Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
prascho - майстор
Абе да не живееш някъде в люлин? Колкото до въпросните фуги ми се струва, че се дължат по-скоро на некадърността на дърводелеца отколкото до някакво измятане причинено от слънчевите лъчи. Аз съм с дървена дограма сходна с твоята и за момента не мисля да я сменям. Ще тегля един потъмняващ лак и ще я уплътня.

Разбира се въпроса ми е дебилен след като видях, че си от Стара Загора.
Последна промяна от prascho на вт юни 24, 2008 8:43 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
И вместо да го обявяваш за дебилен не беше ли по-лесно да го редактираш?!
prascho - майстор
velsi написа:
И вместо да го обявяваш за дебилен не беше ли по-лесно да го редактираш?!
Не!
ive1ina - напреднал
Да, от Стара Загора съм :)
Аз я оглеждах наистина, не е нацепено самото дърво, просто наистина явно дърводелеца е бил с две леви ръце :evil:
И все пак има ли вариант да се уплътни, за да не духа. И да не е грозно :roll: И последен въпрос, дървената дограма по-добра ли е от алуминиевата или пвц дограмата? Защото ако ще я сменяме ще е по добре сега преди шпакловката, едва ли ще имаме възможност за смяна пак след няколко години примерно :roll:
prascho - майстор
Дървената дограма не кондензира и при правилно подържане ще издържи повече от 15-20 години. Всеки си преценява спрямо възгледите, които има и дълбочината на джобовете. Да подчертая, че показаните от теб фуги липсват при моята дограма. Единствения проблем при мен е, че дърводелецът на таванския етаж е работил с допуск на склобката 0.5-1 см :). Явно е нормално в този занаят.
rusev - специалист
Мисля, че фугите, които показваш сравнени с дебелината на цигара, могат да се запълнят с акрилен силикон или полиуретанова пяна(не тази, с която се монтират дограми, а в малка тубичка, която има много малко разширение и се използва за лепене на пластмаси) и след това да се покрие с летвичка с ширина 4-5 см. След като се лакира отгоре няма да стои грозно и ще се слее с цвета на дограмата.
kaltchevmg - специалист
Ивелина
Доколкото се вижда от снимките не става въпрос за неуплътнени прозорци а за разтояние между касите. Не разбирам от дърводелство но мисля, че това е нормално. Разглеждал съм други дървени дограми, където се наковава дървена лайсна точно на снадката между двете каси. Лично за мен дограмата е запазена и може да се изполва, необходимо е да се изшкури и да се лакира.

Дали да се преддпочете дървена или pvc дограма е съвсем различна тема.
Последна промяна от kaltchevmg на пет юни 27, 2008 2:33 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ive1ina написа:
Да, от Стара Загора съм :)
Аз я оглеждах наистина, не е нацепено самото дърво, просто наистина явно дърводелеца е бил с две леви ръце :evil:
И все пак има ли вариант да се уплътни, за да не духа. И да не е грозно :roll: И последен въпрос, дървената дограма по-добра ли е от алуминиевата или пвц дограмата? Защото ако ще я сменяме ще е по добре сега преди шпакловката, едва ли ще имаме възможност за смяна пак след няколко години примерно :roll:
Тази ти дограма, както не е поддържана, е в пъти по-добра от нова PVC. Не ви подозирам финансовото състояние в нищо лошо, но няма смисъл да трошите пари за качествена алуминиева или за нетрайна PVC. Това което имате иска малко шкурка, 1-2 ръце безит и после лак или боя. След 5 години пак боя. И така до края на света.
Фугите които се виждат са монтажни. Не ми идва на ума как са стояли така толкова време. Има си начини за запълване. Става и с монтажна пяна + лицево летвички. Става и с монтажна пяна + акрил. Става и с вата и летвички и тн и тн.
kaltchevmg - специалист
За да ти бъда полезен ще изброя някой предимства и недостаъци на дървената и съответно PVC дограма.

Дървената има дълъг живот и ако се поддържа може да издържи ефективно над 50 години. Има не толкова добро уплътнение, но това си има своята фунция, тъй като прави естествено проветрение и позволява на влагата да "бяга". Недостатък е периодината поддръжка която изисква дървото/лакиране, маджуниране/.

При PVC дограмата основното предимство е ниската загуба на топлина. За да е завършен ефекта на топлозилация се изолират и външните стените на помещението. Уплътнението тук е пълно, което повишава значително влажността на въздуха и намялява притока на свеж въздух. Основният проблем тук е влагата, която изисква намиране на решение за периодично проветрение.
ive1ina - напреднал
Започвам да размислям и май ще я оставим. Благодаря ви за изчерпателните отговори :)
Дограмата е в такова състояние и е неподдържана досега, тъй като никой не живее в този апартамент, нямахме възможност да го направим.
Сега оправяме документите за кредит и ще започваме. Направен е до мазилка и ще имаме доста работа. Преди 2 години направихме външна изолация и сме много доволни, защото като сме ходили зимните месеци да наглеждаме апартамента вътре е сравнително топло, така че няма да е проблем тогава, че не е така добре уплътнена като pvc дограмата. А и кухнята и хола са южни и цял ден напича, когато е слънчево времето, двете по-малки стаи, които сме определили за детски(за сега само едната ще е такава, другата няма да я правим) са западни и от обяд докато се скрие слънцето също много се затоплят. Само спалнята е северна, но не ме притеснява. Хубавото е че няма други сгради, които да скриват слънцето, засега...
Иначе щом можем да спестим разходите за нова дограма, ще е чудесно, тъй като ще имаме достатъчно други разходи :no:

Тема "моля Ви за съвет за стара дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: