Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nеwage - специалист
Здравейте!
Ще сглобявам батерия за фото-волтаичната ни система, която е 5kW с 11 панела.
Закупих 16 броя 3.2V/280Ah LiFePO4 батерии, а също и Daly BMS Smart BMS Bluetooth Lifepo4 16S 48V BMS контролер.
Като професия съм електротехник, така че имам понятие от токове, връзки и т.н. Фото-волтаичната система я правих сам.
Батериите ще са в тази конфигурация.
Прикачен файл:
IMG_20250220_140932_small.jpg
IMG_20250220_140932_small.jpg (108.57 KиБ) Видяна 2603 пъти
След доста четене, реших като най-оптимално да са 4 паралелни групи вързани последователно. Така точно пасват на мястото, което съм им определил.
Само че не съм много наясно как точно да ги конфигурирам, какви предпазители се слагат, трябва ли непременно да са в кутия и прочие.

Моля за мнение и съвет от хора, които са правили такива батерии. Мерих ги днес - всички са с еднакъв волтаж, така, че няма нужда от балансиране.
MamaMy - майстор
Пишеш че си купил модул 16S. Това значи модул за 16 клетки вързани последователно. В същото време искаш да ги разделяш на групи по 4 :? Това може да стане само ако закупиш още 48 клетки. Иначе единственото ти връзване в момента е последователно всички клетки една по една като между всеки две извеждаш тънък кабел за баланса.
nеwage - специалист
чет фев 20, 2025 4:02 pmMamaMy написа:
Пишеш че си купил модул 16S. Това значи модул за 16 клетки вързани последователно. В същото време искаш да ги разделяш на групи по 4 :? Това може да стане само ако закупиш още 48 клетки. Иначе единственото ти връзване в момента е последователно всички клетки една по една като между всеки две извеждаш тънък кабел за баланса.
ами така ще е, виж този момент не го бях предвидил.
nеwage - специалист
трябва ли непременно батерията да е в кутия и да е стегната? И какви предпазители се слагат?
brum - майстор
Производителите дават брой цикли на клетките ако са притиснати с определена сила от двата края. По спомен 300кг върху клетката. Иначе се раздуват и живеят по-малко уж. Разни философи ще почнат да казват, че това няма значение, ама производителите за да ги дават тези данни значи имат нещо в предвид.

Ето моята тема за такава батерия - https://diysolarforum.com/threads/48v-2 ... ery.52600/ . Като кусури - не е добре кутията да е дървена. Метална ще е по-лесно да си купиш.

За Daly BMS-а - ще може ли да комуникира с инвертора ти? Че инверторите обикновено си комуникират с БМСа и той им задава разни ограничения в режимите на зареждане и разреждане.

Предпазители - с голямо breaking capacity. По спомени едни 20kA са що-годе достатъчни. За по-сигурно 50kA и нагоре. Само стопяеми по спомен има от този вид.

За кутията - хем пази от пожар, хем държи всичко заедно. Има и още един аспект - помисли да не мръзне батерията. Моята я поддържам на 20-25 градуса. При ниски температури има ограничение на тока на заряд и уж по-бързо се амортизира ако работи на близки до граничните температури.
nеwage - специалист
Благодаря за помощта, батерията е готова и работи. Малко зор видях с настройките на BMS-a, но всичко е наред вече, наистина много по-добра алтернатива е това от готовите батерии, защото имаш пълен контрол с BMS над всяка клетка.

Тема "Сглобяване на 48V батерия със 16 х 3.2V 280Ah LiFePO4 клетки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: