• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
pasat - специалист
i_divaka написа:
http://www.vbox7.com/play:d302fc8b
Колеги незнам какво ще кажете за този метод на цепене на дърва.Струва ми се безобиден и доста удобен, но и иска сериозна инвестиция и още един недостатък е ,че е неподвижна. Но поне може да се мисли в тази посока. Някой ако има по-добри идеи да пише. Поне аз не мисля да минавам на алтернативно отопление поне за сега , затова трябва да се мисли облекчение.
Обмислям вариант и за конуса. Имам един циркуляр с монофазен мотор 1.5 ,но ми се струва слаб.Мисля да пробвам да сменя шайбата с по-голяма да намаля оборотите и да увелича мощността ,но за сега проблема ми е самия конус.
Мисля, че дървата трябва да са сухи, за да ги цепи тази машина. Иначе много кефи.
biolander - напреднал
pasat написа:
Мисля, че дървата трябва да са сухи, за да ги цепи тази машина. Иначе много кефи.
По принцип дръвцата се цепят по лесно докато са "кисели". Машината май е много производителна, ама опасна ми се вижда. Секунда невнимание и цял живот инвалид.
pasat - специалист
biolander написа:
По принцип дръвцата се цепят по лесно докато са "кисели". Машината май е много производителна, ама опасна ми се вижда. Секунда невнимание и цял живот инвалид.
При работа с всяка машина се иска много внимание. Хода на ножа на тази машина е ограничена до 1/5 от височината на трупите. Достатъчно е да държиш трупите по средата и си свиркаш. Но наравата на тази машина е оправдана за комерсиални цели. (Поне аз като видя нещо направено и измислено добре ми се ще да си го направя и аз и да си го имам за мои нужди.) За дОма за цепене на 10кубика дърва дали е оправдано не знам... но защо пък не...
ЧефоС - специалист
Започнах да си правя машина за цепене с хидравличен цилиндър, помпа, разпределител, и т.н.. За момента съм набавил по-големите елементи. Остават дребните стругаро-фрезиски и заварочни работи.

За съжаление съм намерил хидравличен разпределител от ЮМЗ - троен. Което не е лошо, защото ще имам резервни. Но от друга страна конструкцията ще стане по-тежка. Затова търся единичен разпределител за двойнодействаш цилиндър.

Започнал съм, но кога ще го завърша, не знам.
biolander написа:
pasat написа:
Не мисля ,че циркуляра или щила са по-безопасни от този тунингован банцинг. Просто трябва да държиш дървото отстрани и само си подаваш.Има голяма производителност, но за лични нужди няма смисъл. Като я направиш на едно място и няма местене. По-скоро бих преправил един циркуляр на конус и да поема направо метрови. Като го поеме докато е мокро и после му допомагаш с ръце и готово. http://www.youtube.com/watch?v=Raz_XWac ... re=related
И ще мога да го давам на приятели и роднини,за да ги отърва от мъки.
puh4 - специалист
за да се обезопаси може вместо ключ да се ползва крачен цензура, надолу посока за цепене нагоре обратно вартене
Duke_BG - специалист
biolander написа:
pasat написа:
подобна машина има и в склада на "Странджа Лес" зад Родопа в Бургас само че там е с дизел и наистина е доста производителна - цепи бук и габър без проблеми.

машината никак даже е е опасна защото конуса не пада до долу и ако си държиш ръцете на плота нищо не може да ти се случи. ако ги дигнеш по-нагоре най много да те чукне леко и да ти свали ръката надолу но няма да те остави инавлид както би станало с тоя конусен винт.

а и конструкцията е много елементарна - голям тежък маховик който се задвижва с ремък от двигател ( няма значение какъв) а за него на ексцентрик е захванат клина през едно подвижно коляно и неподвижна направляваща втулка ...
stamenov1 - специалист
Най накрая ми остана време да сглобя машината.
Тези дни ще докарат дърва и ще и направя тест.
Със сухи дърва от две години, мотора спира при влизане на 1/3 от конуса. Дървата са много сухи и серт.
Мотора е пренавиван 3 kw, 3000 об./мин. трифазен към монофазен. Съотношение на шайбите 1/3.5
Ако проработи ще се доизкусурява и обезопасява.

Прикачен файл

Photo-0139.jpg

Прикачен файл

Photo-0138.jpg

Прикачен файл

Photo-0137.jpg
Стефко - специалист
Моя двигател е трифазен, на 1500 об/мин. Ремъчните шайби са 3:1, и оборотите на конуса са 500. Работи парфектно. Независимо на колко години са дървата, и колко чепа имат. Ако зацикли, имам и реверс. Освен това, моите ремъчни предавки са с два ремъка 17

Ако твоя преди пренавиването е бил трифазен, на 3000 об/мин, след пренавиването е станал около 1 kW. При съотношение на шайбите 1:3,5, то оборотите са около 850. Твърде високи за целта. И мощността е недостатъчна.

Пожелавам ти успех с начинанието "проба-грешка" :lol:

ПП. Има и други уловки, за да може системата да заработи нормално. Това по клиповете не е вярно - ползват чам или топола, без чепове, затова се вижда, че е лесно.
stamenov1 - специалист
Колега, качи някоя снимка на твойта машинка, и сподели някой тънкости, които си открил, да не преоткриваме топлата вода отново по трудния начин.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21

Тема "Конус за цепене на дърва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: