Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
L_G - специалист
Здравейте,

Предстой ми ремонт на жилище ново стройтелство, което тъкмо взе акт 16. Имам идея да сложа подово отопление и изолация на тавана и тук идва проблема, за който реших да пиша.

Жилището се издава с височина 2.6м със замазка на пода и шпакловка на тавана. Замазката да речем е с дебелина мин. 4 см, а тавана с 0.5-1см шпакловка.

С цел да запазя максимално най-високи стайте съм решил като първа стъпка да изкъртя замазката и шпакловката на тавана. Така или иначе строителя е решил да спести от лентата мяжду стените и замазката, което според мен е предпоставка за бъдещи проблеми.

Въпросът ми е, има ли опция, и каква е тя, да се направи минимална замазка, която да обере неравностите и същевременно да е здрава и да не стане на сол като започна да редя мебелите? Може би някакъв вид саморазливна замазка, която да е примеро с дебелина 1см+ (ако изобщо съществува такава).

Към момента за подовото отопление съм се спрял на Uponor Siccus 14, което се води май единственото сухо подово. Казвам сухо защото няма да се наложи да се прави замазка върху него, което пряко ще повлияе на височината на жилището.

За изолация на тавана, вероятно ще ползвам само вата, отново с цел да не губя от височината с ГК.

Молбата ми е ако някой е правил нещо подобно или има идеи, които могат да ми помогнат да реализирам тази идея, да ги сподели.

Благодаря предварително.

ПС: не съм сигурен дали този раздел е най-правилното място за тази тема...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като изкъртиш замазката, какво ще намериш отдолу?
Как ще затвориш ватата на тавана?

Когато нямаме ударено и, сиреч ѝ, пишем обикновено и, не и кратко, сиреч й
ѝ - й ...
L_G - специалист
ср ное 20, 2024 6:12 amn_a написа:
Като изкъртиш замазката, какво ще намериш отдолу?
Как ще затвориш ватата на тавана?

Когато нямаме ударено и, сиреч ѝ, пишем обикновено и, не и кратко, сиреч й
ѝ - й ...
Относно замазката - възнамерявам преди да я изкъртя, да взема нивото на плочата, т.е. във всяко помещение ще изкъртя/прокопая малко от замазката в 5 точки - 4-те ъгъла и центъра на помещението. За по големите стаи може и да го направя с 5 или 6 такива точки, т.е. 2-3 в средата .
Така мисля, че ще мога да разбера грубо какво ме чака долу под замазката. Като казвам ниво, имам предвид нивото за всичките стаи, така че да имам идея дали и какво би ми струвало да докарам едно ниво на пода за всички помещения.

За ватата нямам все още отговор, тъй като е идея на интериорният дизайнер. Мое предположение е че визира вата с голяма плътност, която да се шпаклова от към долната страна...може би с мрежа или от тези гласфазерните воали. Ще кажа като имам отговор.

Вчера се разрових, за да разбера малко повече какво се предлага на пазара като саморазливни замазки и видях, че има такива, които се дават за използване дуректно върху междуетажната плоча и са с дебелина от 3мм до 50мм.
Някакви отзиви/идея дали те биха свършили работа? Теоритично 3мм дебелина в най високата част на плочата би трябвало да е по-добре от 4-5 см машина замазка...
addicted - специалист
Аз не съм специалист, ама теоретично 3мм замазка директно върху бетона ми изглежда по скоро в сферата на фантазията.
ivanovbg - майстор
Какво значение ще е дали височината е 2,6 или ще стане 2,5м? 4санта тавана и 6 санта пода като качиш е супер. По ниска стая по бързо се стопля. А и стандарта си е 2,5м. И защо ще махаш шпакловката? Ако е хубава направо латексирай. Ако блока е с външна изолация няма смисъл да изолираш тавана.

Ама щом ти се кърти....
chapara - майстор
ср ное 20, 2024 5:55 pmivanovbg написа:
Какво значение ще е дали височината е 2,6 или ще стане 2,5м? 4санта тавана и 6 санта пода като качиш е супер. По ниска стая по бързо се стопля. А и стандарта си е 2,5м. И защо ще махаш шпакловката? Ако е хубава направо латексирай. Ако блока е с външна изолация няма смисъл да изолираш тавана.

Ама щом ти се кърти....
Иванов, не измисляй нови стандарти.
Стария стандарт беше 3.20м.светла висичина, а новият от 2003г. е:

Само чрез справка в съответния ПУП (подробен устройствен план) на съответната урбанизирана територия, в която се намира съответния УПИ. Тази справка се прави в съответната община. И височината на сградата, предназначението на УПИ и разстоянието до вътрешна или регулационна линия е предвидено в ПУП-а

Наредба №7 от 22.03.2003 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони - на МРРБ. Не зная дали я има в lex.bg, но със сигурност я има в сайта на МРРБ и в този на Камарата на архитектите http://kab.bg
чл.72....светла височина на жилищни помещения - 2.60 м....магазини и заведения за хранене - 3.20 светло.
Това е настолната наредба на проектантите.
hidrazin - майстор
Чл.72
(3) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2005 г., в сила от 21.06.2005 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2022 г., в сила от 23.11.2022 г.) Светлата височина на жилищните помещения в нови жилищни сгради и сгради със смесено предназначение трябва да бъде най-малко 2,60 м. При преустройства и реконструкции на съществуващи сгради се допуска намаляване на минималната светла височина на жилищните помещения с до 10 на сто.
:partyman:
chapara - майстор
Не става въпрос каква височина ще добие автора на темата, дори и да е под 2м.
Става въпрос за изискуемата минимална светла височина по закон при издаване на сградата от 2.60м. по стандарт.
Омръзна ми да чета глупости!

:partyman:
Става въпрос за преустройство, което ,според цитираният чл. 72, е допустима височина от 2.5м.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2005 г., в сила от 21.06.2005 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2022 г., в сила от 23.11.2022 г.) Светлата височина на жилищните .........
..... При преустройства и реконструкции на съществуващи сгради се допуска намаляване на минималната светла височина на жилищните помещения с до 10 на сто.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Любо Ганев го бъркат тия 10см, Валентин Йорданов не го бъркат и не мисля, че изобщо "защо" е тема на темата

Тема "Височина на помещение с подово и изолация на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: