• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Чаро - Акълия
Звучи ми много добре. :2thumbs: Аз имах същата идея, но стенно изпълнение. Вентилатори за вграждане в тръба, клапа и таймер за регулирано вентилиране. С вентилатори ще шуми.
Оказа се че при мен няма нужда и се отказах.
8180 - майстор
eurogas написа:
Действа отлично, разликата в температурата подкарва замърсения въздух нагоре, неговото място се заема от пресен въздух.
Пресния откъде се взима - неплътности или ... ?
Petyr - специалист
Аз търся по-скоро нещо такова:
Изображение
http://www.ataro.bg/modules/smartsectio ... ?itemid=26
Но за по-малък дебит - около 100 кубика за час.

Дори и за около 60-100 кубика... идеята ми е да направя вентилация на спалнята, като включвам един вентилатор подбран спрямо въздушното съпротивление на рекуператора и въздуховодите, така че да вкарва 60-100 кубика и да изкарва толкова. В крайна сметка и зимата да спя "на отворен прозорец" и лятото в големите жеги - също. Предполагам че вентилатора ще е около 30 вата, и за 8 часа сън/ден ще ми струва 1 лв/месец, а въздухът ще е чист (не пречи и един полемен филтър да се обслужва) и ще имам по-здравословен сън + доста спестена енергия.

Ако разликата между външната и вътрешната температура е 25°С, а рекуператора има дори КПД 40% и Cp на въздуха от 0,35 W/m3*Келвин, то ще спестим 84 КВч/месец или 12,6 лв, ако се отопляваме на ток или около 4 лв/месец ако сме с климатик.

Т.е. ако сменим тръбата на коглегата с такъв рекуператор, ще можем да си го ползваме и лятото, и ще натоварваме по-малко климатика. Разбира се ще дадем 300 лв повече (за топлообменника и вентилатора) т.е. тази инсталация ще се изплати за 100 месеца, ако вентилатора издържи :) но ще си има и други плюсове, като филтъра и по-малката разлика между температурата на входящия чист въздух и този в помещението (т.е. по-малка вероятност за студено течение и настиване, ако разбира се вентилацията е сметната правилно...).
eurogas - специалист
Пресния въздух е най-добре да идва по въздуховоди от мазето или приземен етаж.

Студения външен въздух навлиза в мазето през вентилационна розетка, затопля се и качвайки се на горния етаж постъпва с една приятна температура.

Поне така е в пасивните къщи, но това се прави още при изграждането на къщата, може и допълнително да се изгради с плоски въздуховоди но е по-сложно, особено ако искаш да ги скриеш. :) :) :)
Petyr - специалист
eurogas написа:
Пресния въздух е най-добре да идва по въздуховоди от мазето или приземен етаж.

Студения външен въздух навлиза в мазето през вентилационна розетка, затопля се и качвайки се на горния етаж постъпва с една приятна температура.

Поне така е в пасивните къщи, но това се прави още при изграждането на къщата, може и допълнително да се изгради с плоски въздуховоди но е по-сложно, особено ако искаш да ги скриещ. :) :) :)
Има едни санитарни норми, за това въздухът да идва от поне 3 метра височнина....

Това при пасивните къщи е въздуха да мине по закопани тръби, като по този начин се взима топлина/студ акумулиран/а в почвата. Трябва да се спазва и наклон, защото лятото във въпросната тръба се получава конденз, който трябва да се отвежда.
pipbel - майстор
Aбе съвсем задълбахте тука бе.... :?
Мнооого сложни системи измисляте. ПК ли ще се прави.
Айде стига сме витаели в облаците.
Както спомена колегата по-напред 1 комин с вързан към него вентилатор като тези по-скъпичките за баните (за предпочитане с хидростат за контролиране влажността на въздуха в стаята) ще е напълно достатъчен в масовия случай.
Той свежия въздух ще намери откъде да влезе, кво да го мислим толкова :?:
Petyr - специалист
pipbel написа:
Aбе съвсем задълбахте тука бе.... :?
Мнооого сложни системи измисляте. ПК ли ще се прави.
Айде стига сме витаели в облаците.
Както спомена колегата по-напред 1 комин с вързан към него вентилатор като тези по-скъпичките за баните (за предпочитане с хидростат за контролиране влажността на въздуха в стаята) ще е напълно достатъчен в масовия случай.
Той свежия въздух ще намери откъде да влезе, кво да го мислим толкова :?:
Какво е толкова сложното, един вентилатор, един топлообменник, въздуховоди и това е. Ако те мързи да си го правиш (ама нали форума е направи си сам) за 900 лв можеш да си купиш готов...

Ето линка който коглегата eurogas даде:
http://www.pazaruvaj.com/klimatici-c317 ... 02314.html
pipbel - майстор
В този линк не виждам никакви подробности за начина на работа на тази "система за пречистване".
Щом е Мицубиши би трябвало да е добро, ама.... :?
Petyr - специалист
pipbel написа:
В този линк не виждам никакви подробности за начина на работа на тази "система за пречистване".
Щом е Мицубиши би трябвало да е добро, ама.... :?
Ми има КПД 70-80% Т.е. ако навън е -5 а вътре 25°С то въздухът който влиза ще е с 16-19° вместо минус 5. И консумира 23-26 вата...

>Линк кликни тук :)<

Груба сметка, при 100 кубика на час и средна температура за 6 месечния отоплителен сезон от 0°С показва, че ако работи непрекъснато, то ще спести 2,6 MWh енергия, а ще изразходва 0,1 МWh. Т.е. ако се отопляваш на ток ще имаш 2,5 МВч икономия на сезон което е около 375 лв. Ако се отопляваш с климатик или парно или нещо друго за по 5-6 ст/КВч то ще спестиш по около 130 лв/сезон. Т.е. инвестицията ще се изплати за от 3 до 7 години...

Разбира се, за да да има нещо вярно в сметките, то помещението трябва да е изключително добре уплътнено, и да има UPS, за да не се издушите като спре тока (поне за тези 25 вата, ЮПС-а е лесен).

Така че това според мен е за еко фенове или за хора живеещи на доста студено място, въпреки че сроковете за изплащане са повече от добри. Аз просто искам да направя нещо което да осигурява по-чист въздух без да се херметизирам и за целта КПД от 50% ми върши перфектна работа... Само не знам от къде да намеря такъв топлообменник за около 100 кубика/час...
pipbel - майстор
Aдаш - напълно си ясен с този линк и пост и изглеждаш прав.
Едно такова нещо наистина си заслужава, поне за дневната.
Обаче.... не видях нещо друго описанио там, което ме интересува.
Най-вече - а какво е качеството на внесения затоплен свеж въздух ?
Например дали вкарвания 02 е 21% както е навън или се редуцира в процеса на затопляне в рекуператора :?
А какво става с миризмите ,които често ги има и в "свежия въздух" .. :?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Решение на конденз?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: