• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
stamenov1 - специалист
Сложи някоя снимка да видим машинката и с какви параметри е предавката и оборотите.
Моя клин дори и след смяна на мотора който се оказа 1.1 с такъв 2.2 kw много често заклинва и спира.
Krass - майстор
Това с оборотите и мен ме интересува, защото имам двигател 4kW 900 и нещо оборота и се чудя дали ще стане.Един стругар, който прави такива конуси каза, че са много, затова чакам и други мнения. А също и диаметъра. Има ли голямо значение и дали ф60 върши работа или ф90 е за предпочитане.
angelfilev - специалист
stamenov1 написа:
Сложи някоя снимка да видим машинката и с какви параметри е предавката и оборотите.
Моя клин дори и след смяна на мотора който се оказа 1.1 с такъв 2.2 kw много често заклинва и спира.
В крайна сметка е важен въртящия момент М върху самия конус. Изчислява се от формулата Мощност (ватове)=Въртящ момент(нютонхметър) х ъглова скорост (радиани/секунда).
Ъгловата скорост е приблизително една десета от оборотите за минута.
Формулата е удобна за приблизителни изчисления наум.
В случая при мен (без да отчитам КПД на редуктора) се получава:
1500вата= М х 11,2(една десето от обороти за минута)
М = 133,9285 нютон х метър
На табелата пише 130нм
С такъв въртящ момент се справям с пъновете. Ако е по-голям, още по-добре.
При един от последните пънове се отчупи част от върха на конуса и понеже нямах време да го свалям и струговам го пуснах да се върти и с флекса го заточих. За следващия сезон ще го оправя.
Оказа се много важна плочката под конуса. Ако някой се интересува ще споделя моя опит.

Прикачен файл

2012-08-28_195432.jpg
2012-08-28_195432.jpg (116.63 KиБ) Видяна 5561 пъти

Прикачен файл

2012-08-28_195313.jpg

Прикачен файл

2012-08-28_194331.jpg

Прикачен файл

2012-08-28_194253.jpg
2012-08-28_194253.jpg (90.9 KиБ) Видяна 5561 пъти

Прикачен файл

2012-08-28_194208.jpg
Стефко - специалист
Наистина плочката под конуса е много важна. Тя служи като опора на дървото, която пречи дървото да не се подпъхне под конуса. А това може да се случи, ако дървото не е рязано перпендикулярно на осовата му линия. Образно казано. А ако дървото се подпъхне под конуса, и двигателя не спре от претоварване, се изкривява вала. И работата приключва. :lol:
iavor - специалист
Втора година брадвата ръждясва.
Не знам защо не можах да пусна клипа направо тук та минах през YouTube ?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b3NrvNiEzLU[/youtube]
Тани - модератор
Е , вече може да се гледа направо от тук :wink:
Благодаря за клипа и браво за чудесната машинка =D>
iavor - специалист
Тани написа:
Е , вече може да се гледа направо от тук :wink:
Благодаря за клипа и браво за чудесната машинка =D>
И аз благодаря !
Стефко - специалист
Добре работи машинката. Само един въпрос - от къде ги купувате тия дърва без чепове? Да беше дал в клипа как се справя с чепати дърва, а не само прави. Във всички клипове се дава само цепене на такива дърва.

И една забележка - конуса ти е много високо от плота. Има вероятност някое на криво рязано дърво да се подвре под конуса, и да изкриви вала. Казвам го от опит, защото аз правих втори вал поради тази причина. И сложи предпазен кожух на ремъчната шайба.

Пожелавам със здраве да си я полваш машината дълго време.
fbr - майстор
Стефко написа:
Във всички клипове се дава само цепене на такива дърва.
Не само на теб ти е направило впечатление тази подробност. Те такива дърва, само да вдигнеш брадвата и сами се разцепват.
bulhomes2 - майстор
Вече го казвах веднъж и стисках пръсти да не се повтарям, но не мога да се сдържа :lol: ...

Сериозно. Тез дръвца поне 5 пъти по-бързо ще нацепя с брадвата. Даже понякога ги цепя направо на купа - и без да ги пипам. По-мързеливо е с конуса, ама си е пипкава работа.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21

Тема "Конус за цепене на дърва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: