Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
bbb - помощник
Здравейте :), попаднах във този форум преди 2-3 дни съвсем случайно и останах изумен. Много ми се иска ниакой да даде някаква идея, за това което съм намислил да правя. Имаме постройка тип лятна кухня, (скицата съм я правил на word, а и не съм правил до сега скици, та не знам дали ще добиете ясна представа) искам да я разширя в едната посока колкото да се развият стълби (с червените контури). По този начин искам да направя горе полуетаж, на който ще има само спални помещения (2 или 3), а долу да си остане кухня плюс трапезария. От дясно има ограда със съсдите. Долу може единствено да се разширява надясно.

Прикачен файл

scica.jpg
Нещо като скица :)
scica.jpg (13.44 KиБ) Видяна 6722 пъти
Kinley - напреднал
Така губиш доста място. Не може ли двете части на стълбището да са до стената на кухнята?
bbb - помощник
И мен това ме притеснява, че се губи много ценно място, не само долу а реално и горе защото няма как да се използва. Колкото повече се замислям върху този вариант, който съм избрал, толкова по-нерентабилен ми се вижда. За това и реших да потърся мнение :wink:. Самата идея е входът да стане от страната на стълбището, а онзи вход които е отляво долу да се зазида.
onion - специалист
ако стълбите са еднопосочни , надясно и плътно нагоре , залепени до тази стена която на скицата е "горе" и изкачването да е в посока от помешението на дясно мисля ще е ок. ..
velsi - Почетен майстор
Друг вариант е някаква вита стълба. Те по принцип заемат по-малко място.
popoci - специалист
Виж във форум архитектура на dir.бг там може да ти дадат добър съвет.
Според скицата стълбата която си решил да правиш е широка някъде към 50см. достатъчно за яхта но не и за жилище. На теб ти е нужно от 65см, нагоре - помисли как ще се качват мебелите нагоре, а и дали ще има възрастни хора обитатели на горните помещения.
popoci - специалист
Ето един вариант - ако дадеш повече инфо може да измислим нещо реално....

Прикачен файл

SKIZA.jpg
SKIZA.jpg (13.42 KиБ) Видяна 6485 пъти
bbb - помощник
Благодаря за идеята. Но в крайна сметка стигнахме до този варияант. Стълбите и площадката, която ще се получи са плътно до стената, така поне горе ще може да се използва по-голямо пространство. Не знам дали това е най-практичното, но нищо друго не можахме да измислим :)

Прикачен файл

skica1.jpg
skica1.jpg (13.07 KиБ) Видяна 6437 пъти
popoci - специалист
Да, така става - само имай предвид , като правиш стъпалата, формулата за изчисление (в случай че не я знаеш) -
2H + Б = 63см +,- 1см

H - височина, Б - ширина на стъпалото

като стъпала по-високи от 18см стават неудобни и опасни - е за къща като тази и 19см да са няма да е голям проблем.
bbb - помощник
Хиляди благодарности :) Може би ще се наложи да попитам и за разположението на самите стаи на втория етаж, но това ще е след като стигнем до там :wink:

Тема "Моля за идея..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: