Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
hameleon - специалист
От около 15 години използвам показаният регулатор на обороти.Работи безотказно .От гледна точка на безопасността,ръкохватката на потенциометъра трябва добре да се изолира.
Използвам го на ръчната дрелка Елтос -Ловеч за пробиване на по големи отвори в метал,за разбъркване на сатен,лепило за ГК,теракол и др.
В края на лятото свързвам дрелката към машинката за мелене на доматки.
Когато е необходимо да работя с ъглошлайфа на неудобно място,за оберфрезата понеже вграденият се повреди и за всякакъви други колекторни машинки без собствен регулатор.

Прикачен файл

регулатор.JPG
регулатор.JPG (20.44 KиБ) Видяна 23603 пъти
Милен - майстор
Потвърждавам че схемата работи отлично. При мен двата извода са с щепсел а на мястото на двигателя съм сложил контакт. Кондензатора не съм го сложил а диода към тиристора е обратно. Тиристора ми е BT152-800R 13А 800V вече се намират по лесно от руските :roll: Монтиран на стандартен радиатор и не загрява дори и при работа с 2000W голям флекс.
emil_v r - майстор
Как ви работи отлично , като е еднополупериоден изправител ?

Тия съпротивления в схемата нормално са 10 пъти по- голями...
Или се прави ссс симистор , или има грец на входа .
Електролита ... не работи без него ... нали нема кво да дефазира ?
Може да е на 12 в и да е по- малък...
Стефан - майстор
Имам подобно устройство, изработено от колеги. Работи добре, но на ниски обороти работи с пулсации. За мен не е добре.
Милен - майстор
emil_v r написа:
Как ви работи отлично , като е еднополупериоден изправител ?

Тия съпротивления в схемата нормално са 10 пъти по- голями...
Или се прави ссс симистор , или има грец на входа .
Електролита ... не работи без него ... нали нема кво да дефазира ?
Може да е на 12 в и да е по- малък...

Емо с тебе тука нали се разбрахме че работи :lol:
А между другото и в оригиналните вградени регулатори се използва само един тиристор и еднополупериодно изправяне, което в случая е достатъчно и по-подходящо за регулиране на колекторни двигатели от двуполупериодното.

Схемата от картинката също работи с пулсации на много ниски обороти но това че си запазва въртящия момент при ниските обороти е компенсиращо предимство. По памет автора на схемата предлагаше да се сложи кондензатора имено да изглади малко тези пулсации но това намаляваше въртящия момент. Аз съм я изпълнил без него и си работи с пулсациите добре.
emil_v r - майстор
Разбрахме се верно , но размислих .
Но пак ше се разберем. Само на пълна мощност не я достига малко , но карай, не пречи .
Схемата работи безусловно , но нали в годините схемотехниката се мени , и по- новите рег. зеха да ги правят
по- ефтини , и подмениха потенц. с графитен вместо жичен ...
Баси на времето Г Т 358 беше космическа техника , а SFT317 ...

Баси , помни ли някой SFT214 SFT131 ?

Oцеля само наай- отвратливият интеграл МА723 .
Долу МА723 ! Смърт на МА723 !
Милен - майстор
Не само евтини но и дребни :lol: трябва с лупа да ги гледаш. Същото просто нещо като му дигнеш съпротивленията за да може да използваш по дребни елементчета и с още някой друг излишен боклук за изглаждане на пулсациите и схемата почва да спира на минимум :lol:
А пълната мощност се губи с некви си там 10% ама при 1100W к'во те бъркат 100 :wink:
Ето ТУК има няколко интересни схемички.
netcho - специалист
същата работа върши и регулатор на обороти на стара прахосмукачка /изпитано и оригинално/
alsted - майстор
Беше отдавна, но ми се струва, че охлаждането на тиристора ми създаваше сериозните проблеми :?

Тема "Много елементарно,но полезно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: