Идеята ли? Ами мисля си, че директно залепен на тавана стиропора би трябвало да поглъща основната част от трептенията на плочата. Предимно тези с много ниска честота, които са и най-проникващи. Остатъка от звуковата вълна, която успее да проникне през него би трябвало да се разсее във ватата и оставащия въздушен слой. Не съм специалист по звукоизолации, но мисля че и "най-упорития" шум би се угасил преминавайки през четири разнородни слоя. Имайки предвид, че най-обикновен стъклопакет 24 мм с две еднакви 4 мм стъкла и 16 мм въздушна междина дава шумоизолиране от 32 децибела ви трябвало предложения от мене "сандвич" да изолира много повече.
Разбира се, варианти за звукоизолация може да има много, и най различни. С различен ефект. И всеки може да е прав. Спор да няма.
Но аз разсъждавам по различен начин. За мен въпроса е по-скоро принципен. И в този стил написах и предния си пост. За мен е по-важно да се отстрани причината, а не следствието. Добре, ще се намери начин тази стая да се изолира, да се направи като "черна" кутия. И всички съседи ли трябва да постъпят така?
Давам и пример: Ако примерно Ви боли глава, веднага ли вземате обезболяващи лекарства? Без да се интересувате от какво идва главоболието? Дали е от ниско, или високо кръвно налягане, повишаване налягането в очните дъна, от дископатия на шийните прешлени, от тумор, и от много други причини. Добре, вземате обезболяващи, и Ви минава. До следващата болка след няколко часа. Може да достигнете до пристрастяване. А е много по-ефектно, ако си направите изследвания, и се лекува причината за болката, а не самата болка.
Дали бях достатъчно ясен в разсъжденията си? И дали Емералд пак ще ми каже, че съм консервативен?