Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
spro - специалист
Здравейте,
извинявам се че ще пиша в този форум,но смятам че ако пиша в форума за къщи-то там ще ми бъде отговорено поне през
по-следващата година :)
Става дума, че преди две години си купихме къща,едноетажна-доста стара,по думите на собственичката е поне на 80 години-масивна стените са направени от камък, та конструкцията е направена директно върху земята-т.е. няма никаква основа-и от там проблема ми.Пода бе дюшеме което изгни тотално от влагата и се наложи да го изхвърлиме и сега нямаме под,не зная какво да направя,дали отново да поставя дюшеме на голо в/у земята или да бия плоча-което ми се вижда като по-добра алтернатива.От там какъв да е материала на плочата за да не се скапе за няколко години,т.к. в/у него ще поставя някаква настилка,изобщо търся всякакви съвети,щот си нямам на идея какво да правя.
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ, ДАНО СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И БОГ ДА Е С НАС.
vlado0549 - специалист
Според мен изкопай малко пода,около 40см.
направи подложка от чакъл и го отведи навън(дренирай)
после само някаква топлоизолация(сгурия)
и отгоре замазка
mien - специалист
Както ти каза Владо,копни малко надоло,дренаж,изолация(може и фибран 4или5см),и ако ще правиш парно си пусни подово под замаската на отделен краг.После каквото си решиш слагай отгоре.
spro - специалист
Благодаря за отзивчивостта ви,но имам питане.Ще изкопая 40 см,ще насипя чакъл,ще поставя отгоре изолация,но как да изкарам денажа навън от помещението,като всичко това ще става вътре в стаята,дали трябва да подкопая стената или друго?
mien - специалист
Няма смисал да се отвежда наван,дренажа те пази от подпочвени води да не пропиват през плочата(замаската).Ако можеш отвьн да направиш такьв дренаж покрай основите там вече го извеждаш кьм канализацията или другаде.
Marcus - напреднал
(izviniavam se, che pisha na latinitza, no v momenta niamam BG klaviatura i niamam fonetichnata i triabva da gadaia i tyrsia bukvite po BDS)

Radvam se, che vidiah tazi tema...i nie naskoro kupihme edna stara selska kyshta- sigurno e na poveche ot 100 godini, i sega ia remontirame, no se chudeh kakvo da pravia s poda, koito e ot zemia...misleh da izkopaem malko i da napravim zamazka, a posle dyrven pod...no kato cheta tazi tema tuk, pochvam da se razkolebavam.... propuska vlaga, taka li?...pri nas poda izglejda suh, zemiata e mnogo spechena i na okolo 20-30 sm nad nivoto v gradinata-t.e. natrupana e oshte kato e stroena kyshtata (pletarka, no stenite sa podpreni na kamenna osnova- suha zidaria)
Mislite li, che vypreki tova shte propuska vlaga?
Drugia variant, koito si misleh, e samorazliven/industrialen pod, vkl. ot smola- no ne znam tzeni i dali stava za jilishta...proveriavah daje za t.nar. shtampvan beton, koito izglejda kato terakoteni podovi plochki (razlichni dizaini), no izliza skypo- kazaha mi nad 40 lv/kv.m- bez da izchisliavat transportni razhodi ( a tova e v dylbokata provintzia)

Shte se radvam, da chuya predlojenia
SHL - специалист
Почти ще повторя съветите на колегите. Системата е следната:
Изкопаваш 40-50 см надолу. Исипваш 20см. дренаж чакъл(филц).Наливаш 10-15см. армирана замаска, като подложен бетон, а нищо не ти пречи да си забъркаш и бетонче :) .Армирай с бетонно желязо №10 и направи единична скара. След това залепи хидроизолационна мушама за да не ти допуска евентуални изпарения нагоре към пода. Ако искаш може да налепиш и топлоизолация. Сега отново слагаш армировка и правиш замаска от порядък на 5-6 см. Тук използвай армировъчна мрежа ф5мм. Искаш ли да си пуснеш някаква електро, ВиК или парно инсталации сега е момента. След тях правиш изравнителна замаска, колкото да ги покриеш с 1-2см. ГОТОВ СИ. От тук нататък можеш да лепиш плочки или да редиш паркет. Внимавай с паркета ако е натурално дърво трябва да чакаш да отмине влагата. Ламината можеш веднага да го слагаш.
Пожелавам ти успех.
hygro - майстор
SHL написа:
Ламината можеш веднага да го слагаш.
Не, че белята е така зрелищна, както при дървения паркет, но по-добре недей. Нормата от 2% абсолютна влага важи и за ламинат. Ако стиснем зъби, можем пряко сили да приемем 4%, но повече наистина е кофти.
az imam podoben problem samo 4e gredoreda e w koridora mi na ka6tata na wtoriq etaj.Daite sawet pls!!!
az imam podoben problem samo 4e gredoreda e w koridora mi na ka6tata na wtoriq etaj.Daite sawet pls!!!

Тема "къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: