• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Стефан - майстор
emil_v r написа:
Не съм съгласен със Стефан и Хараламби , пък с Лазар Ганев -хептем !
С кое точно не си съгласен, не разбрах. Обикновено абонатните при нас са заключени, и не може да се пипа там, както казваш ти.
Случай при мен за некоректност от страна на местната топлофикация. Външна температура - около 15-20 градуса, а парното работи на 6. При разчепкване на случая се оказа, че датчика, който е отвън на сградата, даже не е подвързан в централата, и не регулира подаването на топлина. Но е така направен, че отчиташе някаква ниска температура от 5 градуса. Всички потребители са си затворили термовентилите към радиаторите, но общите загуби няма как да се спрат. И, все едно топлофикацията си пласира енергията, въпреки, че на нас не ни трябва, и я заплащаме. Не знам дали стана ясно.

Затова казвам, че ако топломера ми е пред апартамента, ще мога да си регулирам сам температурата и ще плащам толкова, колкото реално потребявам.

А за ползването на енергия за сметка на съседите е съвсем друг въпрос. Има много начини за това. Но това е некоректност.
Palawnik - специалист
ДКЕВР е достойна за Нобелова награда. Според нея топлината в БГ се движи без да се има предвид разликата в температурите. Според нея посоката е от ляво на дясно.
Това с фирмите за дялово разпределение е пълен кретенизъм и съществуването им няма никакво основание. Нито икономическо, нито техническо да не говорим за морално.
emil_v r - майстор
Да пропуснах , и с Палавник не съм съгласен. Стефане , топломер пред твоят апарт. нищо не решава . Той ще бъде използван като разпределител :) Отново ще платиш съгласно общият топломер. Има още една оптимизация , засягаща и топлата вода , но няма да се разберем явно централно . Възможно е и аз да съм се объркал централно :-Dнемам претенций .
Palawnik - специалист
И с кое точно не си съгласен?
Харалампи - специалист
velsi написа:
Не ми стана ясно кое става в Бургас, а другаде не става? Би ли пояснил. :?
Отоплението изцяло на климатици.

Съгласен съм с emil_v r че на Стефан няма да му намалее потреблението, ако има външен централен топломер. Дори и така принципа на дялово разпредление не се променя. В края на крайщата този топломер просто показва колко единици от показанието на централния се падат на теб. Това по същество не се различава от събирането на показанията на 4-те топломера които имаш и до сега, умножаването по коефициент в зависимост от вида и размера на радиатора и т.н.

Ще намалее само ако някой комшия манипулира своите топломери по описания по-горе начин или някякъв друг. Този начин на разпределяне е по добър само защото по-трудно се краде.
emil_v r - майстор
Aмии , прочетох ти пак поста, и първите два реда ... не може да се оспорят :sad: . Вторите - кретенизъм от наша гл. точка , но от партийна - колкото се увеличава потенциалът м/у нас и партиите , един бушон в повече никога не е излишен.
Palawnik - специалист
В този ред на мисли съм съгласен с теб. :prost: :lol:
Да му мислят тези дето са на централно парно. :?
emil_v r - майстор
Напротив Хараламби . По лесно се краде (от комшийте) Тези топлом. са в апартамента ти и можеш да манипулираш входният термодатчик , изходния или дебитомера . Последният е кат новите водомери -перка с магнитна връзка с брояч . Да не говорим че "всеки микропроцесор си е малко прост" - и има тактов генератор с кварц ... Да оставим темата за кражба по- добре , за мен е безсмислена , аз имам ключ от ап. на комшията , домоуправителя от моя , по- добре да се гръмна отколкото да окрада пенсионера с 200лв пенсия
Харалампи - специалист
Абсолютно съм съгласен с всичко което казваш. Колко души обаче могат да манипулират такъв топломер. А тези които са в къщи са извън възможността на когото и да било за проверка. Както всички знаем ако не пуснеш проверка в къщи никой не може да влезе само по подозрения. Нали се сещаш какво става в такъв случай. В новите кооперации на места се прави инсталацията по подходящ начин за инсталиране на централен топломер за апартамент. В старите блокове няма възможност.
  • 1
  • 2

Тема "Тема за топлинно счетоводство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: