• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
masterval - майстор
Sk4 каза: "прилича ми на пластмасова летва". Ако не е пластмасово, а метално това нещо, с широчина около 40 мм, виждал съм такива.
masteradmin каза: "смърч или нещо подобно (беше много много твърдо дърво), а самите напречни летвички от чам". По-скоро е било нещо подобно, тъй като смърчът, като иглолистно дърво, е сравн.мек.
Все пак не се разбира за широчината от 1,5 м. Дължината каква ще е? Това, за което си мисля, че е широчината на една пейка, вероятно и нейната дълбочина? Драсни някаква скица, да мислим?
CARRION - специалист
Ето нещо направено набързо

Прикачен файл

Drawing1.jpg
Drawing1.jpg (21.01 KиБ) Видяна 22233 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не се мори. Няма начин нещо с такава дълбочина и с падаща облегалка. Конструктивно не е възможно. Нестабилно и чупливо.
Освен това сгъваемите мебели в разгънато положение заемат повече място от несгъваемите. Та често е безсмислено.
spec - специалист
Не знам защо, но темата ме заинтригува и набързо доразвих скицата на CARRION. Идеята ми е за укрепването на пейката. Ще се опитам да го обясня, дано ме разберете: четвъртия детайл (на скицата) е разрязан по дължина под наклон - едната му част е неподвижна, а за двата края на подвижната му част са хванати "подлакътниците". При завъртане, ДВИЖЕНИЕ1, подлакътниците стават крака и са свързани и в долния си край (а не само в облегалката); облегалката пада, ДВИЖЕНИЕ2, и остава ДВИЖЕНИЕ3 - фиксиране на подлакътниците-крака с помощта на "двойния" заден крак - на скицата в сивите петна.
Регулиране на наклона на облегалката може да се постигне, ако и следващия детайл за сядане също е разрязан по дължина под наклон, за да се получи "заустване" при изправена облегалка.
За по-добра устойчивост краката могат да са леко разтворени в долния си край - не е дадено на скицата.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПОСТЕЛЕТЕ НЕЩО (ОДЕАЛО), ЗАЩОТО ЗАЩИПВАНЕТО НА ЗАДНИТЕ ЧАСТИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! :shock:

Прикачен файл

peika.jpg
peika.jpg (29.22 KиБ) Видяна 21350 пъти
ssimeon - помощник
DK написа:
Ето една много лесна пейка:
http://www.domigradina.com/пейката-на-леополд/
Мноооооооооого идейна пейка, и двойната също!
spec - специалист
Съгласен съм, че е изключително проста и лесна за реализация, само че не е ли по-добре да се ползват плоскости от слепени дъски, защото като ги напече слънцето след първия дъжд, тези "талпи" ще се нацепят и изметнат неминуемо.
mladkal - майстор
spec написа:
... само че не е ли по-добре да се ползват плоскости от слепени дъски, защото като ги напече слънцето след първия дъжд, тези "талпи" ще се нацепят и изметнат неминуемо.
А защо си мислиш, че "плоскостите от слепени дъски" няма да им се кашне лепилото?! Те също могат да цъфнат, даже да вържат след първия дъжд съпроводен със слънце...!

За целта си има доста и добри импрегниращи лакове за външно приложение. Справка подраздела -дърводелство.

На 32 съми в моите спомени има доста пейки, които са от соца, когато нямаше "слепени" плоскости, а всичко по паркове и градинки се правеше от чам -боядисан в жълто, в зелено...
spec - специалист
mladkal написа:
... се правеше от чам -боядисан в жълто, в зелено...
... но никога от цели талпи!!!

Съгласен съм, че без обработка какъвто и материал да е ще "цъфне" (проверих и не видях да съм писал подобно нещо).

Идеята на слепването е, че се прекъсват жилите на дървото и така то е много по-малко податливо на огъване или разцепване.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на пейка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: