• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
User20 - помощник
Здравейте,

Попаднах на една тема от преди десетина дена, в която се е разразил спор между по-опитните майстори кой първи е открил това чудо наречено ПУ. :) Та от чисто любопитство, понеже много използвам ПУ за любителски цели, можете ли да кажете кой според вас е най-качественият на пазара по отношение на здравина на лепене и издръжливост на атмосферни условия при уплътняване (вода, УВ лъчи и т.н.)? И специално, когато се налага здраво лепене, предпочитате ли ПУ пред монтажно лепило?
Аз си имам фаворит, но ще го кажа ако се натрупат няколко мнения, за да не излезе, че темата е с цел реклама.
nikolson - майстор
Полиуретан е и дунапренът. За кое приложение питаш?
User20 - помощник
За лепене и уплътняване, както е написано.
шоп - майстор
От моите наблюдения няма разлика в качеството. Дори и най-евтините akfix и soudal вършат същата работа както и доста по-скъпите си събратя.

На директно UW лъчение никой ПУ от които съм ползвал не издържа и си влошава качествата след 1 година.
За херметичност нямат проблеми.

Миналата година направих един покрив 120м2 от фотоволтаични панели, като между панелите уплътнявах с каквото имах под ръка. И скъпи и евтини. Течове няма, но това което е изкочило НАД ал. рамка старее еднакво.
Имам уплътнявано по покрива- тръбите на СК, правено ок.2010г. Не е мръднало, но и не зная производител.
https://maxim.bg/produkt-kategoriya/str ... ovi-pasti/

Предоставени всички характеристики на продуктите.
User20 - помощник
Моят скромен опит също показва, че за 1-2 години всички уплътнители се напукват или пожълтяват. За лепене не съм забелязал проблеми. Все пак малко по-надежден ми изглежда 11FC на Сика.
И не знам дали си втълпявам, но ми се струва, че сивият цвят на всеки производител е по-здрав в сравнение с другите цветове, без да има логика за това. :)
Съвсем случайно, при мен е уплътнено със сиво. Няма напукано, или някакви признаци на стареене за тези повече от 10 години. Не намирам логика цвят да е отговорен за качествата.
hidrazin - майстор
ср май 14, 2025 8:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не намирам логика цвят да е отговорен за качествата.
В конкретния случай (полиуретанов уплътнител) може и да е така но ... не е закон.
Примерно кабелни превръзки (свински опащки).
Ако някой ти предложи БЕЛИ свински ошашки и ти каже че са UV защитени - НЕ МУ ВЯРВАЙ.
Не му вярвай дори и да ти вади сертификати.
За толкова много години бели UV защитени не съм срещал.
(Оставям 1% някъде да съществуват бели UV защитени ама аз такива до сега не съм срещал...)
:partyman:
P.S. И да не съм голословен - преди няколко години ЧУЖДА (не от България) фирма изпълнител предложи да използва БЕЛИ свински опашки които да стоят на слънце.
И сертификати даде. Гледах мострите, барах ... ми не са като стандартните - едни такива по-мекички като сликонови.
Е, реших че ще ми е за първи път да вида такива и викам - Слагайте. Па нали има и сертификат?
За някакви си няма и 4 години и ... се разпаднаха.
Та в случая с опашките цветът има значение ноооо... НЕ Е ГАРАНЦИЯ. Има и черни които не са UV защитени.
И тъй като обекта е в гаранция, сега плащат за метални свински опаши и за труд по подмяната им.
Но и това с UV защитата е до време - черните със сертифакт и читави изкарват до към 7 години.
Дано на някой да е от полза.
  • 1
  • 2

Тема "Предложете полиуретанов уплътнител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: