Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dobriq313 - напреднал
Здравейте,

С голямо желание започвам ремонт на къщата от дядо ми.
За начало, изхвърлих гредореда на пода с дюшемето. Изкопах 20-25см. Найлон, арматура номер 10, сложих и нивилирах 3 винкела за водещи при изливането на бетона. Самата смес ще си я правя сам, изчетох доста от старите книги. Арматурата ще е покрита с бетонов слой от поне 4-5см.
В бетона ще се добави добавка за водоплътност на “Сика”, цимента ще е поне 350-400кг на кубичен метър. Вероятно ще добавя метални фибри.

Бихте ли споделили ако пропускам нещо, също и търся схема как да сглобя вибро мастар за бетона.

Прикачен файл:
att.vHB9cqeokSmKgusZLcw0aOOMtVryG4R2UWl189UO69I.jpeg
Rakeem - специалист
Това не се прави така! Като стегне бетона и се свие, винкелите ще са ти най-високата точка.
Махни винкелите, налей си бетона, нивелирай доколкото можеш и след това правиш замаска с майки, там слагаш метални майки, които като дръпне(да може да се ходи) се вадят или саморазливна.
dobriq313 - напреднал
нед юли 19, 2026 11:57 amRakeem написа:
Това не се прави така! Като стегне бетона и се свие, винкелите ще са ти най-високата точка.
Махни винкелите, налей си бетона, нивелирай доколкото можеш и след това правиш замаска с майки, там слагаш метални майки, които като дръпне(да може да се ходи) се вадят или саморазливна.
Благодаря за включването.
Не знаех, че винкелите ще излезнат над бетона, след като той се свие. Това ще е проблем.
Цялата ми идея е, след втвърдяването на бетона, полагам един слой с фибран за под (5см), върху него есин слой изолационна подложка за подово отопление и после финално покритие.
Не съм правил такива неща, за първи път ми е. Основата е доста крива, парцела е под наклон, но големият ми проблем се оказаха камъните. Стигат размер до над 1 метър. Каквото можах - изравних и затова ми хрумна да опитам да дам ниво с винкелите.
chapara - майстор
Ама фибрана се слага под бетоня.
Подово какво?
dobriq313 - напреднал
нед юли 19, 2026 3:14 pmchapara написа:
Ама фибрана се слага под бетоня.
Подово какво?
От долу в посока нагоре:
Бетон 10см - изолация с дебелина до 10см + тръби за подово - 10см бетон

Подовото е допълващо отопление, на него няма да разчитам. Ще бъде свързано към слънчев колектор за топла вода.
Основното отопление е подов климатик.
Rakeem - специалист
Така и така си го почнал и си си играл, а и това няма да е преди финишно, прави го така, но бетона с по малко вода + пластификатор, от никакви фибра няма смисъл, еле пък метални, сложи една идея повече чакъл, по- добре. После фибрана на двоен гребен го лепиш, за да обере неравностите, като грундираш с дълбокопроникващ, преди това . А това с подово и слънчеви колектори не знам как го мислиш и смяташ, но рискуваш сериозни главоболия.
dobriq313 - напреднал
нед юли 19, 2026 8:19 pmRakeem написа:
Така и така си го почнал и си си играл, а и това няма да е преди финишно, прави го така, но бетона с по малко вода + пластификатор, от никакви фибра няма смисъл, еле пък метални, сложи една идея повече чакъл, по- добре. После фибрана на двоен гребен го лепиш, за да обере неравностите, като грундираш с дълбокопроникващ, преди това . А това с подово и слънчеви колектори не знам как го мислиш и смяташ, но рискуваш сериозни главоболия.
За бетона съм предвидил да добавя добавка на Сика за водоплътност (1-2% от масата на цимента. 18кг торба е около 70 евро). Ще следвам листовката, препоръчват вода:цимент да е до 0.4. Мисля да се купи и добавка за забавяне на свързването на бетона, заради високите температури. Евентуално да се добавят метални фибри.
Ако имате съвет за друг пластификатор - ще се радвам да чуя предложението ви.
Принципно, правя всичко това заради удоволствието. В тази къща са живели предците ми. Наблизо до къщата ги събрах в семеен гроб, сега искам да направя нещо сам, някакво вътрешно удовлетворение, не мога да го обясня и на себе си.
Благодаря ви още веднъж

Тема "Бетон, изливане на под в стара къща, вкопана под кота “0”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: