• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
u-ray - напреднал
Става въпрос за явно незавършен и неефективен отвор на плосък покрив на кооперация.
Строителя е строил, но явно недостроил и така са минали и са си останали нещата.
Изображение

Въпросния отвор е изход към покрива, т.е. намира се над последната площадка на стълбищната клетка.
Няма изградена подвижна стълба - излизането става с поставяне на допълнителна стълба с височина мин. 3 метра.
"Измисления" и "направен" капак е от дебела ламарина - аматьорско изпълнение.
Проблемът в случая е че:
- капакът е нестабилен, няма механизъм за застопоряване,
- през зимата се получава конденз от вътрешната му страна и ми капе точно до входа
- няма естествена светлина на стълбищната клетка на етажа
- през лятото пък е хубаво да има опция за вентилация на застоялия въздух от стълбището.

Очаквам предложения и идеи за решаване на проблемите.
u-ray - напреднал
VLADO66 написа:
Ще ти трябва нещо такова- http://www.crioma.net/index.php?l=bg&m=smoke
Да това върши работа.
Предполагам, че още по добрият вариант е това:

Изображение
Включва и автоматизирана система за димоотвеждане, което май е задължително съгласно изискванията на пожарникарите.
u-ray - напреднал
За съжаление обаче тези неща са доста скъпи. Да ги е направил строителя,
.....да са ги искали институциите въвели обекта в експлоатация от него.

В случая обаче трябва да реша проблемите си със собствени средства (само аз живея на последния етаж и никой от съседите не е заинтересован с моите кахъри).
Мисля в посока да се изработи нещо като капандура от дограма и стъклопакет, с възможност за пълно отваряне за излизане и частично за проветряване през лятото.
Може би нещо такова:
Изображение

Не съм сигурен обаче, дали стъклопакета ще прави конденз през зимата!! При много студен въздух от външната страна и относително по-топъл от стълбищната клетка, дали стъклопакета от вътрешната страна ще прави конденз и през зимата пък ще мокри площадката на стълбището?

Някакви други идеи? Поликарбоната дали е решение?
rendo - специалист
Не е необходимо чак велукса много е скъп

това което са ти дали линк във втория пост е разкошно - виждал съм го на един блок - прексигласа е много здрав капака е с амортисьор и е алуминиево - не раждее не клеясва и е леко.

Но личен съвет - дори и да не сложите статична стълба сложете някаква дръжка или нещо подобно защото е доста трудно на една голяма капандура да вдигнеш или свалиш капака - ако си има някъде да се хванеш е по надежно
VLADO66 - майстор
С обикновена дограма няма да стане тъй като въпроса с оттичането на водата не е решен.
u-ray - напреднал
VLADO66 написа:
С обикновена дограма няма да стане тъй като въпроса с оттичането на водата не е решен.
Проблема с оттичането на водата го решихме с промяна на конструкцията, ..... и малко силикон.
Вижте какво се получи.
Очаквам мнения дали ще "работи".

Изображение
VLADO66 - майстор
Дали ще работи дедо боже ще каже след първия дъжд :wink: .Дано уплътненията на стъклопакета лягат плътно,че евентуално през тях може да протече.Друга особеност е че стъклопакетите на капандурите се изработват от закалено стъкло.Дано при този наклон нямаш проблем с градушка.
u-ray - напреднал
VLADO66, благодаря за мненията.
Засега още няма силен дъжд за видим какво ще стане, но съм оптимист че добре се получи и няма да има проблем.
Уплътненията допълнително ги намазахме със силикон, освен това в дограмата пробихме дупки/отвори. Т.е.дори и мине вода, би следвало през тези отвори да се оттече навън. За това ще спомогне и факта, че "капандурата" я направихме по-широка от отвора, така че тези дупки да излизат извън основния отвор на покрива.
Монтирахме и ей тоя механизъм/държачи/, с които може да се регулира отварянето - сега през лятото го държа леко отворен, за да има циркулация на въздух от стълбищната клетка.
Изображение

Надявам се, че при градушка няма да има проблем въпреки че е с обикновено стъкло.
Наклона на стъклото е доста голям и не би следвало да се очаква, че градушката може да удря челно стъклото - нали тогава е с най-голяма сила. Но и за това ще видим. Най-лесно е да се смени самото стъкло. Сега мисля да лепна едно фолио, че стана яко светло по стълбището, чак пари на очите :-D .

В заключение, решението което избрах не е кой знае колко добър, но както в началото на темата написах, трябваше да реши доста изисквания.
Големия плюс на това решение естествено е цената.
Излиза мин 5 пъти по-евтино, отколкото ако се купи готова.
stiv1961 - майстор
Ако ще лепиш фолио защо не изрежеш едно парче поликарбонат / напр. 10 мм/ и да го лепнеш към стъклото от външна страна. Хем ще предпази стъклото от градушки.
  • 1
  • 2

Тема "Отвор на плосък покрив над стълбищна клетка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: