Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Ей така мисля да тествам. Меря потенциал между точките 1 и 2 и 3. То е ясно, че през по далечната ще е по малко, но трябва да го има. После мога с два уреда да меря тока едновремено между 1 и 2, и между 1 и 3. Ако има някакъв ток значи ще действа. Колко % ще е действието ще зависи от отношението на двата тока. Ако месинговия фитинг прекъсва процеса междудвата съда при някакъв ток между1 и 2, токът през 1 и 3 трябва да е 0.

За съжаление трябва да направя някаква постановка щот в буфера съм навил шпилката на протектора директно в тапа цол и половина и няма как да изкарам кабел №1

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (19.15 KиБ) Видяна 457 пъти
hidrazin - майстор
съб фев 10, 2024 7:16 pmivanovbg написа:
Все пак водата в средата на фитинга не контактува с месинга.
То по твоята сметка и водата в бойлера не контактува с анода ... За къв чеп ти е тогава тоя анод? :-D
:partyman:
ivanovbg - майстор
Нали водата се явява електролит в галваничен елемент. В средата на водата в тръбата тока може да тече към друго място. Нали се сещаш, че високочестотния ток тече повърхностно и същевремено по проводника може да тече и прав без да пречи на високочестотния.

А ти се опитваш да ми кажеш, че месинговия фитинг ще действа като прекъсвач за защитния ток.
hidrazin - майстор
съб фев 10, 2024 7:35 pmivanovbg написа:
Ей така мисля да тествам.
Иванов, на десния съд фитинга също ли е месингов?
Гледай сега, стандартния електроден потенциал на желязото е -0,44V , на медта е +0,34V (на месинга не знам колко е) а на магнезия е -2,27V
В левия съд имаш два галванични елемента - единия желязо-мед/месинг а другия желязо-магнезий.
Примерно ако в левия съд имаше меден нагревател той щеше да се опита да "изяде" желязото.
Там при мед-желязо има потенциална разлика 0,78V която ще ти "яде" желязото но ти си сложил магнезиев електрод.
А вече написах че магнезия има стандартен електроден потенциал -2,27V
Демек магнезий-мед прави по-високо напрежение на корозия и съответно по-голям ток, или казано по друг начин медта предпочита да "изяде" магнезия отколкото желязото.
Ето ти защита на левия съд.
Левия няма. Защо?
Ми защото в десния съд има още един галваничен елемент на който няма кой да противодейства.
То електролит, електролит ама не е идеален проводник.
И тръбите си имат сечение и колкото по-малко, толкова по-голямо съпротивление за тока желязо-месинг.
То не и че напрежението и тока са кой-знае колко че да търчат и по тръби с малко сечение...
съб фев 10, 2024 7:55 pmivanovbg написа:
Нали се сещаш, че високочестотния ток тече повърхностно и същевремено по проводника може да тече и прав без да пречи на високочестотния.
Остави го тоя високочестотен ток. Тук нямаме такъв пък и той може да тече не само повърхностно ами като вода - в тръби и маркучи...
На там не се натискай чееее... :)
:partyman:
ivanovbg - майстор
И на десния съд е месингов.
Принципно си прав, но...
По същество защитата преобразува химичната в електрохимична реакция. По същество химичните реакции са сватбени реакции. Тоест всичко се свежда до връчване на електрон -сватбен пръстен. Срещат се два атома които си пасват - кислороден и железен, единия гепи пръстена от другия и другия атом останал без него послушно се отделя от останалите и тръгва послушно след него във водата. Тоест всичко се свежда до кражбата на пръстен - опростено. Когато сложим анодния протектор в резервоара и той няма галванична връзка с железните атоми - той не действа. Съвсем друго е ако са свързани. Реакцията става електрохимична. Кислородния примерно взима пръстена, но по жицата на железния атом му пристига друг пръстен от протектора и железния атом успява да устои на изкушението да тръгне на екскурзия с кислородния, но един атом от протектора остава без пръстен и тръгва по водата да търси кислородния атом за да си го вземе(съответно протектора се яде). При медта и желязото нещата са обратни. Тоест медния атом взима липсващия пръстен от железния и го отправя на пътешествие - и желязото почва да се яде. Желязото се превръща в протектор за медта.

Та в тоя ред на мисли, водата/електролита е един и същ и кабела дето свързва двата съда би трябвало да пренесе липсващите електрони/пръстени до другия съд. Все пак за да имащ действащ галваничен елемент нещо трябва да свърже плюса и минуса. Нали се сещаш, че докато не свържеш акумулатора/батерийката значима химична реакция в него няма. След време свободните кислородни атоми свършват и протектора ще кара по дълго време. Затова за отоплителни системи се ползват тръби с КИСЛОРОДНА бариера която пречи на кислорода от въздуха да премине във водата и да увеличава корозията. При бойлера водата постоянно се сменя с богата на кислород и анодния протектор е доста по бързо изяден.

Колкото до месинга - тази сплав има изравнен потенциал с желязото и благодарение на това желязната тръба със завит месингов кран на нея е толкова дълговечна и се използва във ВИК-то. За справка - погледни при водомерите в старите селски къщи - месинговия 40-50 годишен кран може да не работи, но желязото за което е свързан не е изядено. ТОЕСТ ГАЛВАНИЧЕН ЕЛЕМЕНТ ЖЕЛЯЗО-МЕСИНГ НЯМА.

Медта е друга бира, но има ли аноден протектор, вместо да вземе електрон от железния съд взима от протектора.

В тецовете се ползва пара в която при втечняването дава дестилирана вода и няма почти никакъв кислород в нея поради естеството на получаването и. Затова не слагат там анодни протектори, но пък е бъкано с месингови кранове. Чистата дестилирана вода не би трябвало да води до корозия на желязото, основно разтворения във водата кислород - тоя дето го дишат рибите е причинителя на корозията.

Та така е и затова мисля че трябва да действа. Де факто галваничния елемент не зависи от разстоянието на електродите - напрежението е едно и също. Силата на тока зависи от разстоянието и съответно скоростта на реакцията, но в предвид ниското ниво на кислород изключва нуждата от протичането на голям ток. При акумулаторите е обратното, нуждата от по голям ток кара производителите да увеличават активната площ на електродите и да правят възможно по тънки сепараторите.

П.П. Между другото скъпата антиваровиковата играчка дето монтирах на сина работи на този принцип. Редуват се две сплави и образуват галванични елементи. Направени са като перчици за да се джурка по добре водата между тях за да се увеличи тока и обработи равномерно водата. Както във ваните за електролиза за по голяма прецизност се монтират бъркалки. Затова и няма магнити. И действа - на бойлера вече почти не се чува кога е включен нагревателя.
hidrazin - майстор
нед фев 11, 2024 12:59 amivanovbg написа:
Та така е и затова мисля че трябва да действа.
Да ма не. Сетих се аз че преди време един много уважаван от мен човек беше писал по въпроса...
(ба си, още помня кат' злопаметна сиамка ... :lol: )
Та му потърсих писанията...
Приятно четене - 1
Приятно четене - 2
Извода - нова електрохимия няма да измислиш. :)
нед фев 11, 2024 12:59 amivanovbg написа:
Между другото скъпата антиваровиковата играчка дето монтирах на сина работи на този принцип. Редуват се две сплави и образуват галванични елементи. Направени са като перчици за да се джурка по добре водата между тях за да се увеличи тока и обработи равномерно водата. Както във ваните за електролиза за по голяма прецизност се монтират бъркалки. Затова и няма магнити. И действа - на бойлера вече почти не се чува кога е включен нагревателя.
Аха. Съвсем оплеска нещата. Онези перчици-бъркалки, джуркане, прецизност... :shock: работят така:

Демек работят, колко работят и магнитите ти - НИКАК.
:partyman:
ivanovbg - майстор
нед фев 11, 2024 8:54 pmhidrazin написа:
нед фев 11, 2024 12:59 amivanovbg написа:
Та така е и затова мисля че трябва да действа.
Да ма не. Сетих се аз че преди време един много уважаван от мен човек беше писал по въпроса...
(ба си, още помня кат' злопаметна сиамка ... :lol: )
Та му потърсих писанията...
Приятно четене - 1
Приятно четене - 2
Извода - нова електрохимия няма да измислиш. :)
:partyman:
Това съм го учил, но ти забравяш едно нещо. Водата в която е анодния протектор е като на картинката. Няма връзка с водопроводната и мога да и сменям потенциала както си поискам.
Та питай пак твоя човек.
:partyman:
hidrazin - майстор
Досвидания Иванов БГ. Тая тема я приключих - за мен.
За другата - когато мога да отделя време за проби, ще ти пиша да пращаш вода.
Както и вече писах.
Ай ся чао че трябва да вечерям. :-D
:partyman:
P.S. И не е мой човек а наш човек, от форума.
ЦЪЪЪК
ivanovbg - майстор
нед фев 11, 2024 11:03 pmhidrazin написа:
Досвидания Иванов БГ. Тая тема я приключих - за мен.
За другата - когато мога да отделя време за проби, ще ти пиша да пращаш вода.
Както и вече писах.
Ай ся чао че трябва да вечерям. :-D
:partyman:
P.S. И не е мой човек а наш човек, от форума.
ЦЪЪЪК
Ясно, давам ти доказателства и бягаш като в оная тема. Както искаш, но един риторичен въпрос въпрос по който да помислиш. Ако единия край на акумулатора допреш до нулата какъв ще е потенциала на нулата спрямо другия край? А като размениш краищата потенциала сменя ли се?

И още нещо. Явно не си разбрал какво е написал "нашия" човек, че зануляването/заземяването на бойлера убива анодната защита. Убива я защото водата също е заземена и де факто отнемаш единия полюс на галваничния елемент. А аз ти говоря за система в която водата няма как да е заземена през водопровода. Понятно?

Ако иска човека може с него да подискутираме по тая тема. Има знания и виждане.
:partyman:

Тема "Соларна инсталация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: