• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
pipbel - майстор
И още нещо - някой знае ли дали има някаква минимална сантарна норма - колко пъти за 24 часа би трябвало да се обменя въздуха в една дневна стая например за да имаме оптимален контрол на влажността и да дишаме въздух с прилично 02 съдържание ?
Petyr - специалист
pipbel написа:
Aдаш - напълно си ясен с този линк и пост и изглеждаш прав.
Едно такова нещо наистина си заслужава, поне за дневната.
Обаче.... не видях нещо друго описанио там, което ме интересува.
Най-вече - а какво е качеството на внесения затоплен свеж въздух ?
Например дали вкарвания 02 е 21% както е навън или се редуцира в процеса на затопляне в рекуператора :?
А какво става с миризмите ,които често ги има и в "свежия въздух" .. :?

И още нещо - някой знае ли дали има някаква минимална сантарна норма - колко пъти за 24 часа би трябвало да се обменя въздуха в една дневна стая например за да имаме оптимален контрол на влажността и да дишаме въздух с прилично 02 съдържание ?
Ми качеството е като на външния въздух. Т.е. зависи къде живееш, ако искаш може да си купиш и генератор на О² (или климатик с такъв генератор) но ме съмнява да ти помогне за нещо, просто защото проблема не е в недостига на О² а в повишеното съдържание на отрови като СО². Може би филтър за СО² като на подводниците би бил доста по-полезен от генератор на О² :) но кой знае колко струва...

А санитарните норми за обмяна на въздуха се дават за час и са различни за различните помещения (кухни, бани и тоалетни са около 2-3 пъти за час, а спални и всекидневни - около 1 път на час) Обикновенно се приема, че чрез инфилтрация въздуха в една къща се сменя около 1 път на час, това е без да се отварят прозорците. Много зависи от вратите и дограмата т.е. може да варират от под 0,5 до над 3 пъти на час, като новата ПВЦ или Ал дограма могат да се запечатат доста херметично жилището, но поради риск от задушаване се оставят около 50-100 мм пропуски в уплътненията (можеш да погледнеш на отваряемите прозорци).

Малко объркано го написах, ако искаш мога да ти намеря статия по въпроса, между другото и n_a искаше да чете, така че го попитай, може да е намерил, защото не помня точно в кои броеве на Ерато ги имаше статиите...
nivanov - специалист
Нормано при проектиране се приема, че в помещения без активно натоварване ти трябват 30 кубични метра въздух на час на човек, в помещения с цигарен дим - 40, фитнес и етц - 50 кубика на час на човек
Вентилацията няма много смисъл да се прави на отделно помещение, по доброто решение е да ползваш един рекуператор и вентилация за цялата жилищна площ и с клапи да си направиш реглажа къде колко да вкарва ...
Petyr - специалист
nivanov, благодаря за коментара!

При мен идеята е само спалнята да има вентилация, защото докато спя немога да отварям прозорците... а във всекидневната не ми пречи да го правя, а и трудно ще прекарам въздуховод, за централна вентилация.

Сега прегледах няколко броя на Ерато и намерих минимални изисквания за пресен въздух:

Прикачен файл

vent2.JPG
vent2.JPG (56.09 KиБ) Видяна 7853 пъти

Прикачен файл

vent1b.JPG
vent1b.JPG (34.78 KиБ) Видяна 7853 пъти

Прикачен файл

vent1a.JPG
vent1a.JPG (35.66 KиБ) Видяна 7853 пъти
eurogas - специалист
Въпросния рекуператор на Мицубиши е доста скъпо решение, звъннах във фирмата вносител и ми казаха че това е най-малкия модел и доставя 100 кубика въздух на час.

Това е единствения модел на марката за самостоятелен монтаж, по-големите са за централна климатизация на няколко помещения.

За разлика от вентилатора предлага ниски нива на шум, имам климатици Мицубиши и почти не се чуват, дават им 20 децибела което е идеално, варианта с вентилатор в спалнята съм го пробвал и е прекалено шумно.

За съжаление рентабилноста при този уред, както и при качествените слънчеви бойлери, наистина се постига след доста години, при условие че уреда не се повреди дотогава.

Рекуператора е подходящ само ако парите нямат никакво значение, лично аз съм фен на по-прости и рентабилни решения.

Весели празници на всички ! :roll: :roll: :roll:
Petyr - специалист
eurogas написа:
Въпросния рекуператор на Мицубиши е доста скъпо решение, звъннах във фирмата вносител и ми казаха че това е най-малкия модел и доставя 100 кубика въздух на час.

Това е единствения модел на марката за самостоятелен монтаж, по-големите са за централна климатизация на няколко помещения.

За разлика от вентилатора предлага ниски нива на шум, имам климатици Мицубиши и почти не се чуват, дават им 20 децибела което е идеално, варианта с вентилатор в спалнята съм го пробвал и е прекалено шумно.

За съжаление рентабилноста при този уред, както и при качествените слънчеви бойлери, наистина се постига след доста години, при условие че уреда не се повреди дотогава.

Рекуператора е подходящ само ако парите нямат никакво значение, лично аз съм фен на по-прости и рентабилни решения.

Весели празници на всички ! :roll: :roll: :roll:
Честито Рождество и весело посрещане на новата година!

Както аз си го представям вентилатора и рекуператора ще са извън стаята, след което ще има и един акустичен заглушител и така ще е доста тихо. При модела на мицубиши е тихо или поради тихи вентилатори или и там са изкарани във външното тяло...
eurogas - специалист
Честита нова година, много здраве на всички !

Въпросния рекуператор на Мицубиши е само в едно тяло и то е вътрешно, прави се 70 мм дупка в стената и тя е достатъчна за движение на въздуха в двете посоки.

Тайната на тишината идва от качеството на вентилаторите, двигателя е много специален, а турбината е много голяма и се движи с ниски обороти, така се получава по-ниско ниво на шум.

Този акустичен заглушител е добра идея, трудно ли се реализира, сподели моля те как може да се направи нещо подобно ? :) :) :)
Petyr - специалист
За много години!

Слагам снимка на такъв заглушител от: http://www.vento-k.com/downloads/downlo ... _price.pdf стр.53

Първия тип работи, като между по-малкия и по-големия диаметър има някаква вата, която поглъща звука, а между ватата и малкия диаметър е мека преграда (нещо като плат), която спира прашинки от ватата да отидат във въздуховода, но пропуска звука.
Втория тип нямам представа как действа...

Прикачен файл

shumozaglushiteli.JPG
shumozaglushiteli.JPG (34.19 KиБ) Видяна 7664 пъти
eurogas - специалист
Впечатлен съм от огромния асортимент, има много интересни неща. :) :) :)
Petyr - специалист
Има, но май наистина е за по-мащабна вентилация. Като сметнеш всичко и се оказва, че е по-добре да си купиш едно митцубиши вместо да си правиш сам рекуператор...:) А и така и не видях някъде топлообменник въздух/въздух за 100 кубика...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Решение на конденз?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: