Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
леле то тука голем спор миналата година правих същото на сестрата на терасата пак панел и е на втория етаж пък блокчето седем етажа май.та така де бутаи да не ти е дерт ама както ти казаха трегера и рамката отстрани ги остави задължително.ама да знаиш зор голям щото панела е цял надоло най добре фани някои да го отреже.ние го ломихме с чука и едно канго ама си е бая зор единствено дето да внимаваш е арматурата вътре (дебелата) не чукаи по нея отрежи я и по принцип ако ломиш с чука по яваш да не падне мазилката на комшиите.чупи и не бери дерт.сори че не слагам запетаи ама не ги почитам мн мн
Не я събаряй,а я направи барплот...
ribnikolaevi - майстор
ltsakev написа:
Аз искам да си намеря жилище дето е ЕПК(едро-площен кофраж) или ППК(пакето повдигнати конструкции) и там да няма вътрешни стени опасан от четири страни със стени(ако може и тях да ги няма сам ще си ги направя), а вътре колони, и да е 100-120 кв.м. може и повече. Е в такъв апартамен ще се родя. Само да не са ми сложили кенефа и банята в средата - голямоо хукане ще падне ;)
Не ти препоръчвам ППП /Пакето-повдигани плочи/. Оригиналната система е френска и е доста добра. Нашата е побългарена, мисля в Стара Загора. И има доста въпросителни по отношение на земетръса. Детайлите и са кофти измислени, и по-точно връзката колона-плоча и шайба-плоча. От последните земетресения не съм чул да има проблеми със ППП, но все пак чувството ми е, че има нещо несигурно в тази система.
ribnikolaevi - майстор
n_a написа:
А така! Сега, спецовете да ти обяснят какво да направиш с кофти оголената арматура на колоната.
Това не е колона. Оголената арматура е от куките, с които са се вдигали панелите. :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ППК мисля, си беше български патент. Пробно в Русе - ЦЮР-овете.
Относно другия въпрос - изяснихме го още преди месеци.
ribnikolaevi - майстор
Съжалявам че спамя темата, ако авторът пожелае веднага ще изтрия поста си.
Оригиналната система е френска и се казва повдигани плочи /Lift Slabs/. Колоните са метални и са по няколко етажа високи /в повечето случаи височината на цялата сграда/. При нас системата става Пакето-повдигани плочи. Вдигат се всички плочи до първо ниво, оставя се там най-долната и останалите продължават нагоре. На второ ниво се оставя втората отдолу нагоре и така до покривната плоча. Основните недостатъце на нашата система са:
1. Поради големия товар върху криковете - гъсто разположени крикове, съответно колони, често даже архитекта не успява да ги скрие в стените.
2. Колоните се прекъснати на всяко етажно ниво и по никакъв начин не допринасят за поемане на хоризонтални товари /Една реклама на френската система е снимка след силен ураган. Сграда изградена до етап колони и плочи. Сградата не е паднала - понеже колоните са без прекъсвания, те са поели хоризонталната сила/.
3. Изпълнението на шайбите и връзката им с плочите, както и връзката мажду различните нива на една шайба е сравнително сложно замислена и лесно може да се компрометира при изпълнението.

Тема "Да попитам и аз..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: