• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
nеwage - специалист
FMaster написа:
nеwage написа:
... Проблемът е следният - къща с малки стаи, изолация на стени, тавани. В резултат спалните са херметически изолирани през зимата. Когато вътре спят двама човека, пресният въздух бързо свършва и после цяла нощ дишаме отпадъци. А е грехота да живеем до гора и да дишаме спарен въздух цяла нощ ...
Колега скоро оправяхме същия проблем в къща на клиент ... ето как направихме нещата, с минимални средства и супер ефективно.
Mатериали:
ПВЦ тръби (от фи 80 до 120) и снадки в зависимост от разклоненията и дебита, които искаш да постигнеш, мека връзка от алуминиево фолио, съобразена с дебелината на ПВЦ тръбите, безшумни (silent) вентилатори за компютър (8-10лв./брой - 80-120мм.) и траф за тях (12-25лв.), малко минерална вата за да се обвият ПВЦ тръбите към спалните помещения и алуминиево тиксо за обвиване на ватата, кабели за захранване и прекъсва (цк ключе). Общо около 50 - 70лв. излиза всичко в зависимост от материалите и варянтите които сам избереш или харесаш.Може да добавиш силикон, пвц лепило, скоби и т.н. в процеса на монтаж ще си ги напасваш :roll:

1.Намираш откъде да вкараш пресен студен въздух кум котлето или там с каквото се отопляваш, ние пробихме отвор фи-110 във външната стена, и заустихме ПВЦ тръба с външен накрайник с мрежа и декоративна решетка.
2.Свежия студен въздух през ПВЦ се отвежда до котлето, от там преминава в меката алуминиева връзка, която се навива около топли тръби излизащи от котлето или кюнците (ако имаш такива). Овива се като серпентина.След меката връзка (затопля въздуха) топлия въздух преминава пак в ПВЦ, което е опаковано с ватата и отгоре алуминиевото тиксо.
3.Правиш си необходимите връзки и разклонения към всяко помещение, което искаш и накрая в стената на самото помещение нагряваш ПВЦ тръбите и монтираш вентилатор, отвън може да сложиш и декоративни решетки или каквото ти харесва.
4.Монтираш си прекъсвачи или ЦК ключе - може общо, може и за всеки вентилатор поотделно където ти е удобно и действаш. Ако имаш UPS предполагам (към него ти е вързана водната помпа за циркулация на водата в парното) връзваш вентилаторите към него.Ние монтирахме димер ключ за лед осветление - 14лв. с който можеш да си регулираш дебита на въздух, като намаляваш или увеличваш оборотите на вентилатора/ите, със дистанционно е 18-25лв.

По този начин цяла зима, когато ти трябва затоплен свеж планински въздух ще го имаш!
Това е елементарно решение ... ние го монтирахме и направихме за ден. От тук натам доразвивания и подобрения по идеята ... дал господ :wink: , но като за основа и идея, ще ти е от полза. Успех!
То хубаво, ама при нас парното не гори през ноща.
Фло - специалист
nеwage написа:
Затова искам да вкарвам пресен ЗАТОПЛЕН въздух ОТВЪН през определен интервал нощем.
Давайте идеи.
Аз съм вкопал в земята на дълбочина 1,80 м поцинковани тръби ф100 с дължина към 50 м.с идеята целогодишно да влиза темпериран на 12 градуса свеж въздух,разпределен по стаите в горната част.Заимствах от тъй-наречените "норвежки къщи",понеже в Норвегия било традиционен елемент на строителството.Още нямам впечатления ,защото не съм довършил обекта,но за мен няма съмнение,че комфорта на обитаване не може да мине без каквото и да е приспособление за опресняване на въздуха.
shotik - майстор
[quote="nеwage"]Имаш ли го с по-висока резолюция, нищо не се чете.[/quo

Сканираните снимки са големи ,но не мога да ги покажа тук,ако има начин ,защото съм виждал понякога големи снимки ,нека някой да ми обясни как става и ще ги кача.
nеwage - специалист
Фло написа:
nеwage написа:
Затова искам да вкарвам пресен ЗАТОПЛЕН въздух ОТВЪН през определен интервал нощем.
Давайте идеи.
Аз съм вкопал в земята на дълбочина 1,80 м поцинковани тръби ф100 с дължина към 50 м.с идеята целогодишно да влиза темпериран на 12 градуса свеж въздух,разпределен по стаите в горната част.Заимствах от тъй-наречените "норвежки къщи",понеже в Норвегия било традиционен елемент на строителството.Още нямам впечатления ,защото не съм довършил обекта,но за мен няма съмнение,че комфорта на обитаване не може да мине без каквото и да е приспособление за опресняване на въздуха.
при този вариант няма ли опасност от конденза в тръбите да се развият гъбички и бактерии, които да дишаш после?
hladnia - специалист
nеwage написа:
... Проблемът е следният - къща с малки стаи, изолация на стени, тавани. В резултат спалните са херметически изолирани през зимата. ...
1.Намираш откъде да вкараш пресен студен въздух кум котлето или там с каквото се отопляваш, ние пробихме отвор фи-110 във външната стена, и заустихме ПВЦ тръба с външен накрайник с мрежа и декоративна решетка.
То хубаво, ама при нас парното не гори през ноща.[/quote][/quote]

Понеже се споменава за идеята НАПРАВИ САМ предлагам следната идея.
Преди няколко години видях направен REC PP – модулен топлообменик с профилирани полипропиленови ламели, и аз като всички имах съмнения за топлопредаването от полипропилена но след направените измервания се убедихме че отдава 50%.
Идеята е ако някой има желание да си сглоби за домашни нужди маже да сподели ефекта.
Ето и снимки .
viewtopic.php?t=28420
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Фло - специалист
nеwage написа:
Фло написа:
nеwage написа:
Давайте идеи.
при този вариант няма ли опасност от конденза в тръбите да се развият гъбички и бактерии, които да дишаш после?

През зимната експлоатация или за нашия регион поне 2/3 от годината ,конденз във вкопания въздуховод не може да се образува,тъй-като входящия въздух е с по-ниска температура от контактната повърхност на тръбите. През тръбите минава свеж,богат на кислород въздух,което автоматично изключва анаеробните бактерии от сметката,както и гъбите,които не обичат течението и ниската влажност.Остават аеробните бактерии,които за да се развиват им трябва и нещо за хапване,освен въздуха,но пък с една марля на изхода ,да не казвам бактерициден филтър проблема се решава..
Тани - модератор
Сега като изчетох темата се зароди една идея. която може да се доразвие. Понеже котела не работи през нощта ще ти е необходим буфер , който да запазва топлината . Най-евтиното решение е един 200 литров варел в който да навиеш импровизирана серпентина от тръба на дъното, през която минава горещата вода от камината и да изолираш варела с дебел слой вата. В горната част от варела да се направи серпентина от тръба с по-голям диаметър през която да минава входящия свеж въздух . Първото което ми дойде на ум беше алуминиева гофрирана тръба , но се сетих , че обикновено са направени от спираловидно навита лента и биха пропускали вода . Не знам дали има такива , които не биха пропускали вода! Това е суровата идея , която би могла да се доразвие с общи усилия!
В зависимост от вида на котела/печката биха могли да се нагреят направо огнеупорни тухли , които да акумулират топлината!
hladnia - специалист
Тани написа:
Сега като изчетох темата се зароди една идея. която може да се доразвие. Понеже котела не работи през нощта ще ти е необходим буфер , който да запазва топлината . Най-евтиното решение е един 200 литров варел в който да навиеш импровизирана серпентина от тръба на дъното, през която минава горещата вода от камината и да изолираш варела с дебел слой вата. В горната част от варела да се направи серпентина от тръба с по-голям диаметър през която да минава входящия свеж въздух . Първото което ми дойде на ум беше алуминиева гофрирана тръба !
А ето и доразвита идеята на колегата.Понеже тухлите по трудно ще се наредят по евтин и удобен вариант е. Варел изолиран със направени отвори за въздуха вода насипан пясък ,поставя се водната серпентина ,и започваме да навиваме въздуховода като на всеки ред попълваме със пясък
Изображение
Понеже става на въпрос че печката не работи нощно време, и няма от къде да отдаде топлина дори и със нагрети тухли ,пясък и др.всичко ще е няколко часа.
Затова остава идеята от купешка печка духалка да се приспособи например така и, въздуха ще е подгрят.
Изображение
Тани - модератор
С пясъка се лишаване от конвекцията, смятам , че с течност топлоотдаването ще е по-добро и ще се използва много по-пълноценно акумулираната енергия. Идеята с пясъка е по-добра , ако се нагрее до доста по-висока температура - вместо тухлите! Не знам какво имаш предвид , че трудно се нареждат тухлите , но идеята ми е да се нагряват директно , а не със серпентина , а след това да се обдухват също директно , а не през тръба. При положение , че вентилацията ще трябва да работи през няколко часа за по няколко минути , няма да е необходимо голямо количество енергия за да се подгрее свежия въздух!
Фло - специалист
Тани написа:
С пясъка се лишаване от конвекцията, смятам , че с течност топлоотдаването ще е по-добро и ще се използва много по-пълноценно акумулираната енергия.
Тука опираме до избора на по- ефективен акумулатор според неговата природа или до техния специфицен топлинен капацитет на двата варианта: пясък или вода,

-пясък : 920 J /(kg.*K)

-вода: 4186 J /(kg.*K)

Очевидно е,че водата е 4,55 пъти по-добър акумулатор от пясъка и почти 4 пъти по-добър от тухлите с техните 1050 J /(kg.*K). ,но трябва да се има предвид и ,че акумулатора се и зарежда,тоест гълта показаните джаули при зарядка!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Как да направя печка за пресен въздух през зимата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: