Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Може ли да се направи дренаж от стъклени буркани и шишета вместо чакъл? Идеята е за плитък дренаж поемащ водата при дъждове и порои. Предвиждам дълбочина 80см. Представям си го така....стъкло/дребна фракция/стъкло. Върху него няма да има никакъв натиск от газене.
Идеята ми се породи от наличието на много инертен материял от стъкло. :)

Благодаря....
:drinkers:
iliya_i - майстор
Не може. Между стъклото ще се набие пръст/глина или там с каквото смяташ да го засипеш. И ще се образува водоплътна преграда.
Дренаж се прави с пореозни материли или кухи тръби!
Трошеното стъкло не отговаря на това.
gogo7777 - майстор
Няма да е трошено стъкло, а цели съдове наредени с отстояние. :?
hidrazin - майстор
нед юни 28, 2026 8:31 pmgogo7777 написа:
...стъкло/дребна фракция/стъкло.
Колко дребна фракция? Знаеш че фракцията има някакви размери/спецификация ... "от-до".
Ако тоя "инертен материял от стъкло" са шишета и буркани е малко дребна фракция...

Ако се чудиш какво да правиш стъкларията - няма никакъв проблем.
Ноооо... Представи си го така:
- В изкопа от 80 санта първо 30 санта филц/трошен камък с фракция 20-40мм.
- Отгоре слагаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО геотекстил.
- Над геотекстила насипваш стъклото дребна фракция което си е пясък с фракция примерно до 4 мм.
Насипваш в слой примерно 10-20 санта.
- Над стъклото пак слагаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО геотекстил.
- В останалите 30 санта връщаш от плодородната почва. (най-горния слой който си извадил)

Така имаш ДВОЕН земен филтър.
Първия слой геотекстил над стъклото не дава на почвата да го задъни.
Втория слой геотекстил не позволява на дребната, стъклена фракция да се "свлече" при филца/трошения камък и да го задъни...

ЕЛЕМЕНТАРНО !!! :rock:

А дали в изкопа ще имаш или дали трябва да имаш тръби е ... друга бира.
И няма как да съм я пробвал...
:partyman:

P.S. Боже, добре че не успях да публикувам преди това:
нед юни 28, 2026 10:14 pmgogo7777 написа:
Няма да е трошено стъкло, а цели съдове наредени с отстояние.
Това веднага си го избиваш от главата...
Това НЕ Е никакъв дренаж!!!
Дренаж е примерно онова дето съм драскал по-нагоре...
gogo7777 - майстор
Няма да троша стъклото и никакъв гео текстил няма да слагам. Терена е стръмен и целта е да обирам повърхностните води. Колкото - толкова. Въпроса ми е дали може да се ползва амбалажа за такава цел, а не как да си направя класически дренаж. :wink:
hidrazin - майстор
Ами то е ясно - НЕ. Толкоз.
:partyman:
chapara - майстор
Не, не и пак не. В контейнера за стъкло им е мястото. Филц, пясък и подобни.
MamaMy - майстор
Ако ще закопаваш бутилки, поне ползвай такива от шампанско с пластмасови тапи. За да е по-здрава бутилката се пълни със 65° ракия. С бурканите обаче е друга рецептата. Тях ги уплътняваш с пачки по 100€ навити на руло с презастъпване. Номера е възможно най-малко въздух да има вътре. После ги редиш на едно ниво в изкопа върху възглавница от пресят пясък. Един ред бутилки до него през 4-5 см ред буркани. Между тях също оставяш по 4-5 см да дишат. Засипваш всичко с пресят пясък и трамбоваш поне 15см отгоре над бутилките. Поливай с вода да се уплътни пясъка. И забравих най-важното. Никакви метални капачки. Само пластмаса, че не я ловят металотърсачите. Накрая зариваш с пръст отгоре. Пускаш си GPS-a и ми пращаш на Вайбър точните координати. аз ще дойда да активирам дренажа за да работи. Обещавам ти, че всичко ще пресъхне като в Сахара :lol: .

Тема "Дренаж на терен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: