• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Здравейте , нов съм във форума и затова не ми беше много ясно точно къде да си пусна темата ,за което да ме прощавате :) ...та така по същество :
Реших да си направя соларна система на вилата,само че понеже никога не съм правил имам нужда от някой и друг съвет .Четох по темата и разбрах ,че връзката е следната: соларни панели-контролер/предпазител-батерия/акумулатор-конвертер .Не мисля да купувам повече от 1киловат панели(понеже не са много ефтини) и не са ми ясни следните неща --- 1во относно батерията/акумулатора каква ще ми трябва за 1кв и какво става с тока,когато се е напълнила(къде отива излишния ток от панелите) ... 2ро ако е облачно времето зарежда ли се батерията и въобще мога ли да си ползвам тока постоянно ,за домакински нужди според киловатите естествено (телевизор,бойлер,печка и т.н.) или мога да заредя примерно бойлера и после пак да чакам да се зарежда батерията отново 3то с каква бързина се зарежда батерията,ако харча 1кв-час и панелите са ми за 1кв -- ще мога ли постоянно(през деня) да разчитам на тях?Съжалявам за тъпите въпроси,но не съм много в час .... моля разяснете ми малко повече относно цялата схема и минусите ,и плюсовете ,ще съм ви много благодарен ...ПОЗДРАВИ :)
nv952 - майстор
Да си кажа честно миналата година много исках соларен комплект и баща ми се съгласи най накрая кумихме панел 20 ватов батерия 12 волта 12 ампера и инвертор 200ватов но ако си имаш ток НЕ СИ СТРУВА ПАРИТЕ И ТРУДА.първо всичко вървеше панела бачкаше и зареждаше батерията и една лампа светеше май беше 60 вата но после идват проблемите за уреди с роторни части трябва инвертор с пълно синусоида а те са между 1500 и 2000 (ако ще ги ползваш за захранване на къща) после са батериите и най важното Контролер за да контролира заряда на батериите. та ако решиш да правиш нещо такова за да може да ползваш ел ток като от мрежата ще ти трябва инвестиция най малко 3-4 000 лева. и сега мойте ги разпродавам панела го взеха само батерията http://prodavalnik.com/prodavam-bateriy ... -i14367767 и инвертора ми останаха http://prodavalnik.com/invertor-100w-12 ... -i14367925

Прикачен файл

P070212_1151.jpg инвертора

Прикачен файл

P040912_2142[02].jpg панела

Прикачен файл

P180412_1413[03].jpg батерията
добре де ..твоя инвертор преобразува ли за уреди(220V) и от него разклонител ,аз неискам да го включвам към централното на къщата ...а батерията колко неща може да захранва и може ли докато захранва с ток, и да се зарежда ?
torbalan - Дървен философ
pilot707 написа:
... (телевизор,бойлер,печка и т.н.)...
Ентусиазст!

Колко пари си склонен да похарчиш за такава глупост?
Дето да ти захранва бойлера с ток от фотоволтаик?
ivanovbg - майстор
Еми да започнем с акумулаторите. За 1 киловат да ползваш на 220 волта , ще ти трябват акумулатори дето ще могат да ти дават ток около 50А на 24 волта. Та зависи каква автономност искаш - умножаваш часовете които искаш да черпиш ток вечер само на акумулатор по 50А и си готов. Примерно за 4 часа ти трябва 200амперчаса 24волтов акумулатор. Лошото е че да го напълниш ще ти трябват по 10 часа по 20 А заряден ток.

Това е една лаишка приблизителна сметка за ориентиране на възможностите. Лошото е че акумулаторите при ежедневна експлоатация заряд разряд дават фира за около година и половина най много.

Забравих да ти кажа че ако са оловни трябва да са тягови, автомобилните не могат да понесат толкова дълго този разряд.
torbalan - Дървен философ
Има акумолатори предназначени за тази цел... Преди няколко дни проверявах цени.
Издържат на много цикли заряд/разряд.

Един акумолатор 12 волта 75 амперчаса струва от порядъка на 435 лева. За сравнение един такъв стартерен акумолатор за лека кола струва около 150 лева.
miroton - майстор
torbalan отказа човека с тая цена :lol:
хахахаха не съм :-D ...но просто го мисля ,много ми се иска да си взема всичко необходимо ,но за да черпя ток ,като от енергото ще ми трябват много пари ,а ги нямам за жалост :)) иначе се чудя ,за ток 5-6 часа на ден около 1kw какво да си взема и колко ще излезе : )
lordmails - специалист
Ми вземи си генератор за 500-600 лв и си свиркай. Разход около 3лв на час за 2-3 киловата.
3лв - 5 часа/1 ден = 15лв ---> 10 дена -150 лв хахах няма смисъл да продължавам мисълта ми е да използвам безплатна електроенергия или поне да я намаля ,не да я увеличавам ... а и генератора много бръмчи ,не става за къща
  • 1
  • 2

Тема "Соларна система - ПОМОЩ !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: