Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
martinio - помощник
Случайно попаднах на видео в което този човек показва как си топли водата през лятото и ви моля да ми дадете съвет от къде мога да си взема на по тънка цена качествена тръба като показаната в видеото и разбира се какъв диаметър е необходим за да се получи. От София съм и ви благодаря
zz_stefanov - майстор
Ми имам съсед на който водата през такова съоръжение като спряла да циркулира и то се стопило.
Има и гръмнали цистерни с вода оставени на слънце......

Та без пари и предпазни мерки нищо не става.
hidrazin - майстор
Само от спиране на циркулацията няма как да се стопи от слънцето.
И без вода да остане, пак няма как да се стопи от слънцето.
Д'ет се вика - посмали манго. :-D
:partyman:
Излизам да нанеса сребърен феролит по главното трасе за капковото.
Само отгоре, че скъпо.

Такова нещо бих направил с ф32. Обем бих гонил, но не съм правил опити.
Киррил - специалист
Преди десетина години бях си направил нещо подобно от поликарбонат. Топлеше вода през лятото, после някой ми го открадна една нощ....
martinio - помощник
Предложението на Кирил с поликарбонатните плоскости е много добро, но при мен бойлера е под налягане и ще се спраска като балон за нула време. Знаете ли някой вносител на такива тръби за да мога да взема по голям метраж на тънка цена. Преди няколко години по спомен бяха смешни стотинки тези тръби а сега е около лев минималния диаметър ф20
Ехеее, това си е висш пилотаж!
torbalan - Дървен философ
За цена - не знам.

За диаметър - колкото по-голям, толкова повече сгрята вода ще имаш...

Ако решиш - можеш да го прекараш през бойлер с циркулация, така че да имаш по-голям обем сгрята вода.
Но ще трябва малко автоматизация. Има смисъл, ако се ползва целогодишно.

Ако е вила и се ползва сезонно...
hidrazin - майстор
пон юни 24, 2024 8:28 pmmartinio написа:
Предложението на Кирил с поликарбонатните плоскости е много добро, но при мен бойлера е под налягане и ще се спраска като балон за нула време.
Това как го сметна?
Преди няколко години по спомен бяха смешни стотинки тези тръби а сега е около лев минималния диаметър ф20
Кои точно тръби, колко смешни и преди колко години?
ПЪРВО - защото от черна тръба, до втора черна тръба и до N-та черна тръба разликата е много голяма. Каква точно ти трябва?
ВТОРО - Щото оня полуграмотен глупак Miro MTB дето е качил клипа е написал:
Пластмасов маркуч ( PVC ) /черен/ около 50м
А това си е тотална неграмотност.
Това се прави с полиетиленова тръба примерно PEHD-PE100 SDR17/PN10
Знаете ли някой вносител на такива тръби за да мога да взема по голям метраж на тънка цена.
Знам и ще ти направи отстъпка. Минимално количество за заявка 1000 метра за отстъпка 5% .
:partyman:
ivanovbg - майстор
За пореден път се убеждавам, че сте ютубъри и не може да мислите. Няколко пъти вече качвам снимки с бойлер под налягане за слънчева гореща вода.

Изработката е проста. Отивате до вторични и купувате един бойлер от изхвърлените. В повечето случаи само са им изгорели нагревателите. Обелвате му изолацията и го проверяватв за всеки случай за теч. Ако тече го заварявате или го връщате и сменяте за друг. След като вече имате здрав такъв, го боядисвате черен с някоя матова боя. Цепите 10 литрови бели шишета от минерална вода и го опаковате с помощта на тиксо отвсякъде. Правите му някъде стойка под 45⁰ и го монтирате или просто го подпирате на някое слънчево място . Обикновено той си е с пароизпускател и възвратен клапан. Свързвате го като обикновен бойлер към водопровода под налягане. И воала - имате си топла вода за двадесетина лева без тръбите. Кви са тия маркучи и други такива глупости. И специално за Хидрата му лепнете от сенчестата страна един магнит! По добра от магнитната вода е само огнената!

Мислете малко! :partyman:

Тема "Слънчев бойлер с полиетиленова тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: