Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте група,

Имам запитване, бих била много благодарна, ако ми помогнете.

Преди две седмици ни направиха сондаж, като преди това дойдоха да ни направят замерване. И ни казаха, че ще има вода на 56-ти метър. Дупчихме до 90 метър, скалист сондаж, но вода така и не излезе. При което решихме, че няма смисъл изобщо да слагаме обсаадни тръби. Но 4 дена по - късно пуснахме шише, пълно с вода и видяхме, че вода има до 32-ти метър от дъното на дупката нагоре. 2 седмици по - късно водата е до 70-ти метър. Нямаме представа какъв е дебита, явно първоначално сондажа беше запушен от пяната, която слагаха, докато го дупчат. И сега искаме да тестваме сондажа, като започнем да източваме водата с помпа и да проследим какъв е дебита. Но предвид колко пари дадохме досега, сме наплашени да не се окаже, че няма да излезе изобщо достатъчно дебит и допълнителната инвестиция изобщо не си струва. Нашите желания са да има поне 2 кубика, толкова биха ни били необходими за поливане на райграса на нашият 500кв.м. двор. А допълнителната ни инвестиция би била в тръби, бидони, в които да пълним водата, хидрофлор. И всичко това не би си заслужавало, ако се окаже, че дебита е нищожен.
Сондьорът ни нищо не разбира от помпи, свърза ни с човек, който да ни настрои помпата и да помогне в избора и. Той ни съветва да пуснем винтова помпа в сондажа, без да слагаме тръби, предвид, че е сондажът е от твърда скала. Но с риска, че тя може да се загнезди вътре и да не можем да я извадим, предвид факта, че дори еърлифт нямаме на сондажа. Други консултанти за помпи ни съветват директно да пуснем турбинна помпа, тъй като винтовата не би изкарала никаква вода на метри по - дъбоки от 50-60м, но чувам, че турбинната помпа не е подходяща за нов непочистен сондаж. Трети пък казват първо да си сложим обсадни тръби и тогава да тестваме, че риска е голям помпата да се заклещи долу.

Моля ви дайте ми съвет! Някой пробвал ли е да пуска помпа в скалист сондаж? Бихме поели риска, но с коя помпа рискът тя да се заклещи би бил по - малък? И с коя помпа бихме изкарали вода на тази дълбочина? Имате ли опит с добра винтова или друг вид помпа, подходяща за непочистен сондаж, без обсадни тръби? 

​​​​​​​Благодаря ви много, наистина се чувстваме в безизходна позиция как да постъпим!

Тема "Сондаж на 90 м без обсадни тръби. Как да го тестваме?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: