• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
kkk - специалист
В банята си налепихме сами плочките, след като изгонихме 2-ма майстори, направихме си наклоните, преместихме сифоните, иззидахме си и душкоритото.За довършването на банята имам въпроси към патили или специалисти:
1.Търся си корниз за завесата , но ми трябва във формата на трапец. Всички такива или снадките им, които се продават в магазините са за ъглово корито.Това, което се получи от моята дупка, предназначена за къпане е неправилен трапец.
2.Другия проблем в банята е, че ревизионния отвор за водомерите се падна именно на едната страна на това корито, и като се къпем през вратичката/пластмасова, стандартна 30/30/, се процежда вода и тече на комшиите. Не знам с какво да уплътня тези 1-2 мм така че хем да не тече, хем да се отваря вратичката. Пробвахме с уплътнения за прозорци, но нищо не става. Уплътнението може би трябва да е п-образно и да се нахлузи или на вратичката, или на рамката й. Не става и с разрязан маркуч от медицинска система. Чух за някакъв магазин около пазара Д.Петков в София за различни уплътнения, които ползват за изолация на външни стъклени врати, но не знам къде е.
Помагайте , моля?!!!
velsi - Почетен майстор
Тази вратичка трудно ще я уплътниш. Аз бих пробвал друго: изрязваш си едно парче стъкло, а по-добре даже плексиглас с размер колкото рамката (касата) на вратичката. Това сцепеното маркуче дето си пробвал с него го надяваш на ръба на стъклото от всички страни. Може да го намажеш и със силикон за да залепне. Даже, ако намериш някакво по-меко (черно, гумено, но не пореста гума) маркуче е по-добре. Тези от системите са твърди, а и с времето се втвърдяват още. Трябва така да стане, че да се надява плътно вътре в рамката. Може да му лепнеш някаква дръжчица, ако е стъклено, а ако е плексиглас още по лесно, него можеш и да го пробиеш. Идеята е цялото това нещо да стои зад пластмасовата вратичка, а когато се отчитат водомерите да се гледа през него. Да се маха само при авария, когато трябва да се завие/развие кран. Дано си ме разбрал.
А за корнизите трябва да кажеш какъв е профила: тръба, квадрат, друго?
kkk - специалист
Това е супер за плексигласа, въобще не ми беше идвало наум.
А за корниза ще се пробваме с 2 снадени пръчки от старите душове, ъгъла на извивката им пасва идеално на нашия от коритото, само още не знаем как да ги съберем двата, но друг начин не виждам.
Стефан - майстор
Разбрах идеята на velsi. Струва си да се опита. Само дето имам притеснения относно плексигласа! Предполагам, че с времето и температурата ще помътнее и нацепи с вътрешни пукнатини, и ще стане неизползваемо. Аз бих заложил на чисто стъкло с б=6 мм, уплътнено само с тънко шприцована лентичка от прозрачен силикон, колкото за уплътни.
velsi - Почетен майстор
Първоначално и аз си мислех за вариант със стъкло, директно залепено със безцветен силикон. Но после се сетих, че край водомера винаги има спирателни кранове. Не е ясно колко често ще се налага да се ползват. Ако обаче в апартамента има други спирателни кранове (на бойлер, пералня, под плота на мивка и т.н. ) тогава може да се залепи спокойно, тъй като рядко ще се налага централно спиране на водата от главния кран.
Стефан - майстор
velsi, ти ме провокира да споделя собствен опит. Нещо, което за съжаление аз не съм направил в собствения си дом. Не знам и колко от сега започващите колеги на ремонти по ВиК ще ме послушат?

Моите съвети са следните:
1. Купувайте винаги най-качествените и маркови спирателни вентили, независимо от цената! Не купувайте шибърен тип/ремонта е труден, а в домашни условия-невъзможен/!
2. Избягвайте италианско производство.
3. Ако предпочитате спирателни кранове, то уплътнението на сферата да е от тефлон! Никога от гума!!! Захапва!
4. Преди водомера е желателно да се сложат два спирателни крана. За централно изключване на водата при нужда. Знам, че е нетрадиционно, но е полезно. Действа се с крана преди водомера, докато се повреди.
5. За всеки клон след водомера поставяйте поне по един спирателен кран.
6. За всеки спирателен кран предвиждайте поне по две холендрови връзки/от двете му страни/, за евентуална подмяна при нужда.
7. За уплътнение на холендрите използвайте качествени уплътнения

Това е от моя опит. Ще се радвам, ако съм полезен!
kkk - специалист
Снощи се върнах въодушевена от идеята с плексигласа в къщи, но се оказа, че част от тази тъпа врътичка / 2 см/ влиза навътре към водомерите при пантите й когато се отваря, т.е. няма как и къде да поставим плексигласа.
Не знам какво да правим вече!
:?:
Стефан - майстор
Ами, що не направиш някоя снимка от различен ъгъл на тъпата вратичка, за да се опитаме да измислим нещо? Ако е възможно, разбире се.
kkk - специалист
http://www.mr-bricolage.bg/?page=promo&np=14&cat=7&st=1

За съжаление не мога да го снимам, зашото ще ходя на апартамента чак в неделя, но в промоцията на Bricolage може да се види как изглежда/ 24.99 лв./
velsi - Почетен майстор
Извадете тъпата вратичка,ако не е залепена и залепете плаксигласа от задната страна. Ако е залепена може да го направите както си е на място. Малко по-неудобно ще е, но пак ще стане.

Има и друг вариант: с някаква тънка пластмаса да се "понади" рамката в посока навътре и там да се залепи плексигласа.
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: