов за обтягане на мрежата. Ако слагате поцинкована мрежа, на първия дирек я увивате един оборот около дирека и превръзвате през 10-15см едни към други там където се срещат мрежата и краят и. Когато го направите на първия кол нататък почти е лесно. Развивате и опъвате. Развивате до третия кол и после с помощта на желязна вила я обтягате на втория дирек. Обтягането става като рогата на вилата се нанизват през дупките на мрежата малко преди кóла. Подпирате излезлите рога върху дирека и чрез натиск опъвате мрежата. Това е редно да се случи на различни нива по височина на оградата за да е равномерно опъната. При последното натягане докато единия държи вилата и опъва мрежата, друг връзва през кóла с тел. Завършването на мрежата е подобно на началото, но след като първо я изпънете и вържете като за среден дирек. Преценявате колко ще ви трябва за да я увиете един оборот върху кóла и размотавате една витка за да я прекъснете. Става и с рязане, но е много работа за нищо. Дано се оправите!

Може дирека да не се циментира, а само да се засипе с пръст и да се трамбова. За мрежа може да се използва олекотена заварена на квадрати и прахово боядисана в зелено. Тя е доста по-лека и не е нужно толкова сериозно обтягане тъй като не е еластична, но не е толкова здрава и издръжлива като поцинкованата.
melani2020 - помощник
Благодаря Ви безкрайно много!
съб апр 22, 2023 3:47 pmMamaMy написа:
За съжаление това е мъжка работа за двама, а има и чалъми. Дирека е проблем. Хубаво е да се разполага със свредел. Пробива се дупка с желаната дълбочина. Ако няма свредел се изкопава дупка с права лопата, но тогава дупката става по голяма и има нужда от повече бетон. Сипват се няколко лопати бетон вътре, цопва се кóла и докато някой го държи вертикален друг насипва бетон около него. Хубаво е с една летва бетона да се "трамбова" за да не останат кухини. След една седмица е готов за обтягане на мрежата. Ако слагате поцинкована мрежа, на първия дирек я увивате един оборот около дирека и превръзвате през 10-15см едни към други там където се срещат мрежата и краят и. Когато го направите на първия кол нататък почти е лесно. Развивате и опъвате. Развивате до третия кол и после с помощта на желязна вила я обтягате на втория дирек. Обтягането става като рогата на вилата се нанизват през дупките на мрежата малко преди кóла. Подпирате излезлите рога върху дирека и чрез натиск опъвате мрежата. Това е редно да се случи на различни нива по височина на оградата за да е равномерно опъната. При последното натягане докато единия държи вилата и опъва мрежата, друг връзва през кóла с тел. Завършването на мрежата е подобно на началото, но след като първо я изпънете и вържете като за среден дирек. Преценявате колко ще ви трябва за да я увиете един оборот върху кóла и размотавате една витка за да я прекъснете. Става и с рязане, но е много работа за нищо. Дано се оправите!

Може дирека да не се циментира, а само да се засипе с пръст и да се трамбова. За мрежа може да се използва олекотена заварена на квадрати и прахово боядисана в зелено. Тя е доста по-лека и не е нужно толкова сериозно обтягане тъй като не е еластична, но не е толкова здрава и издръжлива като поцинкованата.
Andri01 - майстор
Най-лесно за сама жена е да се използват готови оградни пана. Дължина 2,50м, височина от 1,80 до 2,20м. Монтажа е елементарен. Виж: "оградни платна".
melani2020 - помощник
Благодаря Ви много!
съб апр 22, 2023 5:13 pmAndri01 написа:
Най-лесно за сама жена е да се използват готови оградни пана. Дължина 2,50м, височина от 1,80 до 2,20м. Монтажа е елементарен. Виж: "оградни платна".
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Трябва ти още една жена
LazarGanev - "Велик майстор"
чет апр 27, 2023 6:26 amn_a написа:
Трябва ти още една жена
Това според Истамбулската конвенция ли е?
Lisko - майстор
По въпроса кое е по-лесно, винаги ме е мъчила следната дилема:
Ако са готови платната, те са с фиксирана ширина. Следователно коловете трябва да се бият на точно същото разстояние и да се внимава къде точно се фиксират ако дупката е по-широка/правена с лопата.
От друга страна, ако няма готови платна а се редят на място се отваря повече работа но пък разстоянието между коловете няма нужда да е толкова точно.

Моя съсед тури с другия си съсед мрежа. Пита ме и мен, да обновим (старата е дървена). Викам - мой човек аз от дето идвам ми е писнало от мрежи - или слагаме пак дървена или ако речеш - нищо! Той помисли две секунди и каза - ми тогава дървена ще е.
addicted - специалист
Аз и жена ми за един уйкенд направихме 18 метра ограда с готови електрозаварени платна, това със чистенето на тръняци и махането на старата(мрежа на дървени колове).
Първо опънах два тела, горе и долу там където трябва да върви оградата,тя беше между две постройки, та крайните колове са пробити и хванати с дюбели за постройките,за крайните колове опънах телта(щото нямах достатъчно здрав конец). След това с един свредел дупчих земята, около 25 см широки отвори ставаха, ама като има някой камък и го разбивам с лоста се поразширява дупката. След това отвесирам кола, с нивелир и по теловете, и го бетонирам. Ползвах горния тел за ниво, всички колове бяха до горния тел, долния за отвес, защото знам че двата тела са отвесни един спрямо друг. Веднага след бетона слагам платното, и продължавам към следващия. Не съм слагал първо коловете, а после платната, директно на не стегналия кол слагам платно, така платното го държи да не мърда в едното направление, а в другото подпирам с летва ако има нужда. Пък и разстоянието става точно. В бетона отиваха и част от големите каманяци дето излизат от дупките, и той кола много много не можеше да движи. На следващия ден бетона беше стегнал, оградата готова, вече почти година няма никакви видими изменения, изкривявания, слягане,изглежда си идеално права като струна. Това с мрежа трудно ще стане.
Малко се омотах в обяснения... Ама дано се разбира.
MamaMy - майстор
Когато си купуваш всичко ново от магазина, тогава избираш по цената и по сложността на изпълнение. Когато обаче имаш налично една част от компонентите, съобразяваш технологията с наличностите.

Тема "Ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: