• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
zmeios - специалист
Тези дни направих една проба и искам да знам мнения, дали смятате че подхода е удачен.

История: имаме тухлен апартамент, където зидарите са си оставили ръцете. Впоследствие при мазилката стените са изправени (до съвсем прилично състояние), но естествено на места положената гипсова мазилка е доста дебела.

Направих проба да монтирам едни аксесоари на стената с дюбели (става дума за леки неща, не за кухненски шкафове например). Естествено само крайчето на дюбела успява да влезе в тухлата, по-голямата част остава в мазилката, и като го дръпнеш после малко повече, не държи.

Изкарах дюбела, продухах дупката и напляках вътре доволно количество монтажно полиуретаново лепило (качествено, на Бизон). После поставих нов дюбел. Изчаках едно денонощие да втвърди и монтирах пак. Стана страшно здраво, поне според мен - с "невъоръжена ръка" няма дърпане и изкарване.

Въпросът ми е, валидна технология ли е това? Зная че има специализирани химически анкъри, но нямах подръка, а и са доста скъпи (имам да направя доста монтажни дупки, все за сравнително леки неща).
EDI - майстор
За дребни работи лепилото върши същата работа.И силикон да беше сложил, пак щеше да стане.Химическите анкери за са натоварени конструкции и са с по-голям диаметър.
mirk - майстор
Ами ако тепърва ще купуваш дюбелите и нямаш налични които да оползотворяваш може да вземеш и доста по дълги които да хванат на здраво в стената, гледам че има доста дълги дюбели че даже и пирондюбели.
STO-YAN - специалист
Аз съм на мнението на mirk.
Ако стената е зидана от тухла "четворка", кухините
са доста голями и нямаш сигурност, че дюбела
ще държи здраво. Ако имаш възможност,направи
проба с един цялостен монтаж на едно нещо
и тогава реши.
mirk - майстор
Проблема му беше че дюбела не стига до тухлата а остава само на мазилката.

И моите майстори на времето така са строили толкова е криво. че просто не е истина. Или яко са пили или са забравили как се работи и с най елемнтарни дюлгерски инструменти за "измерване".
STO-YAN - специалист
mirk, ако дюбела е къс ясно е, че трябва по-дълъг
дюбел.Необходима е преценка на място. От поста
на питащия не е ясно какво ще закрепва. Има тънки
и дълги дюбели, които ще достигнат до здраво място.
lov - майстор
Имаше подобна друга тема. Но пак ще повторя същата технология е изпитана и няма никакви проблеми относно здравината на захващане. Стига дюбела да влиза достатъчно в кухината на тухлата и там да се напълни с пяна. Ако се надяваш само на мазилката забрави да очакваш някаква голяма здравина.
Те зидарите са ти били калпави ами сигурен ли си в мазачите каква са я свършили и с какво са измазали. При мен се оказа примерно че една от стените си беше зидана с кал. А мазилката с някаква подобна смес.
zmeios - специалист
Благодаря на всички.

Прилична част от дюбела влиза в тухлата, не става дума да се държи само за мазилката, а да не мърда насам-натам предния край - задния си е в тухла.

Питам изрично за ПУ монтажно лепило, не за пяна, не за двукомпонентни смоли.

Пробата е направена, на първо четене е много здраво, но знам ли какво ще е след три месеца дърпане насам-натам (част от аксесоарите закачалки, съответно има разни усилия при ползване).
Spokoiniq - майстор
Или 10см дюбел за тухла на Фишер, или хим. анкер, но там е малко по-скъпо удоволствието.Заблуждаваш се, като мислиш, че с лепилото си направил нещо.По-голямата част е в мазилката както разбрах, рано или късно ще "охлаби", повярвай ми.Не си измислил топлата вода, ното колелото, за определени ситуации си има определени решения.Иначе, който още помни ония времена, жигулата може вместо ремък да кара с дамски чорапогащник, ама редно ли е?
wentii - специалист
Пробвай с TOX или HILTI
  • 1
  • 2

Тема "Обикновени дюбели с полиуретаново монтажно лепило?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: