Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!
Аз не съм електро майстор и реших за моят си проблем да питам из специализираните форуми за съвет.
Новозакупена стара къща е с осветление с директна фаза и нула, която преминава през ключа. Колкото и да е странно, казаха ми че било някаква стара практика, но след ремонта, новите осветителни тела "сияят" или мъждукат при изключено осветление. Кръговете в таблото са стая за стая и е някакъв Бейрут там, а аз съм дограмаджия и не ми е работа да пипам там. Ремонтът е завършил и не мога да си представя някакво пипане по инсталацията, та за това ви моля за съвет как да процедирам?
Един магазинер дори ми спомена, че бил чувал за някакви устройства, които ..."обирали" някаква част от тока, когато не е затворена веригата, та истина ли е това или има други ходове? :? :?:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
viewforum.php?f=11

Най-добре си повтори въпросът по на място
chapara - майстор
Че този форум е ,,Направи си сам".
Кое те навежда на мисълта че е ,,спецялизиран". Повечето сме предимно мераклии🙄😊
torbalan - Дървен философ
Не си за този форум. Трябва ти читав електричар.
iliya_i - майстор
Разклонителните кутии след ремонта достъпни ли са?
Ако ДА, викни електричар да ти обърне осветлението.
mika - специалист
Ако крушките са диодни, проблемът най-вероятно е в тях.

P.S. При отделен кръг за осветление може да не се отварят кутиите, а да се обърнат фаза и нула в таблото.

P.P.S Как разбрахте, че ключовете прекъсват нула? Питам, защото хората обикновено ползват онези светещи отвертки, а те в повечето случаи лъжат.
Ал_ - специалист
пон дек 30, 2024 8:53 pmmika написа:
P.P.S Как разбрахте, че ключовете прекъсват нула?
Аз лично - падайки с псувни от стълбата :-D
hidrazin - майстор
При отделен кръг за осветление може да не се отварят кутиите, а да се обърнат фаза и нула в таблото.
Писал е че кръговете са "стая за стая" - често срещано от онова време.
Дадена стая осветление и контакти на един кръг. В тоя смисъл обръщането в таблото не е добра идея.
Всичко със занулени корпуси ще "СВЕТНЕ" ... :-D
Как разбрахте, че ключовете прекъсват нула?
Навремето е било стандарт да се прекъсва нулата. Така са ги учели и така е пишело в учебниците/наръчниците :)

В конкретния случай отново имаме типично българска простотия - "Боята прави лъжата."
Ремонтът е завършил и не мога да си представя някакво пипане по инсталацията
Поредния закупил селска къща вероятно не само е измазал и боядисал а със сигурност е сменил и дограмата.
Ремонтирал е баня, налепил плочки. сложил ламинат ... а че всичко отдолу е чурук - вероятно и ВиК-то.
Тааа... нека КЪРТЕНЕТО започне СЕГА.
Аз като електричар най-ми е кеф да къртя на прясно боядисани и сложени новите мебели.
:partyman:
P.S.
пон дек 30, 2024 9:49 pmАл_ написа:
Аз лично - падайки с псувни от стълбата :-D
Един път стомна за вода, втори път стомна за вода и на третия път... главата се счупила. :-D
Използвай дървена стълба. Ако не е мокра е изолатор - ма не разчитай много де.
mika - специалист
Да, възможно е ключовете да прекъсват нула вместо фаза, но все пак бих проверил дали е така. Възможно е и когато това се поправи крушките да продължат да мъждукат и проблемът да е бил в тях.
Ако захранването е стая за стая а кутиите са скрити, ще предпочета да обърна полюсите в таблото и да пресвържа контактите, отколкото да къртя кутии, да измазвам и да боядисвам.

P.S. Попадал съм и на стари инсталации, където девиаторните ключове са свързани доста опасно, така че когато лампата е изгасена при нея има две нули или две фази...
Последна промяна от mika на пон дек 30, 2024 11:13 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
пон дек 30, 2024 10:46 pmmika написа:
...но все пак бих проверил дали е така.
Проверката е висша форма на доверие!
пон дек 30, 2024 10:46 pmmika написа:
Ако захранването е стая за стая а кутиите са скрити, ще предпочета да обърна полюсите в таблото и да пресвържа контактите, отколкото да къртя кутии, защото последващото шпакловане и боядисване не ми се отдават.
Вероятно е направил е основен ремонт на жилището и е решил да "спести" от ел. инсталация.
А при основен ремонт знаеш че трябва че трябва да мине на трипроводна...
Ма тя ел. инсталацията не се вижда - не е като плочки, мазилка, ламинат, боичка, дограма и подобни ...
Демек пак - "Боята прави лъжата."
Никой не му е виновен че не е почнал от където трябва.
Да почва къртенето...
:partyman:

Тема ""Нулата" през ключа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: