Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Chefo77 - майстор
VLADO66 написа:
Първо настилките и первазите и над тях камъка.
В случая - по-добре първо да е камъка, монтиран на отстояние ламината + подложката + 2-3 мм от пода, като по време на монтажа да се остави отдолу парче картон, плочка или нещо, върху което да капе разтвор и да се чисти лесно; след което ламината да се подпъхва под камъка, а первазите да спират до него. Перваз и над него камък е такива визуални лайна, че не е истина :wink:
m.mitev7 - помощник
Chefo77, благодаря за отговора. Ти от каква гледна точка казваш да сложа първо камъка - за да не се цапа излишно ламината ли?

Защото ако е само поради тази причина, няма ли да е по-добре първо подовата настилка, защото то няма кой знае какво да капе - аз все пак ще го лепя с някакво лепило от рода на Ceresit CM11 или мисля, че ми беше останало някакво флексово пак на Ceresit.
genkogenev - специалист
По-добре първо камъка , остави една "лента" отдолу , налепи пода и тогава довърщи / ще оплескаш всичко с разтвор за лепене /
И защо такъв релефен камък за вътрешно помещение ? Ако искаш жена ти да те намрази след време - слагай смело . Събира прах , паяци , бубулечки разни и какво ли още не , а се чисти мн трудно . Има едни греси с подобен по-нисък релеф .... поне се поддържат лесно .
Поздрави
m.mitev7 - помощник
genkogenev благодаря за отговора. За този вариант да залепя първо камъка и да оставя последния ред след подовата не се бях сетил - наистина е по-логичен. Благодаря.

Зная, че камъка иска повече чистене, но именно по-големия релеф придава доста по-добър вид. А апартамента ми е нов и съм мераклия да го направя "джиджан"

А иначе, след като налепя камъка, после ламината и теракота и накрая сложа последния ред камък 2-3 мм. отстояние трябва да са достатъчни??

Поздрави :)
Chefo77 - майстор
m.mitev7 написа:
Chefo77, благодаря за отговора. Ти от каква гледна точка казваш да сложа първо камъка - за да не се цапа излишно ламината ли?

Защото ако е само поради тази причина, няма ли да е по-добре първо подовата настилка, защото то няма кой знае какво да капе - аз все пак ще го лепя с някакво лепило от рода на Ceresit CM11 или мисля, че ми беше останало някакво флексово пак на Ceresit.
Не е само заради не-накапването. Тушираш всякакви мокри процеси след монтажа на настилката, оставяш му място за дишане (т.е. колегите ще оставят), докато ако слагаш камъка в последствие може да се стече във фугата, която са оставили между настилката и стената; избягваш затискането на ламината с камък (и при евентуален проблем подлежи на махане без да увреди камъка); и не на последно място - колегите идват, монтират настилката, слагат первазите и ти казват "довиждане" - няма нужда да идват втори път за первазите, за да могат да спрат до камъка :)
Не знам, това си е мое мнение, всеки има право на своето, разбира се :)
m.mitev7 - помощник
Благодаря за отговора.

Ще ви послушам. Първо ще сложа камъка, но ще оставя последния ред. Него ще го залепя след като се монтира подовата настилка.

А между другото преходната лайсна за ламината и теракота, с какво е по-добре да бъде хваната - дюбели или силикон?

Хубава вечер :)
Chefo77 - майстор
Аз съм фен на монтажа със силикон - универсален, прозрачен, ацетатен. Някои колеги ползват санитарен. След лепенето се затиска с тежест за няколко часа. Предимствата пред монтажа с дюбели са доста - не трябва ъгъла на пробиване да е перпендикулярен на равнината, в която ще се монтира лайсната; избягваш вероятността да уцелиш тръба/кабел; няма никакъв риск пироните да се отбележат от горната страна на лайсната; ако се наложи демонтаж, то той е много много по-лесен; не бие на кухо цялата лайсна с изключение на местата където е дюбелирана ...
Още? :)
m.mitev7 - помощник
Ясно, схващам. А иначе по цялото протежение на лайсната ли слагаш силикон т.е. хубаво ли запълваш фугата.

Също така бях чел относно силикона, че санитарния стягал по-здраво от обикновения, има ли нещо вярно в това?
Mitbull - специалист
Най-здраво стяга монтажния, но не знам как ще я отлепиш ако решиш след време:)
Chefo77 - майстор
Mitbull написа:
Най-здраво стяга монтажния, но не знам как ще я отлепиш ако решиш след време:)
Така е :) И има много псуване тогава :)
А най-същественото от предимствата на универсалния пред монтажния силикон (както и пред лепилото, пред неопрена...)е, че позволява на ламината да се движи дори и под лайсната. Идеята на плаващия под е да има възможност да се разширява и свива при повишение/понижение на влажността и температурата в помещението, а монтажния силикон действа като стопер.

Митев - слагаш две ленти по дължина на лайсната - в двата И края, откъм двете настилки. Фугата не се запълва изцяло, а се слагат 5-7 високи топки в нея. След това затискаш и след няколко часа е готово. Ако искаш, можеш да обереш излезлия силикон покрай лайсната веднага след монтажа или да го оставиш да засъхне и да го изрежеш с макетен нож на следващия ден.

Тема "Последователност при поставяне на декоративен камък и под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: