Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
prascho - майстор
Ето я моята дограма. Аз възнамерявам да тегля две ръце хубав потъмнителен лак, да махна маджуна и да поставя силикон, да уплътня с каквото преценя .... Действително най-големия недостатък на дървената дограма е по-честата подръжка, особено ако използвания лак е некачествен. Аз не бих ти препоръчал да я сменяш щом имате външна изолация и си доволна от постигнатите топлинни резултати зимно време. Най-много да промениш микроклимата с поставянето на пвц дограма и да си скубеш косите какво да правиш след това.

Да не говорим, че в момента цените на строителните продукти са си е... -иката меко казано, качеството е съмнително и няма гаранция за доставения продукт /освен ако не светиш със запалка да проверяваш дали е к стъклото/. Махни хартията от фугите, постави каменна/ минерална вата с нисък коефициент на топлопроводимост и отгоре летви.

Прикачен файл

dograma.jpg
dograma.jpg (97.86 KиБ) Видяна 5271 пъти
8180 - майстор
prascho написа:
Махни хартията от фугите, постави каменна/ минерална вата с нисък коефициент на топлопроводимост и отгоре летви.
Може и да не съм вникнал на дълбоко в проблема - набързо прегледах темата.
В случая (според мен) няма какво да се търси като топлоизолация!! на тези фуги.
Основният ефект ще бъде от уплътняването - спиране на свободното преминаване на въздуха (инфилтрация). За целта ватата не е най-добрия материал - пропуска въздуха. По-горе се споменаваха пяна, силикон и т.н., което е по-добро. Дядо ми постигаше ефект с добре "натъпкани" мокри вестници - след изсъхвене, те леко се раздуват и уплътняват!?
Трябва да се прекъсне пътя на въздуха.
Може и с летвите (на Прасчо), но добре уплътнени (залепени).
rockwall - майстор
да се намеся и аз в тази набъбваща тема

фугите могат да се запълнят с поставянето (залепяне и заковаване) на тънки летвички, които след това се претъркат с шкурка и дърводелски кит.

Китосването на целите прозорци и боядисването (а не лакирането им) ще скрият всички места с кит, но ще отнеме от "дървения" изглед. От друга страна обаче това може да ви позволи да направите всички нужни поправки. Дървени летвички на размери продават в строителните хипшермаркети - аз лично имам дори купувани такива - ширината им е 5см дебелината някъде около 4-5 мм. дължина по 2 метра - нещо подобно ще ви дойде почти точно и ще избегнете ходене по дърводелци. Един вибро или лентов шлайф или здрави ръчички и сте готови.

Мисля че дограмата ви изобщо не е зле, като се изключат тези луфтове.
ive1ina - напреднал
Вече със сигурност решихме да не я сменяме :)
Външната ни изолация е 5см , на някои места стига до 8см. Ще шпакловаме стените също, така че ако сменим дограмата с алуминиева или pvc, така ще запечатаме стаите, че най- вероятно няма да се отървем от мухъл :?
masterval - майстор
Форумът постигна успех! Спестиха се пари за нищо!!!

Решението е взето, затова не рискувам с много да кажа и аз нещо.
При добро поддържане, както каза по-горе някой, чамовата дограма може да издържи и 100 и 200 години. Особено ако пряко не я пече и вали.
Дърводелецът си е бил добре, монтирал е човека с две различни ръце.
Има такива дограми с особена конструкция (Пантите им пречат :-D :-D ).
Само е пропуснал прикриващите лайстни, за които се писа по-горе.
ive1ina - напреднал
Даа, много съм ви благодарна. Просто спестихме едно 3-4 хил за дограма.
Иначе гледахме в Baumax, едни дългии дървени летвички, с различна дебелина и ширина. Предполагам са подходящи или има специални лайсни за дограма :?
Иначе ми препоръчаха някакъв лак, цветен, който бил хубав. Но като стигнем до там пак ще пиша :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
препоръчаха някакъв лак, цветен, който бил хубав
Бла-бла-бла е това. И в никакъв случай на такава визуално съсипана повърхност цветен лак. Ще изглежда пак така, само че, в друга тоналност.
ive1ina - напреднал
:? Aми като започнем, пак ще се консултирам с вас тогава

Тема "моля Ви за съвет за стара дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: