• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Чаро - Акълия
Ясно е, че домашната изработка на рекуператор има смисъл. Доказахте го.
Мен ме гложди друг проблем. Какъв свеж въздух, като всичките ми комшии горят всевъзможни неща в котлите си и въздухът навън е ужасен.
Как да вкарам наистина свеж въздух вкъщи? :?:
буната - помощник
това с чистия въздух е друг проблем ,ние на село го нямаме този проблем ,интеркулер от товарен автомобил е с размери приблизително 80/80 и е с голям топлообмен.мисля че за около 259,300 лева може да се намери от някоя автоморга.
NeoBoss - специалист
Чаро написа:
Ясно е, че домашната изработка на рекуператор има смисъл. Доказахте го.
Мен ме гложди друг проблем. Какъв свеж въздух, като всичките ми комшии горят всевъзможни неща в котлите си и въздухът навън е ужасен.
Как да вкарам наистина свеж въздух вкъщи? :?:
еми със редица различни филтри които да пречистват въздуха , можеш да видиш на първата страница предложените печки или там каквото са :) да видиш с какъв пълнеш съм и филтрите
mitakata - специалист
Аз съм си направил рекуператор от една 120мм гофрирана алуминиева тръба за аспиратор, в която съм вкарал 3 подобни тръби по 50мм. Тръбите са дълги по 3м опънати, свити са около 1м. На дебелата тръба съм изрязал дупка отстрани и съм сложил 84мм вентилатор на 24В. Ако помещението е добре уплътнено, подналягането (или свръхналягането, в зависимост от посоката на вентилатора) е достатъчно да прекара въздух и в другата посока. При мен е в банята и е неефективен, понеже използваме прозореца за бързо проветряване. Замислям се дали да не монтирам подобен и в спалнята, поради честа употреба на боб и зеле :lol:
Цената - около 30-40лв. за тръбите и 20-30лв. за вентилатор и изолация
alsted - майстор
Така дали ще стане?
Прикачен файл:
кумин-рекуператор.JPG
кумин-рекуператор.JPG (47.25 KиБ) Видяна 4042 пъти
Колко ли мощни трябва да са вентилаторите? Мисля да взема по-мощни за да имам възможност да регулирам потоците поне първоначално до установяване на оптимален режим. Нали не се товарят ако ограничавам потока през тях със заслонка?
Смятате ли, че трабва да са еднакви при положение, че единия ще изтласква (топъл въздух, който по принцип от естествената тяга ще се движи сам нагоре, но ще се охлажда и най-горе ще е почти с температурата навън), а другия ще засмуква (в противоток студен въздух, който при движението си надолу ще се загрява)?
hans - помощник
Колеги, приветствам добрите идеи, заслужава си да се опита за да се види каква ще бъде ефективноста, но повечето проекти са свързани с доста надбюджетни разходи.Идеята на hladnia ми се видя лесна за изпълнение, но доста се оскъпява, като се има в предвид цената на полипропиленовите плоскости. Отделно остава проблема с конденза, който трябва да се решава с още допълнителни средства. Ако ми позволите, бих дал идея, която по подобие на китайските, би струвала "1$". Заменяме поликарбонатните плоскости с велпапе, плоскости от които се изработват кашоните. Подредбата е същата като при поликарбоната. Кутията може да се направи от летви, а за стени, пресован картон. За цената няма смисъл да се говори, но за решаването на въпроса с кондеза си заслужава. Целулозата е хигроскопична и ще поема влагата от изходящия въздух и в същото време ще го предава на плоскостите за входящ въздух. Така влажноста ще се връща обратно в помещението и проблема с конденза се решава. Не мога да кажа какъв процент от топлината ще се улавя защото влагата допълнително ще охлажда въздуха, но мисля че си заслужава да се опита при тази ниска стойност на продукта.
gmgoro - напреднал
Solar can направи си сам решенията ми изглеждат интересни: евтини, практични, а явно и ефикасни след като толкова много хора по света си ги правят. Информация има много из нета: схеми, клипчета, инструкции и т.н. Не е най-доброто решение за в случая, тъй като целта е пресен въздух през нощта, когато слънце няма, но съм попадал и на решения с акумулиране на топлината.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как да направя печка за пресен въздух през зимата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: