Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Здравейте,

реставрираме една стара къща (на места реставрираме, на места осъвременяваме) та в този ред на мисли постоянно се сблъскваме с проблеми, с които не сме особено сигурно как да се справим, но по-лошото е, че и никой не мое да ни даде еднозначен отговор :)

Проблемът, с който искам да ви занимая в момента е следният: падна ни замазката от вар върху глинената стена, по-точно падна едно парче от нея и ние решихме да я свалим цялата и да я мислим какво да я правим.

Първото, което ни хрумна беше да заковем напречени греди за диагоналните греди в стената да сложим вата между тези напречни греди и отгоре някакви панели.
Тези панели обаче не ни харесаха особено, а пък и честно казано глината ни хареса доста как стой.

Та да си дойда и на въпроса - какво според вас можем да направим с тази стена, в случай че решим да оставим глината открита как бихме могли да я заздравим?

Прилагам 2 снимки за цвят:
http://goo.gl/3LxixQ
http://goo.gl/BIV2cg
Илчо Илиев - майстор
Четох поста ти 5 пъти,но не можах да схвана повечето....или аз съм бая тъп или нещо не си обяснил както трябва..
Ся, "падна ни замазката от вар върху глинената стена, по-точно падна едно парче от нея и ние решихме да я свалим цялата"..
според написаното , аз разбирам,че сте свалили само хоросановата замазка...
Обаче от това-"Първото, което ни хрумна беше да заковем напречени греди за диагоналните греди в стената да сложим вата между тези напречни греди и отгоре някакви панели." :, оставам с убеждение,че сте съборили цялата стена и ще я правите на ново....

Ся, ако проблема е "закрепването" на замазката върху глината, най-лесния вариант е да се закрепи рабица(метална или найлонова) към стената и мажете смело, закрепването става с дюбели,а навремето ползваха пирони забити под ъгъл...
Друго решение е гипскартон....
Не знам каква е точно идеята, да си остане автентично или да стане по-евтино, това във връзка с последното питане-
"Та да си дойда и на въпроса - какво според вас можем да направим с тази стена, в случай че решим да оставим глината открита как бихме могли да я заздравим?"
Как да я оставите глината открита?
Мисля,че става дума за вътрешна стена, а вътре обикновено стените са варосани( навремето нямаше латекс), варта хем придава завършен и красив вид, хем запечатва глината..., макар,че в по-модерните времена се лепяха тапети върху глината и пак става добре...
Ако е външна стена, там има замазване с рядка глина през година-две или когато се наложи и пак се варосва......

Интересна е темата и ще се радвам да ви помогна с това, което помня от ранни младини от село...
shotik - майстор
През 1985 г правих ремонт на една стая от къща ,където 30 години не беше влизано,мазилката напукана ,а тази на тавана паднала и т.н.
Вуйчо на жена ми ми помогна със съвети ,физическа помощ и материали.
Първо свалихме мазилката на стените,запушихме една врата и избихме прозорец на юг.
Всичката мазилка я намокрихме ,добавихме сено,по-скоро плява и омешахме няколко пъти и с кофи я пренасяхме в стаята ,където я сипвахме в корито.Така за първи път ми се наложи да измазвам стена ,не съм правил нито "майки",нито някакви знаци,направо с мистрията нахвърлях и с маламашка изпердашвах.Така малко по малко измазах ,след няколко дни съхнене само с варов разтвор и баданарка варосах стените.
Тавана беше интересен за мен ,защото не бях виждал такъв.На четири успоредни греди от вътрешна страна на празното между тях имаше заковани квадратни летви /както се правеха водачи на чекмеджета на шкафчета/,върху които напреки имаше много "валци"-прави клони по 50 см оваляни в слама и кал,а може би и в говежди фъшкии-така се строило към 1925-1930 г по този край.Така се образува таван с добра топлоизолация и от долу е имало пак мазилка ,като тази за стените,но за мен беше по-лесно да изравня със скара под гредите и да закова шперплат и окантовам фугите с дървени профили.
Миналата година влизах в стаята ,мазилката все още беше добра,тавана си беше такъв,както някога,това е ,че повече от половината къща се е разпаднала ,но където са много чорбаджии е така,аз 1995 г си прибрах багажа ,а и със седем братовчедки и жена ми може ли човек да се разбере !?
Да разясня първо неяснотиите, прощавай Илчо Илиев за неясните ми изказвания.

Беше паднала на няколко места хоросановата замазка и ние я свалихме цялата. Отдолу глинената си стой, изглежда ни здрава. За справка - снимките.

Пропуснах го варианта с рабиците, но като че ли е най-често препоръчаният вариант.

Моят въпрос беше дали някой има представа с какво може да се укрепи тази глинена замазка както се вижда на снимката, така че да не се покрива изобщо - било то с хоросан рабицили или каквото и да било. И дали е добра идея това разбира се...

П.П. да прав си, че е външна стената.

Благодаря за мнениет, ще пиша при прогрес/регрес на ситуацията.
Илчо Илиев - майстор
Не знам дали някой ще ми повярва, но си мечтая да си направя такава "плетена къща" или кирпичена...
Навремето хората са били бедни,но са успявали да оцелеят с примитивни ( от сегашна гледна точка), но много практични решения..
та и къщите , единия вариант е дървена конструкция, като стените са направени от преплетени пръти, замазани с кал,но не тиня,а почти терафлекс...сместа е-жълта пръст, мекина/плява/надребнена слама и...конски фъшкии...
Другия вариант е пак дървена конструкция,но вместо пръти са редели кирпичи, не изпечени тухли от пръст и слама и пак е измазвано с споменатия "терафлекс",а върху него-вар..
Тавана е бил -греди с дъски(кьор таван), греди с рогозки от тръстика и измазани с ...пак с оная смес..
Пода е бил предимно трамбована пръст, измазана ...пак с онова..
Тази конструкция е с доста добра термо изолация, освен пода, но и евтина и евтина поддръжка ...където има напукано, паднало- няколко кофи кал и останалите компоненти, от горе вар и...живота продължава,а за сеизмичната издръжливост няма да говорим...
В тези къщи се е отоплявало с "джамал"- вариант на зиданите печки,камини, различни наименования имат...
Тези къщи са отживелица,но е интересно за поколенията да видят как са живели дедите им, просто , екологично и евтино....
Нека се включат и други колеги, които са виждали такива неща, смятам,че ще е интересно за по-младите,макар,че "осрах" темата на колегата....
nikolovvd - майстор
Ето ти как се прави по-съвременни методи! :-D
http://www.youtube.com/watch?v=DPz61MWn8xw
Пак от пръст, но сухо строителство. :?
http://www.leshtenhouse.com/

Илчо, може би ще ти е интересно да ги видиш, не са точно това, което ти искаш, но пък изглеждат доста добре ;)
Илчо Илиев - майстор
Кардам написа:
http://www.leshtenhouse.com/

Илчо, може би ще ти е интересно да ги видиш, не са точно това, което ти искаш, но пък изглеждат доста добре ;)
Направо съм очарован от тая красота..
Аз много обичам такива "първобитни" неща, като отида на Етъра и се разтапям и из Несебър, Трявна , просто старините много ми харесват, всичко е направено с много труд и желание, използвани са всички възможни дадености на природата, хората са живяли прост и спокоен живот, бедно,но спокойно...
Много бих искал да видя всички тези красоти, но за сега само на монитора....

П.П. Откраднах си снимката за тапет на монитора..... :prayer:

Тема "Глинена стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: