Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
zmeios - специалист
Всъщност, тук ще се разгранича от Мастер Кеноби.

И аз ще попитам "колко време ще изкара тая самоделка", ама наистина ще попитам, без да се заяждам. Любопитно ми е просто. Аз съм на PVC, ама съм живял преди години на дървена дограма с маджун и помня какво беше.

Молбата ми е автора на темата да споделя тук от време на време впечатленията си от преработената дограма.
mitko414 - специалист
Master_Kenobi написа:
Стига, бе! ПВЦ-то скъпо, че и прескъпо?! :shock:
Форума е наречен "Направи сам". Можеш ли да си направиш сам PVC?
Master_Kenobi написа:
А колко време ще изкара тая самоделка и с колко ядове? :?
При мен "самоделката" се държи вече повече от 2 години. Няма индикации да се е променило нещо, следователно ще се държи още дълго време.
Master_Kenobi - V.I.P.
mitko414 написа:
Форума е наречен "Направи сам". Можеш ли да си направиш сам PVC?
Айде, като е "Направи сам", да си леем сами теракота, да си правим сами паркета и боите, от кухненски нож да си направим трион... Какво още?! :?
Иначе, щом питаш, точно аз, мога сам да си направя и ПВЦ и дървена дограма. С подходящ инструментариум, разбира се. Не мога сам да си направя профилите обаче. Така че, да не изпадаме в крайности.

По темата: Ако ситуацията е да се закърпи положението за няколко години, нямам против. Винаги съм уважавал нестандартните решения, макар и в случая да се сещам и за по-лесни (и евтини) начини да се реши промлемът. Но да не забравяме какво заглавие е сложено на темата - "... ПВЦ и Алум. - излишни". Не мога да се съглася, че методът е алтернатива на стъклопакетната дограма - от какъвто и да е материал.
Та, за това реагирам така, не се заяждам, но е тъпо да има гръмко заглавие без съдържание...
rosnaj - помощник
Уважаеми Майстор Кеноби!
Ако ще дразним само отсрещния,с различно мнение от нашето - няма смисъл от дискусията.
Митака хубаво написа, че сами не можем да направим ПВЦ или Ал..Към него ще добавя апел:"Уважеми представители на фирми-производители,долу ръцете от майсторския форум!
Все пак съм машинен инженер и технолог по професия и за да отворя тема,значи може би е обосновано.
Защо ли?Ами вече 5-ти отоплителен сезон, няма проблеми от никакъв характер.Прозорците се отварят леко,на ръка,без трески(как го беше писал?).Получавам конденз от добрата изолация-не мога да насмогна на силикагела и т.н. И каквото още се сетиш-абе т.нар. от вас "самоделка" работи.Едно само, че прозореца не е успокоен и "диша" малко.Нормално за дървото.
Второ-съгласен съм с теб,че ефекта на стъклопакета не може да бъде постигнат,но в същото време по съотношението"цена-качество",побеждавам с нокаут.
Ако не вярваш,заповядай в къщи през зимата да огледаш и да се увериш.
Та не винаги новото е най-хубаво.Че даже взеха и да произвеждат някакви комбита "ПВЦ-Дърво".Всичко за пари приятелю.
rosnaj - помощник
Колега zmeios!
От конденза,стария маджун тръгва да почернява и където мога го отстранявам и заменям със силикон(с една ламаринка широка 12 мм,след шприц го заглаждам на мястото на маджуна)
bambam2k - специалист
Вече 4 години съм уплътнил 4 бр отваряеми прозореца по този начин , с разлика, че функцията на тиксото с олиото и найлона бяха заменени от гел за съдове ( ТЕСТ - зелен на цвят ).
Първия път обилно на мазане с ръка, но втория път по леко с гъбичка вземах и мазах. Недостсък, е че след прикючване на процедурата трябва да се избърше с хартия и доизмие(добре избърше с мокро ) дограмата. Предимство е че ако не е за боядсиване дограмата се измисва и светва като нова :)

На 3 година вече не действаше много добре.
"Фиу" не се завърна, но с теста с ръка във ветровит ден зимата показа лекинко подухване в зоната на съединияване на прозореца с касата.
Може да е от улягане, дишане на дограмата или от свиване на силикона или някъв луфт в пантите, но тази година повторих процедурата.
Надявам се да е за последно.
Първия път разхода беше 1 туба силикон за прозорез 70 на 140 по челата на 3-те трите ръба и 4 год по късно разхода беше почти същия върху вече положения стар силикон.

Преди полагането дограмата добре се почиства с влажна къпа от прах и после със памук със спирт отново от масла.

Не съм пробвал да боядисам от горе, няма ли да се напука боята след притискането на силикона?
Ще по мисля върху въпроса.
Ако ефекта с получаването на красота се получи ще е СУПЕР?

Определно пак се усети ефекта от уплътнението и като обезшумяване и като ФИУ.
Здравейте, на всички.
Уплътнението със силикона го пробвах ефикасно е проблемът при мен е че дограмата е стара и въобще не е поддържана и се чудех дали с монтажна пяна може да се постигне същият резултат. Ще ви бъда благодарен ако можете да ми отговорите.
Разглеждах спицификациите на пяната и повърхности към които може да залепва като гледам са почти като при силикона само дето не съм работил с такова чудо и не знам дали няма да издуе още повече дограмата.
tysonlkr - специалист
С монтажната пяна ще ги направиш неотваряеми. Първо върху това помисли.
Попринцип ПУ-пяна се разширява, но незнам дали би предизвикала издуване на дограмата :?
nihonjin - специалист
Няма да стане с пяна. Тя ще уплътни идеално фугите, но впоследствие ще се рони, потъмнява, смачква и ще се видиш в приключение. А и ще ти е трудно да предпазиш крилото да не залепне към касата.
Благодаря за отговорите, значи ще се наслаждавам на вятъра :)
Мислех, че ако напръскам крилото на прозореца "дървен стъклопакет"
и залепя фолио на касата за да не залепва пяната ще постигна ефект но явно само с мислене не става :?

Тема "Изолация на стара дървена дограма.ПВЦ и Алум. - излишни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: