Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

Захващам се с изграждането на монофазна инсталация в апартамент, до който стига двупроводна линия, а навътре ще изграждам трипроводна с 2 ДТЗ-та. И преди съм правил инсталация, подобна на тази, но таблото ми го свърза друг човек. Този път ще си го свързвам сам. На снимката, която прикачвам съм посочил начина, по който мисля да свържа всичко в него. Може ли да ми дадете мнение за начина, по който мисля да го изпълня и евентуално, ако видите нещо, което съм сбъркал да ми обясните.
Прикачен файл:
Tablo.png
Tablo.png (103.97 KиБ) Видяна 1311 пъти
Въпросите, които имам са:

1) Според вас правилно ли съм подбрал предпазителите (описани са отдясно на схемата)?
2) Когато се ползват повече от една ДТЗ трябва ли да имат отделни нулеви шини (изходящи)?
3) За големите консуматори съм предвидил следната комбинация предпазител-проводник: Бойлер - 16А, крива С - 3х4 квадрата; Котлони+фурна - 25А, крива С - 3х6 квадрата. Правилно ли е?

Благодаря много за помощта!

Поздрави!
iliya_i - майстор
чет авг 10, 2023 2:18 pmgeorgev написа:

Въпросите, които имам са:

1) Според вас правилно ли съм подбрал предпазителите (описани са отдясно на схемата)?
2) Когато се ползват повече от една ДТЗ трябва ли да имат отделни нулеви шини (изходящи)?
3) За големите консуматори съм предвидил следната комбинация предпазител-проводник: Бойлер - 16А, крива С - 3х4 квадрата; Котлони+фурна - 25А, крива С - 3х6 квадрата. Правилно ли е?

Благодаря много за помощта!

Поздрави!
1) ДТЗ 2 е слаба - поне 50А. Но ако махнеш фурната и котлоните през нея е достатъчна.
2) Принципно Да. Но т.к при теб едната е замо за бойлера - та при нея направо излиза нулата на бойлера - т.е. нулевата клема на ДТЗ ти замества изцяло едната нулева шина. Това ти е нулевата шина за бойлера. Като нулева шина за свързване на повече от един проводник остава само една - тази след ДТЗ 2.
3) За 25 А 3х4 квадрата са повече от достатъчно.
kozl - майстор
Не мога да отговоря на въпроса правилно ли е, но ако това табло беше мое щях ползвам АП с по-малки стойности за позиции от 9 до 16.
Това по презумция на ЕРП-тата, които ограничават консумацията с предпазители с по-малък ток от препоръчителния спрямо сечението на проводника.
brum - майстор
ДТЗ-то гледа тока по фаза и нула минаващ през него да е равен. Ако има разминаване над 30 или 300 милиампера изключва.

Та на въпрос 2 - всички консуматори навързани към едно ДТЗ трябва да ползват неговата фаза и нула. Ако имаш само 1 консуматор и без шина ще минеш. Ако са два с едни и същи сечения на проводниците пак можеш да закачиш нулите директно към ДТЗ-то. Във всички други ситуации ще ти трябва шина.

ДТЗ-то дето са ти писали да е 50А - правилно са писали. Трябва да понесе максималният ток който може да мине през него. Като си събирах таблото със 7 ДТЗ-та слагах само 63А колкото ми е и главният предпазител. Тогава нямаше съществена разлика в цените дали ще е 40, 50 или 63 ампера.
Здравейте отново,

Много благодаря на отзовалите се!

Ще сменя ДТЗ2 с 63 - Ампера за всеки случай, както ме посъветвахте. ДТЗ за бойлера ще го оставя 25А, защото предпазителя след него ще е 16А и така или иначе няма как да му надвиша номиналния ток. Относно ДТЗ-тата според вас за апартамент е по-добре да ползвам тип АС или тип А? Притесняват ме пералня и сушилня основно, при които вероятно моторите се управляват с инвертори.
kozl написа:
Не мога да отговоря на въпроса правилно ли е, но ако това табло беше мое щях ползвам АП с по-малки стойности за позиции от 9 до 16.
Това по презумция на ЕРП-тата, които ограничават консумацията с предпазители с по-малък ток от препоръчителния спрямо сечението на проводника.
Относно горното - климатиците и СОТ-а в такъв случай мога да ги смъкна на 10А предпазители, но осветлението да го смъквам под 6А има ли смисъл?

В случая с ДТЗ на бойлера няма да правя допълнителна нулева шина, ще си вържа нулата на бойлера директно, идеята ми беше ако има повече кръгове и на двете ДТЗ дали им трябва отделна нула, което потвърдихте, че е така, за което много благодаря!

Вие, при работа по апартаменти предпазители крива С ли ползвате или крива В? Доста дискусии по темата намерих в интернет и всички варианти са "правилни".

Освен тези неща вие бихте ли добавили/предвидили още нещо в таблото?

Много ви благодаря за полезната дискусия!

Успешен петък и приятен уикенд!
brum - майстор
Под 16А слагам само за неща дето съм сигурен, че никога в бъдеще няма да се товарят. Примерно осветлението (10A) или захранването на СОТ-а (2A). За контакти, климатици и т.н. - 16А. За бойлер, фурни, котлони - 20А или 25А.

И като стана дума за СОТ-а - взема се директно от линията ПРЕДИ главният предпазител. ДТЗ на СОТ-а май не е практика.

Тема "Ел. инсталация с 2 ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: