Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
DDD123456 - помощник
Имам стар паркет, от комунизма, който не е съвсем равен, има някой малки фуги, по-нисък от настилката в коридора с 13-14 мм, на места скърца, но с изключение на 1.5 м2 е абсоллютно стабилен. Проблемът е, че е реден върху сгур, ветроятно кован на места и кой знае какво се крие още там , не искам да отварям кутията на пандора под него. Иска ми се да го ползвам за основа за фурнирован паркет, ламинат или SPC/ винил . Гледах, вариант да се пробие и пълни с пяна, за да се реши скърцането или поне част от него, но въпроса ми е как да направя повърхността гладка. Има коремчета и падини до 5- 7 мм. Мислех си за някакви плоскости 10 мм и отгоре spc 5 mm, но 10 мм осб ще е меко и ще потъне с времето, какво други варианти са възможни?

Крайният вариант е сух под на кнауф, махане на всичко преди това до плочата, но ще е доста скъпо, мащабни мокри процеси в апартамента съм ги изключил.
chapara - майстор
чет авг 28, 2025 6:53 pmшоп написа:
10мм гипсфазер
+1, но аз бих си поиграл с тънък фибран 5мм и пяна за лепене да поуплътня дупките, та фазера да си разпредели товара равномерно.
чет авг 28, 2025 7:55 pmchapara написа:
чет авг 28, 2025 6:53 pmшоп написа:
10мм гипсфазер
+1, но аз бих си поиграл с тънък фибран 5мм и пяна за лепене да поуплътня дупките, та фазера да си разпредели товара равномерно.
С това съм се ебавал толкова, та затова съм сигурен, че ти не си го правил.
Но пък би си поиграл! Успех!
DDD123456 - помощник
Ще трябва да се разпредели тежестта със сигурност, защото има гардероб. Има една xps 5 мм подложка 500 kPa на квадрат, от която мога да купя няколко квадрата да подпъхвам, a по-специална плътна пяна за под има ли? Да навивам ли винтове към паркета и те да са при изсъхнала или преди да изсъхне пяната под фазера?
chapara - майстор
чет авг 28, 2025 11:01 pmDDD123456 написа:
Ще трябва да се разпредели тежестта със сигурност, защото има гардероб. Има една xps 5 мм подложка 500 kPa на квадрат, от която мога да купя няколко квадрата да подпъхвам, a по-специална плътна пяна за под има ли? Да навивам ли винтове към паркета и те да са при изсъхнала или преди да изсъхне пяната под фазера?
Винтове не мисля. Пяната за лепене не прави дебелина. Пръскаш, изчакваш 5мин и тогава фибрана. Може за 10тина мин. да притиснеш с плослост и тежест.
Brocko - напреднал
Според мен най качествено ще стане с мембрана Ditra https://toplivo.bg/produkti/Stroitelni- ... a-DITRA-25 и подравняване с замазка.
DDD123456 - помощник
При положение, че се очертава с несигурен ефект заради кривия под на паркета за жалост ще трябва да махна всичко и ще го правя като хората със сух под с керамзит в крайна сметка, евентуално сгурбетона под паркета, ако е здрав и не е необходимо да се вади от висок етаж без асансьор би било голям бонус, но надали ще е досатъчно стабилен.. ако имах повече сантиметри над паркета до нивото на коридора може би щях да пробвам да го залея със саморазливна. Иначе никаква разлика не виждам, дали ще намокриш залятия паркет или керамзита при наводнение, все стигаш до разваляне на пода, само дето едното се води направено "като хората", но нямам толкова място до нивото на коридора, за саморазливна, мембрана и настилка.

Тема "Паркет като основа, изравняване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: