Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
pavkatay - майстор
както вече писах в една тема
pavkatay написа:
. ......заради такъв КАДЪР сега се катеря и щори да правя- не, че не мога и не , че той не е идеалния специалист- ама 'айде да го видим какво ще прави без мене'. ПИСНА ми от кадри.писна ми малоумници по възрастни от мене да ме крадат и да си мислят, че са по-умни от мен и, че топлата вода още не е открита .....
.
кадъра нямаше страх от високо за разлика от мен и предпочиташе да работи без предпазни мерки(подскачаше по первазите на прозорците на 13-15-ти етаж :shock: ). сега аз съм решил, че такива кадри няма да ползвам и мисля да осъществя една идея, която имам за импровизирано скеле за 'един крак' при монтаж на външни щори( проблема ми е по-скоро психологически- до 2-ри 3-ти етаж нямам грижи с монтажа-нагоре ако имам нещо зад гърба си на, което не ми трябва дори да се опирам намам проблем :) ). идеята ,която отдавна ми се върти в главата е на тази картинка(аматьорска :sad: ). с черно е стена, с червено е метална конструкция от квадратен профил(примерно 30х30), със зелено е профил (25х25 :? ) влизащ в другия 30х30-телескопично, а със синьо е по-тънък профил 20х20. с лилаво са отбелязани фиксаторите при при промяна на рамото в телескопичното съединение( примерно щифт(пирон ) влизащ в съответен отвор). тази конструкция съединена с още една такава неподвижно(заварка) с разстояние между двете примерно 25 см. би трябвало да ми бъде една опора върху, която да сложа крак( едва ли бих стъпил върху него и от 6 пъти по- дебели профили да е :) ). две такива опори от сдвоени конструкции в двата края на прозореца и някаква платформа помежду им биха ми дали поле за работа. парапета за психиката ми(червено +зелано) от задната страна си го представям с височина 2х60 =120 см. ширината на хоризонталния червн профил =55-60см. другто не съм го мислил, но МОЛЯ за всякакви идеи преди да започна каквото и да било

Прикачен файл

Без име.jpg
Без име.jpg (13.56 KиБ) Видяна 8277 пъти
Последна промяна от pavkatay на съб май 22, 2010 9:40 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
амиии не знам...
аз съм голямо шубе...
на 13тия етаж дори в асансьора ме е страх...

ако ще излизаш извън прозореца - вземи си един колан, от тези дето те врзъват през кръста и бедрата и едно здраво въже, вържи го вътре някъде, така че да е сигурно... и тогава стъпвай по скелета и приспособления...

обезопаси се разсъждавайки така "това скеле със сигурност ще падне..." :)
pavkatay - майстор
torbalan написа:
....

ако ще излизаш извън прозореца - вземи си един колан, от тези дето те врзъват през кръста и бедрата и едно здраво въже, вържи го вътре някъде...

обезопаси се разсъждавайки така "това скеле със сигурност ще падне..." :)
ами аз така си разсъждавам :) . ползвам въже, но понеже най-вероятно нама да е инцидентно ще се оборудвамс колан.
конструкцията като замисъл как е :?
ако правилно съм разбрал...

щтрихованото с черно трябва да е долния край на прозореца...

така, както си замислил конструкцият - може да служи само за морални подкрепа...

не виждам какво ще и попречи да се усуче да се измъкне, ако залитнеш и се подпреш в горния край на "парапета"
също така ми се струва доста "лимбизия" парапета... при тези размери - по-скоро очаквам да се огъне, отколкото да те задържи...
ако пуснеш един винкел (или шина) от най-горния край на "парапета"
до вътрешния ръб на прозореца (да стане като правоъгален триъгълник)
и му шлякнеш един анкер някъде от вътрешната страна на прозореца (там където и лилавото примерно, като при това положение синьото надол не ти е необходимо) ще можеш да играеш ръченица отгоре му и няма да мръдне :)
pavkatay - майстор
torbalan написа:
ако пуснеш един винкел (или шина) от най-горния край на "парапета"
до вътрешния ръб на прозореца (да стане като правоъгален триъгълник)
и му шлякнеш един анкер някъде от вътрешната страна на прозореца (там където и лилавото примерно, като при това положение синьото надол не ти е необходимо) ще можеш да играеш ръченица отгоре му и няма да мръдне :)
може би не съм се изразил добре. цялото 'скеле' ще се състои от 4 бр . такива конструкции сдвоени 2х2 . на всяка външна двойка бих могъл да добавя шина, кочто да работи на 'опън'. това е добра идея. ама анкера отвътре при един лустросан апартамент може да ми изкара някой бой :-D . на този парапет не мога да разчитам, но конструкцията трябва да е мобилна и да е приспособима за различни случаи. вкъщи под прозорците имам кухненски плот, а не стена-трябва и това да се предвиди като вариант :?
MASTER - специалист
То ако си намира клиенти, дето нямат против да им бие анкери вътре в стаята под прозорците ще е чудно. :-D

Основния проблем в тази конструкцийка е, че долната част на прозореца в 95% от случаите не изглежда както на схемата,а има разни вътрешни и външни первази, които разказват играта на идеята.

Иначе аз съм си правил и ползвал съоръжение на този принцип, но в случая се закрепваше на бетонов парапет.
ми не знам
помисли какво ще попречи на конструкцията да се "измъкне" когато се подпреш в горния край на парапета....
защото в момента не виждам нищо, което да я спре...

алтернативен вариант е да я закеркенечиш в горния край на прозореца по подобен начин, както е отдолу....
pavkatay - майстор
torbalan написа:
ми не знам
помисли какво ще попречи на конструкцията да се "измъкне" когато се подпреш в горния край на парапета....
защото в момента не виждам нищо, което да я спре...

алтернативен вариант е да я закеркенечиш в горния край на прозореца по подобен начин, както е отдолу....
мастер е преживял явно такива неща. просто във всеки случай условията са различни за закрепването( дори не се изключва вариант с анкери :lol: ). това с 'закеркенечването' в горната част на прозореца също е идея- с някаква разпънка :?
MASTER - специалист
Ако обхваща плътно стената - тежеста на товара и земното притегляне ще попречат на съоръжението да подскочи 50 сантиметра нагоре и да се изхлузи.

Ако обаче не е плътно по стената и от двете страни , тогава нещата стават доста по различни,защото се появява и едно рамо на силата, и вече работата става малко несигурна.

Анкероването е перфектния вариант, но ми се струва че колегата работи по вече завършени апартаменти, и е неприемливо като решение.

Тема "обезопас. съоръжение тип'направи сам'за проф.употреба-готово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: