• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
бих ли могъл да си направя хладилна чанта, захранвана от автомобил, с елемент на Пелтие от 60 Вата (ТЕС1-12706)? Чантата изработих от фибран 5 см. и е с обем от 15 литра. На елемента ще сложа радиатор и вентилатор за отвеждане на топлината, а вътре ще има друг вентилатор за смесване на въздуха. :?:
Не се занимавай с глупости!
Естествено, че можеш, но не си струва.
Енергоемко, ниска ефективност. Не е сигурно, че алтернаторът ще смогне. Охлаждане ти е нужно в жегите, а точно те морят и енергоизточниците.
За 2-3 дни, отлична работа върши замразена вода в бутилки. Имаш акумуиран студ, имаш и студена вода за пиене, като предвидливо си извадил бутилка за размразяване.
За по дълго къмпингуване си има компресорни мобилни хладилници.
Дори скоро видях хладилен подлакътник за автомобил.
Киррил - специалист
Преди време продаваха хладилни чанти на газ.
Продават се готови подобни чанти/Пелтие втора ръка на 12 волта. Охлаждат до около +10 гр.
DundyTheCroc - майстор
Защо да не може, на този принцип са повечето хладилни чанти за ползване в автомобил. Сложи колкото можеш по-големи радиатори и на топлата, и на студената част, за студената няма да ти трябва вентилатор ако монтажа е на капака. Не оставяй чантата включена като не работи двигателя, че ще събори акумулатора.
вт юни 18, 2024 12:14 pmКиррил написа:
Преди време продаваха хладилни чанти на газ.
Продават се готови подобни чанти на втора ръка на 12 волта. Охлаждат до около +10 гр.
Прочети отново горното!
Охлаждат до около 10 градуса при определени условия. Такива обикновено не са налице, точно когато ти трябва хладилник. Няма как при 35 градуса околна, да метна разфасованата щучка и г-н Пелтие да ми я запази през следващите 2-3 дни, докато поддържа и биричката.......поне хладна.
Инак си спомняме емблематичната фраза, Кириле. Похарчени пари на вятъра.
Седи ми от поне 15 години такава "чанта" купена от кофтиланда. Ще му я подаря, поне да не се мъчи и харчи допълнително.
Сausa perduta, отработено през годините до безобразие.

Топик стартера да звънне на 0888585289 при желание да придобие готово изделие! Подарявам му я.

пп. Дънди, става, но реално не става.
По добре е, от където и да го погтледнеш, няколко килограма лед за няколко дни, както предложих в първият пост.
Който има пари и време за губене, нека ги загуби както аз направих!
DundyTheCroc - майстор
Ясно ми е колко е ефективно, ама човека вече е направил чантата, предполагам и елемента е купил, що да не довърши и да види сам.
Надявам се да не го е купил- затратил деньги, а кутията все ще му е от полза!
ESPACE - майстор
Може да разчита на максимум 10-12 градуса под околната температура при добре изолирана чанта. И на студената част трябва вентилатор.
Киррил - специалист
вт юни 18, 2024 12:24 pmТрифон П.Трифонов написа:

Охлаждат до около 10 градуса при определени условия. Такива обикновено не са налице, точно когато ти трябва хладилник. Няма как при 35 градуса околна, да метна разфасованата щучка и г-н Пелтие да ми я запази през следващите 2-3 дни, докато поддържа и биричката.......поне хладна.
Инак си спомняме емблематичната фраза, Кириле. Похарчени пари на вятъра.
Прав си. Така е. Чувал съм добри думи за тези които са на пропан-бутан.
вт юни 18, 2024 5:17 pmКиррил написа:
...Чувал съм добри думи за тези които са на пропан-бутан.
С такива нямам опит.
Четох яко в кемпер- къмпинг- караванинг форумите и избрах мобилан с компресор на 12-24 волта, с възможност през адаптер да работи на 230 волта.
Амонячните, до колкото разбирам, са подходящи за каравани и кемпери, и пак при подходящи условия. Изискват място, не са особено бързи.
Къмпингувам с автомобил. Там компресорният няма равен.
През зимата го ползвам вместо фризера, понеже е по икономичен. Фризерът ми е стар Филипс, на около 30г.
  • 1
  • 2

Тема "Охлаждане с Пелтие" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: