• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
8180 - майстор
Това "уплътняване" по принцип го правим заради топлоизолацията. Дълбоко се съмнявам, че упоменатата по-горе стара дограма е по-добра в това отношение. Подвеждащо е мнението и за "дебелия" слой въздух между старите крила.
Влагата се явява съпътстващ проблем, основно след смяна на дограмите, но НЕ САМО. Увлечени от възможността да пестим топлина, често забравяме за нея - психологичен фактор.
Факт е обаче, че почти всички решения за влагата са някаккъв компромис със спестената топлина (енергия).
Добра идея е да се "души" влагата в местата на генерирането й (радгледаните клапи, отдушници, аспиратори, вентилатори), като не се забравя и за притока на свеж въздух (иначе тези устройства не работят ефективно). Счита се, че този приток трябва да бъде към сухите помещения (зони) в жилището, а изтеглянето от влажните.
Има различни (по-енргоефективни, но и по-скъпи) решения.
Например ефективният електрически осушител, за разлика от климатика с подобна функция. И двете обаче страдат от "порока" да не вкарваме свеж въздух, който както се спомена, е необходим не само заради влагата.
Лишена от този "порок" е вече S-класата - вентилация с рекуператор на топлината, ама сложно и скъпо - присъства във втората картинка на rulom.
Petyr - специалист
n_a написа:
са, начи, мойта дограма, от царско време, с педя въздух помежду стъклата. нема я смена за неква пласмаса. щото по мойта дограма конденз няма. щото вътрешното стъкло е топло. щото въздуха между двете стъкла е верно възглавница. кой от вас спи на възглавница няколко милиметра колкото имате помежду стъклата си, а. а! и не духа през дограмата ми, щото е с некви такива панти и некви такива смешни райберчета с телчета, че е саморегулираща и като дойде есен и тя си поеме влагата и се понадуе, па пантите леко е поизхвърлят а тъпите райберчета с телчетата като се попритегнат ...
Това с педята въздух е грешно, защото когато имаш над 30-50 мм разстояние, то конвекцията се улеснява и вместо да намалиш то увеличаваш топлинните загуби. За това някой стъклопакети си имат дюзички и се пълнят с аргон... но да не се отплесваме за видовете стъклопакети.

Тук отново ще се съглася с 8081, относно рекуператора. Някой да е виждал малки рекуператори (топлообменник въздух-въздух) за 100-200 куб.м./час? Преди време някой беше писал че в Бриколаж имало такива за стотина лева... но аз никъде в строителните хипермаркети не съм виждал такова чудо. А в нета само една пернишка фирма предлага, но за над 1000 кубика/час и цени от 1000 лв.

Като цяло идеята с клапата изглежда най-практична, защото изкарва отработения въздух, не и трябва вентилатор и т.н.

Малко информация по спомени мога да дам, на човек му трябват около 30-60 кубика въздух на час, ако стои нормално, ако спи - по-малко, ако е активен или пуши - повече. Това е за нормално помещение, за бани, тоалетни и кухни е повече, но зависи и от обемът им....

Прието е, чрез инфилтрация (обмяна на въздуха от процепи на прозорци и врати), въздухът в помещението да се сменя около 1 път на час, но това се променя много в зависимост от уплътнението на дограмата и вратите.

Ако не се обменя, въздухът става вреден не защото кислорода се изчерпва, а защото се повишава СО2 и влагата. За това разни климатици, които повишават О2 не помагат да се проветрява по-рядко, а просто уж при повече кислород се отпочивало по-бързо...

Относителна влажност над 75% и под 25% е вредна. Купете си влагомер и я следете. Ако е под 25% (най-вероятно поради не добре уплътнена дограма) слагайте купичка с вода до отоплителния уред или си купете овлажнител (има много видове). Ако е над 75%, то проверявайте по-често или си купете някакъв обезвлажнител, но имайте предвид, че ако влагата не е от готвене/къпане/много цветя или строителна влага, а само от дишане и потене, то по-добре да проветрявате (спирате отоплението и отваряте всички прозорци за 5 мин.), защото явно въздуха се застоява. Ако ви е трудно да си създадете навик и да отваряте по-често прозореца, то по-добре да монтирате някаква клапа, или да сложите малък рекуператор с вентилатор (ако някой знае къде се продават, ще съм благодарен да сподели). Разбира се може и централна вентилационна инсталация, скрита с гипсокартон и чилър на покрива, но това вече е много скъпо удоволствие...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
над 30-50 мм разстояние, то конвекцията се улеснява и вместо да намалиш то
на човек му трябват около 30-60 кубика въздух на час
Странно звучиш.
Petyr - специалист
n_a написа:
над 30-50 мм разстояние, то конвекцията се улеснява и вместо да намалиш то
на човек му трябват около 30-60 кубика въздух на час
Странно звучиш.
Защо да звуча странно?

30-50 мм разстояние между стъклата на стъклопакета (не помня точно колко, ако те интересува мога да проверя). Имаш оптимално разстояние, някъде около 15 мм, след това до към 30-50 се подобрява много малко, а нагоре започва да се влошава. Това е така именно поради конвекцията, която много бързо "завърта" въздуха и пренася "студа" (в кавички е, защото дефакто пренася топлината навън).
Да не мислиш че има друга причина поради която немците или скандинавците си слагат трислоен стъклопакет с 15 мм между стъклата, а не като твоите сто годишни с 200 мм въздух.

А за количеството въздух се смята с около 50 кубика на човек... в някой по-северни държави свалят до 20 кубика, но там зависи много от качеството на външния въздух (запрашеност, съдържание на СО/СО2/и други отрови). Също зависи от това дали диша 150 кг, мъж или 40 кг. мацка. И дали ще спортува или ще спи. Предполагам ти се струва много голямо количество (повечето хора като го чуят и им звучи страшно много и си мислят че има грешка), но е толкова. Ако не ми вярваш или искаш по-точни цифри, а не можеш да намериш ми кажи ще потърся, мисля че в он-лайн списанията на Ерато (на български език) имаше поне 2 статии за вентилация...

Аз лично в един идеен проект от преди 2-3 години, вдъхновен от пасивните къщи, бях заложил на сравнително евтина вентилация, която да е около 30 кубика на човек (по 60 за спалня) защото в спалните предимно се спи, а за хол и трапезария - 200 с идеята, че ако е по-натоварено може да се поотворят малко прозорците, а топлината загубена от това, би се наваксала само от повечето хора в помещението.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
За конвекция не ми се говори с кафето. А за обема въздух - прости ми. Просто опитът ми е все с проветриви и проветрявани помещения. Инак наистина си звучи абсурдно. Стаята в която съм в момента е 340/430/300...
nivanov - специалист
http://www.effiziento.de/shop/index.php ... -m--h.html
Тук има малки рекуператори (180 м3/h) само не знам колко ще излезе с доставка до БГ ...
иначе и за там цената не е от малките ...
Макар че повечето хора в този форум са в състояние и да си сглобят сами подобен, технологиите не са чак толкова трудни :> Има и достатъчно народ с електроника, за да се погрижи и за управлението .. :>
Petyr - специалист
nivanov написа:
http://www.effiziento.de/shop/index.php ... -m--h.html
Тук има малки рекуператори (180 м3/h) само не знам колко ще излезе с доставка до БГ ...
иначе и за там цената не е от малките ...
Макар че повечето хора в този форум са в състояние и да си сглобят сами подобен, технологиите не са чак толкова трудни :> Има и достатъчно народ с електроника, за да се погрижи и за управлението .. :>
Е нещо по-нормално като цена бях чул около 100-200 лв. Това немско чудо сигурно е с доста голямо КПД, а на мен ми трябва просто един топлообменник въздух-въздух.
eurogas - специалист
Идеята за рекуператора ме вълнува от няколко години, те са създадени за супер изолирани къщи с нищожни загуби, или т.н. пасивни къщи, там не се използва отопление и се търси вентилация с нищожни загуби.

Такъв рекуператор дава КПД 70-75%, топлообменника му е доста качествен и цените са над 900 лева за една стая, ето един качествен модел http://www.pazaruvaj.com/klimatici-c317 ... 02314.html

Въпроса е че при тази висока цена, рентабилността е никаква, или ще се изплати след 15 години, по-изгодно е да се изгради елементарна вентилационна система, върши чудесна работа .

В новата ми къща изолацията е 8 см.стиропор отвън, отвътре е мазано и отгоре 3 см.фибран на външните стени и таваните, троен стъклопакет и нямам никакви проблеми с конденз или мухал.

Просто съм изградил вентилационна система която струва десет пъти по-евтино от цената на рекуператори на всяка стая, при нов строеж е задължително да се помисли по въпроса.

Загубите на енергия от изходящия въздух при проветрение с вентилационна система, са относително малки и ми е по-изгодно да ги изгубя отколкото да закупя рекуператори за всяка стая.
8180 - майстор
eurogas написа:
Просто съм изградил вентилационна система която струва десет пъти по-евтино от цената на рекуператори на всяка стая, при нов строеж е задължително да се помисли по въпроса.
При време сподели решението си, тук или в др. тема, моля.
eurogas - специалист
Нищо сложно, всяка стая си има вентилационна тръба PVC 110 мм. която излиза до покрива, има шапка отгоре, в хола е 160 мм..

Действа отлично, разликата в температурата подкарва замърсения въздух нагоре, неговото място се заема от пресен въздух.

Предвидил съм вентилатори в горния край, идеята е да не се чува шум от двигателя на вентилатора, оказва се че няма нужда от тях, коминния ефект е напълно достатъчен .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Решение на конденз?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: