• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mongoose - напреднал
Здравейте! Ще правя двускатен навес с дължина на билото 2,5м. и дължина на ската не повече от 3м.. Имам хартисал материал и въпроса ми е дали е възможно да го ползвам? Това което имам е греди 8х8 и 6х8. Навеса ще стъпва на четири вертикални греди като мислех да ползвам тези които имам 8х8, за хоризонтални мисля да взема 8х10, а за мартаци да ползвам моите 6х8. Ще кова ламперия и от горе или битумни керемиди или ламарина. Достатъчни ли са два "поп-а" да държат билото, разстоянието между тях ще е не повече от 2м.?
MamaMy - майстор
Здрасти! При регистрацията си пропуснал от къде си. Повярвай има значение :)
gogo7777 - майстор
пет авг 11, 2023 2:58 pmmongoose написа:
Здравейте! Ще правя двускатен навес с дължина на билото 2,5м. и дължина на ската не повече от 3м.. Имам хартисал материал и въпроса ми е дали е възможно да го ползвам? Това което имам е греди 8х8 и 6х8. Навеса ще стъпва на четири вертикални греди като мислех да ползвам тези които имам 8х8, за хоризонтални мисля да взема 8х10, а за мартаци да ползвам моите 6х8. Ще кова ламперия и от горе или битумни керемиди или ламарина. Достатъчни ли са два "поп-а" да държат билото, разстоянието между тях ще е не повече от 2м.?
Давай смело. :)
MamaMy - майстор
Ако е от Смолян колегата да не се изненада неприятно? :cool:
floydogi - специалист
Виждат ми се малки 8х8 за колони. Пък и казваш скат около 3 метра - два стават 6. Или 3-те метра са общо двата ската? Ако са по 3 метра на скат ще ти трябват или 6 колони, или бая стабилни ферми. Два попа за билото са напълно достатъчни, още повече, че ще имаш и паянти, които допълнително ще го подпират. Аз бих взел 10х10 за колони, а 8х8 да ги събера на 16х8 и да ги сложа на билото и столиците, и евентуално за ферми, ако 3-те метра са за двата ската.
mongoose - напреднал
Благодаря за отговорите! От Габрово съм като за начало. Разбрах какво имате предвид - снегът. Сложих снимка, тези стъпала са ми от подветрена страна и ги мокри при всеки дъжд. Искам да покрия малката арка, верандата е широка точно 2 метра и явно съм се пресилил в първия пост с 3 метра на скат.

Прикачен файл

20230523_174808.jpg
MamaMy - майстор
В Габрово си пада сняг. Ще трябва или по солидна конструкция или незадържаща снега. Аз бих се замислил за промяна на съществуващия навес. Вижда се, че не е направен добре. Малка му е стрехата и е мокрило опорната греда. Ако се промени наклона и се удължи този навес така, че да обхване и другите стъпала ще стане много добре. Съответно покритието може да бъде сандвич панели. Няма да задържа сняг, леко е и лесно за изпълнение. Така ще минеш и с доста олекотена конструкция и ще си използваш наличния материал. Ще има изолация за лятото да не напича отдолу, а ще икономисаш и от долна обшивка. Недостатък малко по-скъпите панели и повече работа, но ефекта ще е много по-голям и мащабен. Ако искаш да минеш леко, направи си метална козирка от поликарбонат. Ще икономисаш и подпорите.
gogo7777 - майстор
Сега като видях снимката, предложението ми е да не се прави нищо. Точно тази арка е красивата и не трябва да се "захлупва". Неангажирано мое си мнение....

:axe:
chapara - майстор
Моето мнение е че читави дограмаджии трябва да измислят хубаво и практично остъкление за дъждовно -снежните сезони.
Иначе архитектурно е изтървано, може би пристройка ли , що ли. Наклона и височината му не отговарят по нищо на нормите, дори на другите наклони на сградата. Все едно е имало съчинение по картинка.
За останалата фасада свалям шапка, испански стил с ,,патио" :supz:
MamaMy - майстор
Какво не харесвате в една извита козирка?

Прикачен файл

Клипборд01.jpg
Клипборд01.jpg (106.27 KиБ) Видяна 679 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Какъв материал за двускатен навес?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: