• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Стефко - специалист
Не мога да кача снимки, понеже съм я разфасовал за превоз в багажника на колата.
stamenov1 - специалист
След пристигането на дървата, се оказа, че резбата на конуса не е направена добре, плитка е в началото и много полегнала, което води до невъзможност за започне да се навива винта. изисква много усилие за да започне да зацепва, и това става вече в по задна част на винта, и явно и това води и до заклинването. Ще разкалим конуса и ще му пренарежем нова резба. Свалил съм си снимки в реален размер на винтове.

Прикачен файл

конус1.jpg
Вид на резбата на конус за цепене на дърва
конус1.jpg (20.32 KиБ) Видяна 27582 пъти

Прикачен файл

конус.jpg
конус.jpg (20.13 KиБ) Видяна 27582 пъти
iavor - специалист
Здравейте. Виждам че темата е от преди няколко месеца но тъй като вече имам опит с въпросната машина искам да споделя моя опит. Цепенвто става бързо и лесно.По-бързо от която и да е хидравлична преса. 10 куб.бяха нацепени и наредени за 2 дни без много зор и без да се пипне брадва. Конуса както и цялата машина съм правил сам. Конуса е ф-70 мм.лява резба със стъпка 6 мм. Мотора е 2.2 кв,2650 об/мин но с ремъчните шайби е сведен на 600 0б.мин.Оказа се че мотора е слаб за по-големи и чепати кютуци и на няколко пъти спира. Другият недостатък е подаването с ръка.На няколко пъти дървото се завърташе и имам лош спомен,,,счупен пръст. Затова направих изменение на машината като монтирах подавач / ако може така да се нарече / и сега няма опасност от сакатлъци. На снимките е стария вариант и ако имате интерес ще пусна снимки и от новият,подобрен вариант. Колкото до конуса не виждам причина за закалка.След 10 куб.върха на конуса както и цялата резба не е мръднала. Дано съм бил в полза за някой от вас. Явор

Прикачен файл

IMGP0007.jpg

Прикачен файл

IMGP0006.JPG

Прикачен файл

IMGP0004.JPG
bulhomes2 - майстор
iavor написа:
10 куб.бяха нацепени и наредени за 2 дни без много зор и без да се пипне брадва.
10 кубика си ги режа, цепя и нареждам за 1 ден само с жената. И с брадва де. Обаче се замислям как да си направя това да е на стойката на циркуляра. Идеята ми е с 1 мотор да се задвижват едновременно и диска и винта. При мен циркуляра е на люлка, а стойката е доста по-голяма от на Явор. Докато си режа отпред жената може да ги цепи отзад, че иначе пак мен ме чака. Мотора ми е 3фазен 3kW на 3000 оборота и при редуцирането да 500 оборота мисля, че няма да имам проблем с мощността. От какво си намерихте ремъчните шайби?
iavor - специалист
bulhomes2 написа:
iavor написа:
10 куб.бяха нацепени и наредени за 2 дни без много зор и без да се пипне брадва.
10 кубика си ги режа, цепя и нареждам за 1 ден само с жената. И с брадва де. Обаче се замислям как да си направя това да е на стойката на циркуляра. Идеята ми е с 1 мотор да се задвижват едновременно и диска и винта. При мен циркуляра е на люлка, а стойката е доста по-голяма от на Явор. Докато си режа отпред жената може да ги цепи отзад, че иначе пак мен ме чака. Мотора ми е 3фазен 3kW на 3000 оборота и при редуцирането да 500 оборота мисля, че няма да имам проблем с мощността. От какво си намерихте ремъчните шайби?
=D> Щом можете да нарежете,нацепите и подредите 10 куб. за ден явно машина не ви трябва. Колкото до ремъчните шайби,тази на мотора е за два трапецовидни ремъка 13мм и с Ф-70мм.мое дело. Шайбата на вала е купена от фирмен магазин за такива с цена 60 лв и диаметър 370 мм.
Стефко - специалист
iavor написа:
... Другият недостатък е подаването с ръка.На няколко пъти дървото се завърташе и имам лош спомен,,,счупен пръст. Затова направих изменение на машината като монтирах подавач / ако може така да се нарече / и сега няма опасност от сакатлъци. На снимките е стария вариант и ако имате интерес ще пусна снимки и от новият,подобрен вариант. ....
Колега, от снимката забелязвам няколко недостатъка. Конуса ми се вижда малко къс на дължина. И е поставен много високо от плота - затова дървото се завърта. Моя конус отстои на около 5 мм от плато в най-дебелата си част. Стъпката е 8 мм. Двигателя, ако е монофазен 2,2 kW, е наистина слаб. Моя е трифазен, 2,5 kW, и 1450 об/мин. Оборотите на конуса са 500 об/мин. Подаването и аз съм го направил с лостов механизъм за по-лесно подаване. Конструкцията ти е подобна на моята.

Въпрос - предвидил ли си реверсиране при заклинване? Нещо ми убягва от снимките- мисля, че не си предвидил. И още един въпрос - колко е диаметъра на вала? Моя вал е с лагери 6209, и в най-дебелата част е 49 мм.

ПП. Непременно направи предпазител на ремъчната предавка. :x Пусни снимки и от подобрения вариант, интересно е.
bulhomes2 - майстор
А къде има такъв фирмен магазин? Досега не съм срещал.
Стефко - специалист
По всяка вероятност е фирмен магазин за селскостопанска техника. На много места има такива.
iavor - специалист
bulhomes2 написа:
А къде има такъв фирмен магазин? Досега не съм срещал.
http://www.weldmax.net//?page_id=4 Това е магазина колега.
iavor - специалист
Стефко написа:
iavor написа:
... Другият недостатък е подаването с ръка.На няколко пъти дървото се завърташе и имам лош спомен,,,счупен пръст. Затова направих изменение на машината като монтирах подавач / ако може така да се нарече / и сега няма опасност от сакатлъци. На снимките е стария вариант и ако имате интерес ще пусна снимки и от новият,подобрен вариант. ....
Колега, от снимката забелязвам няколко недостатъка. Конуса ми се вижда малко къс на дължина. И е поставен много високо от плота - затова дървото се завърта. Моя конус отстои на около 5 мм от плато в най-дебелата си част. Стъпката е 8 мм. Двигателя, ако е монофазен 2,2 kW, е наистина слаб. Моя е трифазен, 2,5 kW, и 1450 об/мин. Оборотите на конуса са 500 об/мин. Подаването и аз съм го направил с лостов механизъм за по-лесно подаване. Конструкцията ти е подобна на моята.

Въпрос - предвидил ли си реверсиране при заклинване? Нещо ми убягва от снимките- мисля, че не си предвидил. И още един въпрос - колко е диаметъра на вала? Моя вал е с лагери 6209, и в най-дебелата част е 49 мм.

ПП. Непременно направи предпазител на ремъчната предавка. :x Пусни снимки и от подобрения вариант, интересно е.
Съгласен съм с забележките колега. Предпазител за шайбата ще направя но след като сменя мотора с по-мощен.Същото се отнася и до реверса.При сегашния мотор няма смисъл.Даже днес се порових и видях че в Етро поле правят 3 кв.монофазни и ще проверя. Не знам номерата на лагерите но мога да кажа че леглата за лагерите е 35мм. Иначе е направена от ф 40 мм.Съгласен съм и затова че конуса ми е по-високо - 9см от върхана конуса до плота но мисля че сега с този механизъм за подаване нямам да имам проблеми.

Прикачен файл

IMGP0003.JPG

Прикачен файл

IMGP0006.JPG

Прикачен файл

IMGP0001.JPG
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9