Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

искам да помоля за малко помощ/акъл за направата на стъпала в къща гредоред, преди да съм започнал да разграждам.

Ситуацията съм опитал да я опиша с поглед отгоре в долната картинка. Къщата е на 2 етажа, долният с външни стени камък, вътрешните тухла. Идеята ми е да направя вътрешни стълби в дъното на това, което се пада коридор. На горния етаж има същият коридор и разположение на стените е същото, но там предполагам, че са валци.

Това което аз мисля да направя е завиващо стълбище, което да заема оградената част в картинката долу, т.е. да махна пода в края на коридора на 2ри етаж от дъното до носещата греда която се вижда. Не съм разбивал, за да видя надлъжните греди, които предполагам вървят върху тази носеща греда до каменната стена, но представата ми е, че трябва да ги изрежа от дъното до носещата греда, с логиката, че те са само, за да държат пода на 2ри етаж. Идеята ми също е да направя нещо като укрепваща кутия по периметъра на отвора (от желязо или от дървени греди) на нивото на изрязаните надлъжни греди.

Въпроса ми е от конструктивна гледна точка - въжможно ли е да се направи гореописаното, нещо изпускам ли?

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет окт 18, 2024 4:56 pmn11ra написа:
Не съм разбивал, за да видя надлъжните греди, които предполагам вървят върху тази носеща греда до каменната стена, но представата ми е, че трябва да ги изрежа от дъното до носещата греда, с логиката, че те са само, за да държат пода на 2ри етаж. Идеята ми също е да направя нещо като укрепваща кутия по периметъра на отвора (от желязо или от дървени греди) на нивото на изрязаните надлъжни греди.

Въпроса ми е от конструктивна гледна точка - въжможно ли е да се направи гореописаното, нещо изпускам ли?
Изпускаш голямо нещо. Логиката не е като твоята.
Принципно не е невъзможно да премахнеш част от греди. Елементарно обяснено, трябва да подпреш краищата на отрязаните греди вертикално и да ги подсигуриш и хоризонтално
Благодаря за отговора, но не знам дали си ме разбрал правилно. Аз мисля да отрежа гредите от носещата до каменната стена, без да оставам стърчащи и да ги подкрепя с каса по периметъра, хоризонтално, т.е. правоъгълника, който се получава 1.7м на 1.8м. Гредите реално вървят успоредно на вътрешните стени, тези да ги махна.
torbalan - Дървен философ
Сега как стигаш до втория етаж?

Нямаш представа, колко хубаво се пада по вити стълби. :)
Особено, ако са тесни.
пет окт 18, 2024 5:47 pmtorbalan написа:
Сега как стигаш до втория етаж?

Нямаш представа, колко хубаво се пада по вити стълби. :)
Особено, ако са тесни.
Външни стълби. За вътре срълбите ще правят завой, не казвам, че ще са вити, ще са 2 пъти 90 градуса по 3те стени ще вървят.
ivanovbg - майстор
А мислил ли си да затвориш външните?
пет окт 18, 2024 6:16 pmivanovbg написа:
А мислил ли си да затвориш външните?
Отклоняваме се от темата, но не.

Гредите в жълто мисля да ги премахна където са сините линии, реално изрязани до стената и до носещата греда, зеленото ще е укрепващата кутия на нивото на жълните греди.

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет окт 18, 2024 6:20 pmn11ra написа:
мисля
...
torbalan - Дървен философ
Затвори външните.
Хем по лесно, хем няма да трошиш гредореда.
Хем няма да се мъчиш със стълби със завои.
пет окт 18, 2024 6:56 pmn_a написа:
пет окт 18, 2024 6:20 pmn11ra написа:
мисля
...
Благодаря за помоща, истински майстор, къде съм тръгнал аз простосмъртния...
пет окт 18, 2024 7:06 pmtorbalan написа:
Затвори външните.
Хем по лесно, хем няма да трошиш гредореда.
Хем няма да се мъчиш със стълби със завои.

@torban - не те разбирам. като затворя външните няма от къде да влизам??? Искам вътрешни стълби за да може да ползвам спокойно тоалетната на долния етаж. Но на този етап се питам, защо въобще трябваше та питам тук, никой не дава реални мнения по въпроса или ако са по въпроса то трябва да са с пренебрежение...

Тема "Стъпала в гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: