И още нещо - някой знае ли дали има някаква минимална сантарна норма - колко пъти за 24 часа би трябвало да се обменя въздуха в една дневна стая например за да имаме оптимален контрол на влажността и да дишаме въздух с прилично 02 съдържание ?
pipbel написа:Aдаш - напълно си ясен с този линк и пост и изглеждаш прав.Ми качеството е като на външния въздух. Т.е. зависи къде живееш, ако искаш може да си купиш и генератор на О² (или климатик с такъв генератор) но ме съмнява да ти помогне за нещо, просто защото проблема не е в недостига на О² а в повишеното съдържание на отрови като СО². Може би филтър за СО² като на подводниците би бил доста по-полезен от генератор на О²
Едно такова нещо наистина си заслужава, поне за дневната.
Обаче.... не видях нещо друго описанио там, което ме интересува.
Най-вече - а какво е качеството на внесения затоплен свеж въздух ?
Например дали вкарвания 02 е 21% както е навън или се редуцира в процеса на затопляне в рекуператора![]()
А какво става с миризмите ,които често ги има и в "свежия въздух" ..
И още нещо - някой знае ли дали има някаква минимална сантарна норма - колко пъти за 24 часа би трябвало да се обменя въздуха в една дневна стая например за да имаме оптимален контрол на влажността и да дишаме въздух с прилично 02 съдържание ?

А санитарните норми за обмяна на въздуха се дават за час и са различни за различните помещения (кухни, бани и тоалетни са около 2-3 пъти за час, а спални и всекидневни - около 1 път на час) Обикновенно се приема, че чрез инфилтрация въздуха в една къща се сменя около 1 път на час, това е без да се отварят прозорците. Много зависи от вратите и дограмата т.е. може да варират от под 0,5 до над 3 пъти на час, като новата ПВЦ или Ал дограма могат да се запечатат доста херметично жилището, но поради риск от задушаване се оставят около 50-100 мм пропуски в уплътненията (можеш да погледнеш на отваряемите прозорци).
Малко объркано го написах, ако искаш мога да ти намеря статия по въпроса, между другото и n_a искаше да чете, така че го попитай, може да е намерил, защото не помня точно в кои броеве на Ерато ги имаше статиите...