• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 23
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Frysco - специалист
Жалко че автора е изтрил снимката, темата е останала без корен.Но все пак е полезна... първо, нека да изкажа дълбокото си уважение към всички участници в дискусията.Несъмнено има нужда от такава.
http://www.youtube.com/watch?v=gjKH6zzsqdg

Това е видео от разрушаването на панелния блок в Астрахан, Русия... края на февруари тази година.Официална версия все още няма, предполагам повечето знаете че най вероятно е във резултат на газова експлозия.В Русия има централна газификация и при неизправности, целия апартамент може да се изпълни с газ, енергията от взрива му е достатъчна за да събаря панели.
Но почти веднага бяха повдигнати обвинения за незаконни строителни действия.
Нека да ви обърна внимание на самото видео, причините оставяме на следователите.
Обърнете внимание на момента в който падат оцелелите първоначално етажи от 4 до 8.Ъгълът и ракурсът заблуждават че първи, втори и трети етаж са здрави, но всъщност... липсват.Което е видно на останалите снимки и видеа, от обратната страна на блока.
Цялата конструкция се крепи на вертикалните панели, между апартамента откъм стълбището и самото стълбище.На нивото на третия етаж, панела не издържа и се измества странично и просто изпада от мястото си.

Какво се опитвам да ви кажа-панелите имат вертикална и хоризонтална носимост, така че премахването на един във всички случай е компрометиране на конструкцията на един или повече входове.Знаете че с една обща конструкция понякога са строени и повече от един вход, най често два или три.Проблемите могат да дойдат от съвсем слабо земетресение, подобен взрив-доста хора ползват бойлери... а взривен бойлер също събаря панели.Ако примерно на петия етаж, е премахнат външния панел, за да се усвои балкона, а на комшията над него се случи нещастие което да събори съседните панели, верижната реакция може да срути горните 3-4 етажа върху долните 4 и резултата ще е същия като на видеото.

Затова, най добре не премахвайте панели.
ribnikolaevi - майстор
Frysco написа:

Какво се опитвам да ви кажа-панелите имат вертикална и хоризонтална носимост, така че премахването на един във всички случай е компрометиране на конструкцията на един или повече входове

Затова, най добре не премахвайте панели.

Наистина не бива да се махат панеки без конструктивно становище (ако е нужно - конструктивен проект). Обърни внимание на думичката КОНСТРУКТИВНО. Изготвено от конструктор. Другото са махленски приказки. Като тая, че панелите имат вертикална и хоризонтална носимоспособност. Кои панели точно? Носещите ли, неносещите ли, шайбите ли, гредите ли? Всеки конструктивен елемент участва в схемата на разпределение на товара по определен начин, като при дадена комбинация напреженията вследствие натоварването му достигат до някаква максимална стойност. Дълга и широка. Ако беше толкова лесно, при тия компютърни програми архитектите с помощта на някои програмисти отдавна да са ни изяли хляба. Оставетше темата за носимоспособноста на дадена конструкция на хората, кото могат да дадат компетентен отговор.
svetliopi44 - Чирак...
Ако тея външните панели на сълбището бяха носещи ,нямаше да хвръкнат всички вкупом първи.
Стъбището и асансьрната шахта са шайби и са задържали до известно време, но .... на 3ти и 2ри етаж е разчистено изцяло, сам разбираш защо пада блока .... Тва са 2 етажа без никаква носеща конструкция.Тоновете отгоре няма как да си стоят, действа им гравитацията.
fox_vt - майстор
Тоя блок при такава експлозия няма как да оцелее даже и нищо да не е махано!Или си мислите че да махнеш цяла стена и стена под носещ трегер е едно и също,е голяма заблуда.СТЦ що падна знаете ли дали заради приобщени тераси :)
Frysco - специалист
ribnikolaevi написа:
Оставетше темата за носимоспособноста на дадена конструкция на хората, кото могат да дадат компетентен отговор.
Аз тази тема я засягам съвсем бегло, за да подкрепя твърдението си-а именно че не трябва току така да се кърти.Относно това, кой панел какво прави в един панелен блок, наистина не мога да съм компетентен.Просто грозно обобщих... в махленски стил :)
Но виждам че си се съгласил с това ми твърдение, за което съм благодарен.
tottenham - специалист
добре де имам 20 м2 тераса и искам да си е направя зимна градина като е заградя с дограма, а отгоре едно дървено навесче. могат ли пак да ми откажат от общината въпреки изготвено конструктивно становище???
stivemaster - майстор
Време е някои хора които обичат на всяка манджа ....... да си сядат там на салатата и темата да се изчисти от коментатори дрънкачи и др. статисти (макар че най добре е да се затвори) които ни занимават с логореята си и емоционалните си изблици .Нещо повече на някои им се е появило прозрение че знаят причината за падането на СТЦ .А ако някой се тюхка накъде отива България то не може да се държим като талибани.За тази цел трябва да вземем пример от Германия или Австрия даречем ,където ако ти щукне да режеш нещо от конструкцията, ще ти отрежат ......
Последна промяна от stivemaster на нед май 13, 2012 8:20 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
То това е болестно състояние вече май.. :?
jekasus - майстор
svetliopi44 написа:
То това е болестно състояние вече май.. :?
Малко неразбираемо си говори(пише), но си е прав. Ако бях живял в блок, надали бих позволил на някой комшия да кърти, щото някой в интернета му е казал, че може.
fox_vt - майстор
Хахха шегаджии и за какво падна СТЦ а кажи аз съм гледал филма за разследването и причините ама то тука все ще се намери някой местен "инжинер" да се бие в гърдите и да каже че ония в америка нищо не разбират.Туй паднало онуй паднало тук паднала стена ама нямало нищо къртено по апартамента,там гръмнала газ и паднал целия блок-айде стига моля ви се ти като имаш диплома дето не съм я виждал още не значи че ние ядем доматите с колците.За толкова години как не падна една тераса бе да пуснеш едно клипче и да кажеш гордо видяхте ли,я излез от черупката си и се огледай навън да видиш колко приобщени тераси има.Къде бяхте толкова години а чак сега се обадихте.Не си мислете че не ми пука за блока в който живея колко години им приказвам на мойте комшии общо 18 на брой да съберем пари и да оправим покрива че водата стига вече до 3 тия етаж,ти знаеш ли тая вода какво причинява на панелен блок???Ако знаеше няма да ми пускаш оня клип за падналия страничен панел и да ме убеждаваш че паднал заради терасите в другия край на блока аман от купени дипломи :x
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 23

Тема "Въпрос за приобщаване на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: