Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
PPP - специалист
Казаха ми, че в строителните хипермаркети се предлагали первази с различни цветове, някой знае ли какви са точно?
Дограмата ми е тъмна, затова се отказах от варианта ПВЦ, че съвсем ще ми се затъмни помещението.
Търся варианти и от изкуствен камък, ще съм ви благодарна, ако дадете идеи откъде да намеря.
И още: стените са направени кофти, имам предвид размерите на первазите - в едната страна ширината е 12 см, в другата - 14,5. Не знам как трябва да се сметне, трябва ли да е по-широк от най-широката част самия перваз и колко?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
PPP написа:
...Дограмата ми е тъмна, затова се отказах от варианта ПВЦ, че съвсем ще ми се затъмни помещението.... стените са направени кофти, имам предвид размерите на первазите - в едната страна ширината е 12 см, в другата - 14,5. Не знам как трябва да се сметне, трябва ли да е по-широк от най-широката част самия перваз и колко?
PVC е материя, не цвят, та от ПеВеЦе можеш и бели да си ги поръчаш и с цвета на стените може.
По другия въпрос, по принцип перваз се монтира под дограмата, едновременно с нея. А така, постфактум, ще си го обсъдиш с майстора който ще го прави. Пък и зависи от какво ще е.
PPP - специалист
А къде да си ги поръчам с цвета на стените, никъде не намирам да се предлагат. Фирмите за дограма предлагат всичко на всичко 4 цвята, от които 3 дървесни и 1 бял.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Извади си ръц.... опс
Форумната гадателка е в полагаема отпуска, та не можем да ти предложим най-близкия доставчик. Но пък си направихме труда да пишем в google.bg "подпрозоречни первази". Дай петлева и щи кажем какво извади търсачката!
anidb1973 - напреднал
има такива первази в складовете за ал. и пвц профили на фирма Асавиа в Пазарджик дебелината им е 1см и ширина 18 см.
ribnikolaevi - майстор
Да избърша праха от темата ... Стигнах и аз до первазите. Остана ми доста паркет, мисля в три от стаите да направя вътрешни подпрозоречни первази от налепени една за друга паркетини. Под тях ми се струва удачно да сложа някакво ОСБ, което да ги обедини, нещо като основа. Оформянето на полата на перваза малко ми се губи, сигурно ще трябва със скрита сглобка да я захващам. Друг вариант е отдолу на ъгълъ да сложа тънък стоманен профил.
И ... има много въпросителни.

Прикачен файл

Scheme.jpg
Scheme.jpg (29.04 KиБ) Видяна 8968 пъти
MASTER - специалист
Така не е добре

Предната част ще стане по здраво, по красиво и по технологично ако подлепиш и хванеш с винтове от долу нагоре две парченца паркетини, и после на стационарна дърводелска фреза оформиш профила. ( както стандартно се прави този детайл от камък)

Не ми се рисува в момента, ако не ти става ясно какво предлагам, ще го напиша по обстоятелствено.

А за идеята да се направи перваз от паркетини - мисля че ще стане ефектно при добро изпълнение =D>
Chefo77 - майстор
ribnikolaevi
Много правилно си го измислил. Принципно това е един от начините, по които се прави стъпало от паркет, само без планките. Под основата се слага ОСБ, паркетът се лепи и кове за него, на дъската, която е най-отпред и се маха перото, а на челото се лепи 5-6 мм лента и се стяга с дърводелска стяга. За лепило се използва например Момент. На следващият ден стягите се махат, челото се фрезова, шлайфа, фугира и лакира - поне 3 пъти.
А ти можеш да използваш Г-образни планки + лепило. Добре ще е готовият перваз да го лакираш поне веднъж отвсякъде с цел да намалиш риска от проникване на влага.
ribnikolaevi - майстор
Chefo77 написа:
ribnikolaevi
Много правилно си го измислил. Принципно това е един от начините, по които се прави стъпало от паркет, само без планките. Под основата се слага ОСБ, паркетът се лепи и кове за него, на дъската, която е най-отпред и се маха перото, а на челото се лепи 5-6 мм лента и се стяга с дърводелска стяга. За лепило се използва например Момент. На следващият ден стягите се махат, челото се фрезова, шлайфа, фугира и лакира - поне 3 пъти.
А ти можеш да използваш Г-образни планки + лепило. Добре ще е готовият перваз да го лакираш поне веднъж отвсякъде с цел да намалиш риска от проникване на влага.
Благодаря за инфото, ще ми е от полза.
MASTER написа:
Така не е добре

Предната част ще стане по здраво, по красиво и по технологично ако подлепиш и хванеш с винтове от долу нагоре две парченца паркетини, и после на стационарна дърводелска фреза оформиш профила. ( както стандартно се прави този детайл от камък)

Не ми се рисува в момента, ако не ти става ясно какво предлагам, ще го напиша по обстоятелствено.

А за идеята да се направи перваз от паркетини - мисля че ще стане ефектно при добро изпълнение =D>
Не ми стана съвсем ясно за винтовете. По принцип и в това решение има винтове, но не ги бях показал. Това ли имаш предвид?

Прикачен файл

Scheme 003.jpg
Scheme 003.jpg (36.44 KиБ) Видяна 8875 пъти
MASTER - специалист
Не, ето една картинка набързо да схванеш идеята

Изображение

Подлепяш паркетинките така, може да лепнеш и една на челото както казва Чефо - въпрос на предпочитание
Слагаш някой друг винт за осигурявяне и профилираш челото на стационарна фреза

Винкел 40/40/2 е достоен за някаква доста по сериозна конструкция, за този перваз е просто излишен.

Тема "Подпрозоречни первази" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: