Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,

Нов съм и съм лаик в ремонтите, но ми се иска да си направя ремонт на новото жилище сам. Не съм идеално нескопосан, но ми се иска да си направя всичко сам и да инвестирам в по-добри материали.
Та питането ми е свързано с окачените тавани. Смятам да направя такъв във всички стаи с единична скара. Тук идва и проблемът ми, защото се ориентирах към системата d113 на Кнауф, в която имаме UD по краищата, дълги CD с окачвачи с цел носеща конструкция, кръстата връзка и монтажни CD. Така обаче в ютюб гледам най-различни разновидности на тази система изпълнени от наши майстори. Някои казват да не се закачат картоните към носещите CD, други ги завиват за тях. Някои дори не слагат монтажни CD, а директно завиват за носещите. Последно попаднах и на видео на майстори, които дори UD профили не слагат, а само носещи CD.
Та питането ми е, на кой да вярвам и как точно се прави кадърно без да се бия в главата след време с напукан таван?
Благодаря предварително.
hidrazin - майстор
вт апр 01, 2025 11:12 pmCovex написа:
... ми се иска да си направя ремонт на новото жилище сам.
Успех!
вт апр 01, 2025 11:12 pmCovex написа:
Та питането ми е свързано с окачените тавани.
Приятно четене - Окачени тавани
Там ще намериш всички отговори.
Ако СЛЕД четенето нещо не е ясно - тогава питай.
:partyman:
chapara - майстор
В жилището ми съм съм с d113 на Кнауф, без кръстати връзки и напречни ЦД и вата с паромембрана от 2008г., преди Пернишкото заметресение с магн.5,7 Рихт. Нямам проблеми. Ето ти отговор от първа ръка. Иначе имам и доста тавани изпълнени, без рекламации.
Успех👍
hidrazin - майстор
вт апр 01, 2025 11:39 pmchapara написа:
... с магн.5,7 Рихт. Нямам проблеми...
Изчакай нещо от сорта на 8,0–8,9 по Рихтер и пак ще говорим... :weedman:
:partyman:
вт апр 01, 2025 11:39 pmchapara написа:
В жилището ми съм съм с d113 на Кнауф, без кръстати връзки и напречни ЦД и вата с паромембрана от 2008г., преди Пернишкото заметресение с магн.5,7 Рихт. Нямам проблеми. Ето ти отговор от първа ръка. Иначе имам и доста тавани изпълнени, без рекламации.
Успех👍
Благодаря за мнението.
В тази връзка бях разчертал въпросните носещи CD-та да са през 120 см, да ги направя през 50 с максимум 15 см от стените или може да ме посъветвате друг вариант? Ако на тях ще кова ми се иска да са по-нагъсто, за да се застраховам. Също окачвачите ми бяха на 80-90 см, да ги направя по-гъсто на 50?
Ще слагам кнауф GKB 12.5 за гк със стъклена вата 5см.
chapara - майстор
ЦД та са ми на 50см., всички с директни окачвачи на 50см., с анкерен дюбел пирон
https://www.panchev.bg/444.44-anker-pir ... h40-35-678

Към Хидразин. А дано не дочакам земересение от 8,9 Рихт. То тогава няма да има тавани, камо ли картонени. Ноо, човека само предполага, а Господ разполага😀

☕

Тема "Направа на окачен таван на едно ниво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: