Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
djendov - специалист
Здравейте,

Смятам да си правя асма с киви и/или грозде над паркинг. Ширината на паркинга е 5м, а дължината 20м.
Какви трябва да са профилите за да издържат натоварването? Мисля за правоъгълни профили с дебелина 3мм, лежащи на тясната страна, нещо от рода на 80х40х3 / 50х30х3... като ми се иска и колоната и надлъжната греда да са еднакво широки, за да изглежда естетически добре, като легне гредата върху колоната.

Прикачен файл

output.png
output.png (63.88 KиБ) Видяна 1454 пъти
miroki - майстор
Телове няма ли да ползваш?
djendov - специалист
Може, напречните греди да са на половина и тел между тях.
gogo7777 - майстор
Как така на половина? Сега както си го нарисувал са на 80 см. една от друга.

Аз бих го направил с профил 50х50х3 за колони и столици. Напречните греди на 5 метра ще провиснат дори без да тежи нещо отгоре. Препоръчвам профил 40х40х3, но "счупени" в средата под някакъв ъгъл. Ще се получи двускатно, но ще повиши значително здравината на огъване на гредичките.

Само да не решите след време да метнете термопанели отгоре. Тогава ще е нужна по-сериозна конструкция.
Последна промяна от gogo7777 на пет мар 07, 2025 10:28 am, променено общо 1 път.
djendov - специалист
Няма да е добре "двускатно" всичко е с прави линии, включае покрива е плосък, трябва да е равно. Търся размери на профили, с които няма да провисне и ще издържи асмата.
gogo7777 - майстор
Ами тогава се отива на по-големи и олекотени профили. Примерно 40х60х2 най-малко. Т.е. по-голямо перо и по-малко тегло.
miroki - майстор
3*5 ги направи и другото телове. Не е нужно толкова напречни.
gogo7777 - майстор
Предполагам, че се търси и визия. С телове ще стане грозно според мен.
:)
djendov - специалист
40х60х2 всичко ли? т.е. и колони, и напречни, и надлъжни греди ? вероятно с тел ще изглежда по-грозно, да...
gogo7777 - майстор
Само напречните.
Като говорим за провисване, става на въпрос за минимално от собствената си тежест и атмосферните условия. Спокойно може да се пренебрегне.
:drinkers:

Тема "Избор профили за асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: